Hürriyet Gazetesi Marmaray’da ilk gün yaþanan aksaklýðý “Nazar deðdi” baþlýðýyla haber yaptý.Ýlginç ve “Her vagona nazar boncuðu takmak mý lazým?” diye düþündüren bir baþlýk bu. Ama daha vahim olanlar, bilgi hatalarý, art niyetler köþelere saklanmýþtý...
***
Ýddia bir, “Marmaray seçim yatýrýmý olduðu için erken açýldý.”Eðer yerel seçimler bu pazar günü yapýlacak olsaydý bu iddia doðru olabilirdi. Ama seçime daha aylar var. Eðer iddia edildiði gibi bir acele varsa o Cumhuriyet Bayramý’ný taçlandýrma acelesidir. Marmaray’ýn temeli 2004’te atýldý, 2009’da bitirilmesi planlanýyordu, 2013’te açýldý, hangi acele?
***
Ýddia iki, “Marmaray’da güvenlik sorunlarý var, Japonlar bu nedenle görevlerinden istifa ettiler.” Bu iddianýn dile getirildiði yerlerde bir gün sora Japonya Baþbakaný’nýn açýlýþ duasýna katýldýðý haberleri vardý. Bu iþlerin þakaya, boþ sallamalara neden gelmediðini iki örnekle anlatayým sizlere. THY son 10 yýlda dünyada havacýlýkla ilgili bir sürü ödül aldý ama hala 1970 ve 80’lerde yaþananlardan dolayý Avrupa’nýn en çok kaza yapan havayolu istatistiðine sahip ve sigorta bedeli de ona göre daha yüksek. Greenpeace nükleer karþýtý eylemlerinde her zaman sicili bozuk þirketlerin isimlerini yayýnlar.
Her þirket önce kendisini düþünür. Bir kaza durumunda bir daha iþ alamayacaðý için batacak olan þirketler de riskli bir açýlýþa evet demez, ülke baþbakanýnýn oraya gelmesine izin vermezler.
***
Yýlmaz Özdil’e ayrý bir bölüm açmak lazým.Özdil, Marmaray’daki ön yargýsýný Japonya’yla imzalanan nükleer santral anlaþmasýnda vahim bir yanlýþla taçlandýrdý...Özdil, Fukuþima’nýn Çernobil’den sonraki en büyük nükleer felakete yol açtýðýný yazdý. Bu doðru da, o kazanýn sebebi 9.0 büyüklüðündeki deprem deðil,14 metrelik tsunami dalgalarýnýn santralin elektrik sistemini çökertmesiydi.
Ýmzalarýn atýldýðý Sinop için ne 9.0 büyüklüðünde bir deprem ne de tsunami tehdidi var.Marmaray’a ya da nükleer santrale ya da AK Parti’ye karþý olabilirsiniz, kimse kimsenin tercihine karýþamaz.Ama yazýp çizerken, konuþurken, eleþtirirken, okura, seyirciye, dinleyiciye doðrularý söylemek gerekir. Aksi için ayýp hafif bir tabir kalýr...