Elma sirkesi yaðlarý deðil mideyi parçalýyor

Sabah içilen elma sirkesinin yaðlarý yaktýðýna dair inanýþ var. Oysa, bilimsel çalýþmalar aksini gösteriyor. Özellikle aç karnýna içilen sirke mide delinmesine neden olabiliyor.

Elma sirkesini sabah aç karnýna içmenin yaðlarý yakýp yakmadýðý yönündeki sorularla sýk karþýlaþýyorum. Daha önce elma sirkesinin tek baþýna sabah aç karnýna içilmesinin mide delinmesine gidecek kadar saðlýk sorunlarý yaratabileceðinde bahsetmiþtim. Salatalara tat vermek açýsýndan kullanmanýn bir zararýnýn olmayacaðýný da paylaþmýþtým.

Mucizevi bir iksir deðil

Kolay bulunmasý ve ucuz olmasý sirkenin faydalarýnýn abartýlmasýna, özellikle elma sirkesinin sanký mucize iksir gibi sayýlmasýna neden oldu. Bilimsel çalýþmalar,  sirkeye atfedilen faydalarýn abartýlmamasýný, hatta fazlasýnýn zararlý ile olabileceðini gösteriyor. Elma sirkesi, elmanýn kendisinin veya kabuðunun bakteri ve mantarlar tarafýndan parçalanmasý sonucunda oluþur. Ýlk aþamada elmadaki þeker bakterilerce parçalanarak alkole çevrilir. Bu yüzden sirke yaparken tatlý elma tercih edilir. Ýkinci aþamada alkolde parçalanýr ve sirke ortaya çýkar. Sirke içinde vitamin ve mineral de bulunan asittir.

Her derde deva deðil

-Sirke ve þeker hastalýðý: Sirkenin þekerin kontrolüne yardýmcý olduðunu gösteren birkaç bilimsel çalýþma vardýr. 2007 yýlýnda, tip II diyabeti olan hastalarda yapýlan bir çalýþmada yatarken alýnan iki kaþýk elma sirkesinin ertesi sabahki açlýk þekerini yüzde 4-6 oranýnda düþürdüðü kaydedildi. 

-Kolesterol, hipertansiyon ve kalp hastalýðý iliþkisi: Sirkenin kolesterolü düþürdüðü kanýtlanmadý. Ayný þekilde tansiyona iyi geldiði ve kalp hastalýðýný önlediði yolundaki bilgiler de ispat edilemedi.

-Kanser iliþkisi: Bu konuda çalýþmalar çeliþkilidir. Bir çalýþmada elma sirkesinin yemek borusu kanserini azalttýðý gösterilmiþ, bir baþka çalýþmada ise mesane kanseri oranlarýný yükselttiði iddia edilmiþtir.

-Sirkeyle kilo kaybý: Elma sirkesinin kilo kaybýna yardýmcý olduðuna dair haberler doðru olabilir. Bu etkisini tokluk hissetmemizi saðlayarak yaptýðý düþünülüyor. 2005’te yapýlan bir çalýþmada bir dilim ekmek yiyenlerle, ekmekle birlikte sirke içenler karþýlaþtýrýlmýþ, sonuçta sirke içenlerin kendilerini daha tok hissettikleri ortaya çýktý. Ancak vücut yaðlarýný yaktýðý efsanesi tamamen bir aldatmaca. Sirkenin  direk kilo verdirdiði, yaðlarý yaktýðý ispatý yoktur.

Günde iki tatlý kaþýðýndan fazlasý zarar

Sirkeyi cildinize sürmeyin, siðil tedavisinde kullanmayýn, her gün düzenli tüketmek istiyorsanýz günde iki tatlý kaþýðýndan fazla içmeyin. Neticede asit. Kaþýkla içenler, suyla aðýzlarýný çalkalamaya dikkat etmeli. Özellikle kendi yaptýðýnýz sirkeleri sulandýrmadan kaþýkla içmeniz doðru olmaz. Elma sirkesi en baþta diþlerimiz için risk teþkil eder ayrýca yemek borusu ve mideyi de rahatsýz edebilir. Þeker hastasý deðilseniz, saðlýklý kiþilere aç karnýna direk sirke içmelerini de önermem. Salatalarý lezzetlendirmek veya baklagil çorbalarýna  ekleyerek tüketmek saðlýklýdýr