Elif Gamze Bozo’yu tanýyor muyuz?

Kaçýmýz Anadolu’da fotoðraf turuna çýkabilmiþizdir? Kolay mý onca yol yapmak, iklime uyum saðlamak? Ama Elif Gamze Bozo yaptý bu turu. Bugün Kýzýlay’daki TBMM Mustafa Necati Kültür Evi’nde açacaðý, adýný Ahmed Arif’in þiirinden alan “Anadolu’yu Tanýyor muyuz?” baþlýklý beþ günlük sergide çektiði fotoðraflarýný sergileyecek.

“Beþikler vermiþim Nuh’a / Salýncaklar, hamaklar / Havva Anan dünkü çocuk sayýlýr / Anadoluyum ben / Tanýyor musun?” dizeleri eþliðinde Ankara’dan Erzurum’un Þenkaya Aktaþ köyüne, eski adýyla Vartanit’e babasýyla birlikte bir yolculuk yaptý Elif Gamze Bozo. O yolculukta fotoðraf makinesini düþürmedi elinden. Elbette o kocaman gülümseyen çocuklarý, türkü söyleyen yaþlýlarý görüntüledi... Ama sergide yer alan fotoðraflarý aðýrlýklý olarak emekçi kadýnlarý iþbaþýnda gösteriyor. Vizörün arkasýnda Elif Gamze Bozo, objektifin karþýsýnda Anadolu’nun kovayla su taþýyan, süt saðan, tarla çapalayan, ot biçen, ormandan çalý çýrpý toplayýp sýrtýnda taþýyan, tandýrda ekmek yapan, derede çamaþýr yýkayan kadýnlarý var. Hareketlerinden özgüven, yüzlerinden gurur okunuyor çalýþýp üretirken görüntülendikleri için.

Bozo’nun gezisini ve sergisini özel kýlan nedir diye soracak olursanýz: Bozo, cam kemik hastasý. Dokunsanýz kýrýlan kemiklerin altýnda kadere meydan okuyan saðlamlýkta bir yüreði var. “Hayatýmda bana göre engel yok. Zaten ben engelli deðilim ki, toplum adýmý engelli koydu,” diyen bir cesaret timsali. Sergiyi Engelsiz Sanat Derneði, “Yorgan Altýnda Kimse Kalmasýn” hareketi kapmasýnda düzenliyor. Elif Gamze Bozo gibi eþsiz bir örnek var önlerinde. Fotoðraflarýna düþtüðü notlarý da okuyunca Anadolu’yu ve insanlarý tanýmaktan duyduðu hazzý daha iyi anlýyorsunuz, edindiði izlenimleri izleyicilerine aktarma heyecaný size de geçiyor.

Yorgan Altýnda Kimse Kalmasýn Hareketi, Bozo’yu “ön yargýlarýmýzý kýran, sýra dýþý ve fark yaratan rol modellerimizden” sözleriyle tanýmlýyor. Hakikaten de öyle!

Ýþçi babasý, nerede iþ bulursa orada çalýþmýþ. Annesi kendini iki çocuðuna adamýþ. Sorumluluk almaktan korkan okul yöneticilerine direnerek Elif Gamzesinin eðitim hakkýný elde etmiþ. Osmaniye’de ilkokul, Ankara’da ortaokul okutmuþ ona. Elif Gamzesi de annesine önce þiir yarýþmalarýnda elde ettiði derecelerle gurur vermiþ. Þiir yazmaya devam ediyor, yayýnlanmýþ iki þiir kitabý var. Saðlýk nedenleriyle Açýk Lise’ye devam eden Bozo, Anadolu Üniversitesi Halkla Ýliþkiler ve Tanýtým Bölümü mezunu. Üniversite döneminde Evrensel Gazetesi ve Hayat Televizyonu’na yaklaþýk beþ yýl muhabirlik yapmýþ. Ankara’da nerede bir sosyal sorumluluk projesi varsa, Bozo’nun adýný orada görmek mümkün. Çocuk istismarý konusunda çalýþmalara katýlmýþ, Ankara Kadýn Platformu üyesi, Barýþ Ýçin Sanat Giriþimi destekçisi... Engelli Aileleri Eðitim, Kültür ve Dayanýþma Derneði’nin Halkla Ýliþkiler Genel Sekreterliði görevini beþ yýl boyunca üstlenmiþ. TÜBÝTAK’ýn “Yürüyen Akýl Projesi”ne katýlarak baþarý belgesi almýþ...

Bozo Türk Telekom Assisstt Rehberlik ve Müþteri Hizmetleri Çaðrý Merkezinde, 11818 bilinmeyen numaralar ve bilgilendirme servisinde asistan olarak çalýþýyor. Ulaþtýrma Denizcilik ve Haberleþme Bakaný Binali Yýldýrým’ýn “ulaþýmda, iletiþimde ve hayatýn içerisinde ben de varým” projesiyle evden çalýþma hayatýna atýldý. Bozo’nun gayreti 3 Aralýk 2011 Dünya Engelliler Günü’nde Yýlýn Baþarýlý Engelli Genci ödülünü aldý. Ertesi yýl da Cumhurbaþkanlýðý tarafýndan verilen Yýlýn Baþarýlý Genci ödülünü kazandý. Geçen yýl Anadolu Ajansý tarafýndan Türk Demokrasi Vakfý Engelliler Komisyon Baþkanlýðýna getirildi. Ödülleri ve adaylýklarý saymakla bitmiyor!