Emine Erdoðan'ýn kýzlarý

16 Nisan’da, yeni bir zamana baþlýyoruz… Ama bu asla geçmiþi olmayan bir baþlangýç deðil. Geçirdiði tüm evrelerden dersler ibretler devþirmiþ, geleceðe de bu inançla ve umutla bakmayý öngören bir baþlangýç... Ve kendinden de ibaret deðil bu gelecek. Kaderi olan coðrafyada her zaman öncülük ve himayekarlýk etmiþ bir tecrübeden süzülüyor Türkiye’nin geleceði…

Hafta içi Siirt'teki gençlerimizle birlikteydim… Onlarýn umutlarýný ve hayallerini konuþtuk. Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz mükemmel bir iþe imza atmýþ. 4. Kitap Fuarý'nýn sahibi çocuklar ve gençler. Öðrenciler Vali Bey'in daðýttýðý kitap çekleriyle kitap fuarýndan istedikleri kitaplarý alabiliyorlar. Haliyle yazarlardan çok Vali Bey ilgi odaðý. Çocuklarýn teklifsizce dokunabildiði bir Vali ne güzel! Bazýlarý "Vali Abi" diyor. Nereye gitse peþinden bir alay çocuk sel gibi akýyor... Bir harf bir kelimeyi, bir kelime bir kitabý, bir kitap bir çocuðu tamamlýyor. Ve Siirt’e bahar geliyor. Iþýk saçmak için ekinoksu bekleyen Tillo’da pembe badem aðaçlarý bitiyor. Sabrýn timsali Botan nehrinin gürleyerek akan þaný yürüyor. Siirt, Mezopotamya’nýn kapýlarýný Doðu ile Batý arasýnda açýyor…

***

Ýbrahim Hakký Kýz Anadolu Ýmam Hatip Lisesi'negidiyoruz ilkin edebiyat öðretmeni Ayþe Haným'la. Ýtibar, Hece ve Dergah edebiyat dergilerinden bahsediyoruz, edebiyat dergileri Anadolu’yu Ýstanbul’a, Ankara’ya baðlayan atar damarlar mesabesinde. Edebiyat öðretmenlerinin öðrencileriyle edebiyatýn arasýný halen bu dergilerle kuruyor oluþlarý çok mühim. Kültürel aidiyet, kelimeler üzerinden inþa ediliyor. Yakýnlýk ve uzaklýk. Sevmek ve sevmemek de. Dil, gönül demek. Gönlün dilini kelimelerle keþfe çýkýyor ancak insan. 1500 öðrencisi var okulun. Sümeyye Erdoðan’ýn himayesiyle kýsa sürede tamamlandýðýný anlatýyor Müdür Bey. Sümeyye Erdoðan bölgedeki anne babalara da çok anlamlý bir rol model olmuþ. Kýzlarýný okutup okutmamakta çekinceleri olan pek çok aile, Sümeyye’nin Siirt’le olan yakýn temasýndan sonra önyargýlarýný kýrarak okullaþmaya dahil olmuþ…

Ýlim Yayma Cemiyeti’nin Fatýma Zehra Kýz Öðrenci Yurdu'nda da bir konferansýmýz oldu. Cumhuriyet tarihinde mütedeyyin kesimin ilk müesseseleþme örneði olan cemiyet, talebelere ve eðitime verdiði destekle geldi bugünlere. Sadece öðrenciler deðil Siirt sivil toplum gruplarý da iþtirak edince konferansa, kurumlaþmanýn istiþare anlamýný da taþýdýðýný fark ediyor insan.

Siirt TÜRGEV’se, konferanslarýmýzýn ana ekseniydi. Gece de yazarlar için ayarlanmýþ otelde deðil, yurdumuzda gençlerle kalmayý tercih ettim. Yurt müdiresi Birsen Haným fevkalade çalýþkan bir idareci ve genç öðretmen arkadaþlarýyla Siirt’te bir bal kovaný gibi çalýþýyorlar. O gece, Emine Erdoðan'da çocuklarýmýzla geçirdim geceyi. Emine Erdoðan Haným, Siirtli olduðu için bu kýz yurdumuzu çok himaye etmiþ, onun ismini vermiþler liseli kýzlarýn yurduna. Birsen Haným, köy köy kasaba kasaba gezerek kýz çocuklarýnýn kapýsýný nasýl da tek tek çaldýklarýný, kýzlarý yurda ve eðitime nasýl kazandýrdýklarýný gözleri dolarak anlatýyor. Yurdun neredeyse tamamýna yakýný burslu okuyor. Þimþek gibi zeka fýþkýrýyor kýzlarýn gözlerinden. Konferans sonrasý sorulan sorular, üniversite yurtlarýnda bile karþýlaþmadýðým cinsten kapsamlý. Büyük kentlerdeki yurtlarla kýyaslandýðýnda Siirt yurdunun çocuklarýndaki bu azim, fetanet, oldukça anlamlý… Kendilerine saðlanan bu imkanlarýn farkýnda evlatlarýmýz… Hatta Birsen Haným'ýn dediðine göre bazýlarý yazýn bile köylerine dönmeyip bilgisayar ve kütüphane imkanlarýndan faydalanabilmek için yurtta kalmak istiyorlarmýþ. Eðitim ve hizmette fýrsat eþitliði, sosyal barýþýn da anahtarlarýndan.

Siirt'te referandum çalýþmalarý esnasýnda taþlý saldýrýya uðrayan Kübra Baþkurt kardeþimizle de görüþtük. Benzeri þiddet olaylarý yüzünden Dicle Üniversitesi'ndeki eðitimini de býrakmak zorunda kalmýþ Kübra. Güya etnik kimlik üzerinden siyaset güden HDP’nin kendisi gibi düþünmeyen Kürtlere bile hayat hakký tanýmadýðý gerçeðiyle karþýlaþýnca insan… Böyle siyaset olmaz diyor. Olsa olsa terördür ortaya konan. Nitekim halk, artýk býkmýþ durumda HDP’den de þiddetten de…

Emine Erdoðan kalplerin anahtarýný bulmuþ, "OKU" emrinden aldýðý ilhamla, yarýnýn anneleri ve öðretmenleri olacak kýzlarýn kalbine taht kurmuþ…