Emeklilere yeni haklar

Emekliler ülkemizin geçmiş yıllardaki kalkınma ve büyümesinin baş aktörleri, ekonominin en iyi gözlemcileri olduğu gibi aynı zamanda her seçim döneminin gözde seçmenleridir.

Dolayısıyla 24 Haziran seçimlerinde de emeklilerin sandıkta oyları belirleyici oldu.

Türkiye son 16 yılda emekli haklarının iyileştirilmesi için önemli adımlar attı.

Emekli vatandaşların ve hak sahiplerinin refah seviyeleri yükseltildi, huzurlu ve sağlıklı yaşamaları için eylem planları devreye sokuldu.

Ak Parti seçim bildirgesinde yılda iki kez Ramazan ve Kurban Bayramlarında 1.000’er TL emekli ikramiyesi vermeyi taahhüt etti. Bunun yanında emekli olduktan sonra ticari faaliyette bulunan emeklilerin BAĞ-KUR Sosyal Güvenlik Destek Primi borçları silinecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu borçları nedeniyle emekli olamayan BAĞKUR’luların borçları yapılandırıyor. Kolay ödeme yöntemleriyle bu borçlar ödenip emeklilik hakkı kazanılabilecek. Bu imkân özellikle borcunu ödemekte zorlanan BAĞKUR’luların yüzünü güldürecek.

Yine, özellikle konut alanında büyük sıkıntı çeken emeklilere yönelik önemli projelerde hayata geçirilecek. Yaşlılar ve emeklileri de kapsayan bazı dezavantajlı grupların konut gereksiniminin karşılanmasına yönelik sosyal konut projeleri devam edecek.

Geçtiğimiz günlerde emeklilerin ilk bayram ikramiyeleri ödendi. Emekliler bu bakımdan büyük mutluluk yaşadı ve tabiri caizse çifte bayram yaşadı.

Bundan sonra SGK tarafından gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alma şartıyla, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda 1.000’er TL tutarında bayram ikramiyesi ödenecek.

Bayram ikramiyeleri, vefat eden sigortalılardan dolayı gelir ve/veya aylık almakta olan hak sahiplerine hisseleri oranında; iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara ise gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında ödeniyor.

 

Emeklilere yeni haklar

Seçimler Ak Parti’nin zaferiyle sonuçlandıktan sonra sırada AK Parti’nin seçim beyannamesinde açıklanan düzenlemeler için çalışılacak.

Peki emekliler hangi haklar kavuşacak?

Kadınlar kolayca emekli olabilecek. Erken emekliliğe dair düzenlemeler konuşulacak. Engelli kamu memurları için erken emeklilik şartları düzenlenecek.

Emekli olduktan sonra ticari faaliyette bulunan emeklilerin prim borçları silinmişti. Şimdi ise emekli esnafa prim desteği gelecek.

4 milyonun üzerindeki emeklilerin iş kurabilmesi için destek programları getirilecek.

Emeklilerin kolay ödeme sağlayan konut projelerinden yararlanabilmesi sağlanacak. Bu imkân emeklilerle birlikte dar gelirli, yaşlı ve engelli olan grupları da kapsayacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hizmetlerinden yararlanabilmek için e-devlet sistemi daha aktif hale gelecek.

Emeklilik döneminde ikinci bir gelir elde edilmesini sağlamaya yönelik tamamlayıcı emeklilik programlar desteklenecek; Sigortacılık ve Özel Emeklilik Politika belgesi hazırlanacak.

 

3600 gösterge

Polis, öğretmen, hemşire, din görevlileri ve diğer idarecilerin ek göstergeleri 3 bin 600’e çıkarılacak. Bu görevlerden emekli olan vatandaşlar için de iyileştirme yapılacak.

Ek gösterge, devlet memurlarının en çok önem verdiği konuların başında yer almaktadır. Devlet memurlarının ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli unsurlardan biridir. Polis, öğretmen, hemşire, din görevlileri ve diğer idarecilerin ek göstergelerinin 1 inci derece kadrolar için 3600'e yükseltilmesi ile birlikte hem emekli aylıklarında ve hem de emekli ikramiyelerinde artış sağlayacak.

 

Emekliler haftası

Türkiye’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emekli olduğu 30 Haziran 1927 tarihinden esinlenerek her yıl 30 Haziran Emekliler Günü ve 28 Haziran – 4 Temmuz Emekliler Haftası olarak kutlanıyor.

Tüm emeklilerimizin emekliler haftası ve günü kutlu olsun.