Okurumuz S.A, “Resul bey, Ben 2001 yılı Şubat ayında SSK’dan emekli oldum. Aynı yıl Temmuz ayından beri de şu an çalışmakta olduğum firmada çalışmaktayım. Bu süre içinde emekli maaşımı da almaya devam ettim. Firma SGDP ödüyor. Artık ayrılıp gerçek emekli olma kararı aldığım takdirde yeniden kıdem tazminatı almaya hak kazanır mıyım?” diyor.
Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için öncelikle işçinin o işyerinde en az bir yıl çalışmış olması ve aşağıdaki durumlardan birine göre iş sözleşmesinin sona ermesi gerekiyor. Kıdem tazminatı;
- İşveren tarafından haklı neden olmaksızın işçinin işten çıkartılması,
- İşçi tarafından haklı nedenlerle iş sözleşmesinin feshedilmesi,
- Erkek işçinin muvazzaf askerlik nedeniyle iş sözleşmesinin feshetmesi,
- Kadınlar işçinin evlenme nedeniyle iş sözleşmesinin feshetmesi,
- Emeklilik,
- 08.09.1999 tarihinden önce çalışmaya başlayarak 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim ödeme koşulunu yerine getirme,
- İşçinin ölümü,
durumlarında en az bir yıllık çalışması olan işçiye veya işçinin vefat etmesi halinde de bu işçinin hak sahiplerine işveren tarafından son brüt kazancına göre kıdem tazminatı ödenmesi gerekiyor.
Kıdem tazminatı yukarıda yer alan durumlarda ödenmekle birlikte, iş sözleşmesinin istifa veya başkaca kıdem tazminatı ödenmeyecek bir nedenle sona ermesi durumunda talep hakkı doğmaz.
Esasen, İş Kanunu’nda emekli olup sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam eden işçilerin kıdem tazminatı alamayacakları yönünde bir düzenleme bulunmuyor. Diğer bir deyişle emekli işçiler de yukarıda belirtilen şartlar bulunduğunda kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Bu nedenle emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam ederken işveren tarafından haklı neden olmaksızın işten çıkartılan 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24. maddesinin 1. fıkrası sağlık sebepleriyle işçiye iş akdini fesheden, ya da kadın işçinin evlilik nedeniyle işten ayrılması veya haklı bir nedenle iş sözleşmesini sona erdiren emekli işçiler kıdem tazminatını alabilirler.
Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden işçiler, sosyal güvenlik destek primiyle çalıştıklarından emeklilik veya 15 yıl-3600 günle kıdem tazminatı alamazlar.
5510 sayılı Kanuna göre, emekli aylığı almakta iken sosyal güvenlik destek primiyle çalışmaya devam edenlere emekli aylıklarını kestirip normal çalışmaya geçme hakkı tanındığından bir ay normal sigortalı gibi çalışmanın ardından yeniden emeklilik dilekçesi verdiklerinde, emekli aylığı bağlattıktan sonra aynı veya başka iş yerinde çalıştıkları sürelerin kıdem tazminatını alabilirler.
Yani, emekli aylığını kestirdikten sonra yeniden normal işçi gibi sigorta primi ödemeye başladıktan sonra ikinci bir kez emeklilik dilekçesi vermesi durumunda yine emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı alabilecektir.