Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan’ýn kritik bir kavþakta gerçekleþen Vatikan ziyareti çerçevesinde yapýlan bir buluþma, küresel sorunlara atýlan eril düðümlerin kadýn bakýþ açýsýyla çözülmesi umudunu yeþertti.
Bu önemli toplantýya geçmeden önce, ziyaret ile ilgili olarak kullandýðým “kritik” ifadesini biraz açayým. 1959’dan bu yana cumhurbaþkaný düzeyinde gerçekleþen bu ilk ziyarette Papa ile olan görüþme, sadece Katolik dünyaya deðil, ayný zamanda farklý coðrafyalara da mesaj niteliðinde olacaktý. ABD’nin Kudüs provokasyonuna karþý Papa ile Cumhurbaþkanýmýz arasýnda oluþan yakalanan ortak yaklaþým, farklý konu baþlýklarý için de bir çözüm umudu sunabilecekti.
Öyle de oldu. Bu ziyaretin yansýmalarý, ziyaret kadar güçlü olacak kanýsýndayým.
Emine Erdoðan hanýmefendi baþkanlýðýndaki Türk heyetinin, Vatikan Kadýn Danýþmanlar Konseyi ile gerçekleþtirdiði toplantýda da, güncel ama ayný zamanda felsefi mesajlar da verildi.
Vatikan Kültür Bakaný Kardinal Ravasli ve Vatikan Kadýn Danýþma Konseyi Baþkaný Consuelo Corradi’nin evsahipliðinde gerçekleþen toplantý, Ravasli’nin açýlýþ konuþmasýyla baþladý. 45 yýl öncesinden Türkiye hatýralarý biriktirmiþ olan Kardinal, arkeoloji çalýþmalarý çerçevesinde pek çok yeri ziyaret etmiþ. Pamukkale’den Kapadokya’ya kadar ülkemizin pek çok deðerinden gýpta ile söz etti.
Emine Erdoðan hanýmefendi toplantýya hitabýnda, terör, mülteci ve çevre sorunlarýnýn altýný çizerken, kýymetli ve kaçýnýlmaz bir iþbirliði zemini tarif etti. Ýnsani ve ahlaki müþtereklerde buluþmanýn anlamýna dikkat çeken Emine Erdoðan hanýmefendi, Türkiye’nin 4 milyona yakýn mülteciye ev sahipliði yaptýðýný hatýrlattý. 150 bin Suriyeli çocuðun kayýp bir nesil olmamasý için baþlatýlan eðitim seferberliðine atýfta bulundu. Medeniyetler arasýndaki mücadele þiddetlenirken, “ruhun beslendiði yerde maddi mücadeleler önemini kaybeder,” dedi. “Bu buluþma ile farklýlýklar deðil, ortaklýklar için bir tohum ektik” sözleriyle, Vatikan Kadýn Danýþma Konseyi ile yapýlan toplantýya verdiði önemi dile getirdi.
Türkiye’de bir kadýn zirvesi yapýlmasýný öneren Emine Erdoðan hanýmefendi, Türkiye’deki kadýn akademisyen oranýnýn % 45 olduðunu belirtti.
Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý Kadýn Konseyi Baþkaný Esra Albayrak ise Vatikan Kadýn Danýþma konseyi ile ÝÝT Kadýn Konseyi’nin yakýn zamanlarda kurulmuþ olmasýnýn önemli bir tevafuk olduðunu söyleyerek, iþbirliði olanaklarýna dikkat çekti. Vatikan Kadýn Konseyi Baþkaný’nýn “insanlýk” kavramýnýn günümüzde ne gibi deðiþiklikler geçirdiði ve insanlýðýn geleceði konulu çalýþmalarýna atýf yapmasý, toplantýnýn güncel baþlýklarýnýn yaný sýra felsefi anlarýndan birisini teþkil etti.
“Dünyanýn geri kanalý için kadýn bakýþ açýsý nasýl bir katký sunabilir” sorusu, yuvarlak masa formatýnda yapýlan toplantýnýn ana sorusunu oluþturdu.
Emine Erdoðan Hanýmefendi baþkanlýðýndaki heyette yer alan hanýmlar da tek tek söz alarak, toplantýya iliþkin beklentilerini dile getirdiler.
Önemli bir zemin oluþturan bu toplantý, iþbirliði olasýlýklarýnýn deðerlendirilmesi kararýyla sonuçlandý.
Bu arada Kardinal, konuþmalarýn arasýnda söz alarak ilginç bir anekdot anlattý.
Eski zamanlarda, Kudüs’ün antik tapýnaklarýndan birinde “Centilmenler” diye anýlan elitlerle asiller bir avluda bir araya gelirlermiþ. Farklý inanýþlara sahip kiþilerin buluþtuðu bu avludan tapýnak içine sadece sünnet olmuþ Yahudiler girebiliyormuþ. Avlunun sýnýrýndaki duvarda o dönemin Ýngilizcesi niteliðindeki Yunanca yazýlar yazýlýymýþ. Hak etmediði halde, o duvarý geçenler ölümle cezalandýrýlýrmýþ. Bu mermer plakanýn þu anda Ýstanbul’da bir müzede yer aldýðýndan yine gýpta ile söz eden Kardinal, Hz. Ýsa’ya peygamberlik ihsan edildikten sonra, Ýsa peygamber tarafýndan bu duvarýn yýkýldýðýný anlattý. “Türkiye de bu duvarlarý yýkan bir ülke” diyen Kardinal, ülkemizin barýþ için önemli bir rol oynayabileceðine dikkat çekti.