Emeklilik nedeniyle kýdem tazminatý alacaklar dikkat

Bilindiði gibi, emekli olmak için gerekli olan yaþ koþulu dýþýndaki diðer koþullarý yerine getirdiðini belgeleyen iþçi, kýdem tazminatýný alýp iþten ayrýlabilmektedir. Bu þekilde kýdem tazminatýný alan iþçinin baþka bir iþe girerek çalýþmasý mümkündür.

Peki, söz konusu iþçinin iþyerinde çalýþýrken baþka bir iþverenle iþ görüþmesi yapýp, sözleþme imzaladýðýný, bu nedenle de iþverenin iþçinin emeklilik dolayýsýyla kýdem tazminatý isteðini reddettiðini varsayalým. Ýþverenin kýdem tazminatýný ödememesi üzerine iþçinin iþveren aleyhine açtýðý davanýn sonucu ne olabilir?

Yargýtay bu konudaki güncel kararýnda;

‘Somut uyuþmazlýkta, davacý iþçinin davalý iþyerinde çalýþýrken 17.09.2012 tarihinde iþveren ile ayný faaliyet içerisinde olan ... ile iþ görüþmesi yapýp 26.09.2012 tarihinde iþ sözleþmesi imzaladýðý, 03.10.2012 tarihli dilekçesiyle yaþ hariç emeklilik nedeniyle iþ sözleþmesini sonlandýrýp kýdem tazminatýnýn ödenmesini talep ederek iþyerinden ayrýldýðý ve ayrýldýktan 5 gün sonra 08.10.2012 tarihinde ....’ye ait iþyerinde çalýþmaya baþladýðý görülmektedir. Davacýnýn çalýþýrken baþka bir iþverenle iþ sözleþmesi imzalayýp ardýndan yaþ hariç emeklilik koþullarýnýn oluþtuðu nedeniyle fesih hakkýný kullanmasý ve iþ sözleþmesini feshettikten sonra diðer iþyerinde iþe baþlamasý þeklinde gerçekleþen olayda fesih hakkýnýn kötüye kullanýldýðý, kötüye kullanýlan hakkýn korunmayacaðý anlaþýldýðýndan kýdem tazminatý isteminin reddi gerekirken kabulü hatalý olup bozmayý gerektirmiþtir’ denilmektedir. ( 9.HD. 29.9.2016 tarih 2016/27010 E. 2016/16881 K)

Söz konusu Yargýtay kararý,  Medeni Kanunun 2. maddesine ve 4857 sayýlý Ýþ Kanununun 23.maddesine dayanmaktadýr.

Türk Medeni Kanununun 2. maddesi uyarýnca “herkes, haklarýný kullanýrken ve borçlarýný yerine getirirken dürüstlük kurallarýna uymak zorundadýr. Bir hakkýn açýkça kötüye kullanýlmasýný hukuk düzeni korumaz.” Objektif iyi niyet olarak da tanýmlanan ve dürüstlük kuralýný düzenleyen madde, bütün haklarýn kullanýlmasýnda dürüstlük kuralý çerçevesinde hareket edileceðini ve bir kimsenin baþkasýný zararlandýrmak ya da güç duruma sokmak amacýyla haklarýný kötüye kullanýlmasýný yasanýn korumayacaðýný belirtmiþtir. Bu nedenle iþ iliþkisinde de fesih hakkýný kullanan tarafýn bu kurala dikkat etmesi gerekir.  Diðer taraftan 4857 sayýlý Ýþ Kanununun 23. maddesinde açýkça “Süresi belirli olan veya olmayan sürekli iþ sözleþmesi ile bir iþverenin iþine girmiþ olan iþçinin, sözleþme süresinin bitmesinden önce yahut bildirim süresine uymaksýzýn iþini býrakýp baþka bir iþverenin iþine girer ve bu nedenle iþ sözleþmesini feshederse doðrudan, yeni iþverenin de bazý koþullarda iþçi ile birlikte sorumlu olacaðý” açýkça düzenlenmiþtir. 

Sözün özü, iþçinin iþ yerinde çalýþýrken baþka bir iþverenle görüþerek iþ sözleþmesi imzalayýp, ardýndan yaþ hariç emeklilik koþullarýný saðlamýþ olduðu gerekçesiyle kýdem tazminatýný talep ederek, iþten ayrýlmasýnýn ve  yeni iþte çalýþmaya baþlamasýnýn, hakkýn kötüye kullanýlmasý olarak kabul edilebileceði, dolayýsýyla da iþçinin kýdem tazminatý alma hakkýný yitirilebileceði hususuna dikkat etmesinde yarar vardýr.