EMITT iyi bir başlangıç

Kapılarını 25 Ocak'ta açan ve bugün sona erecek olan 22. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı ( EMITT) İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde yerli ve yabancı katılımcı ve ziyaretçileri buluşturdu. Dünyadaki 5. büyük fuar olma özelliğini taşıyan EMITT, seyahat endüstrisinin tüm bileşenlerini içinde barındıran ve turizm sektörüyle ilgili yeni tanışmalar, ürün tanıtımları, bölgesel ve ülkesel destinasyonlar, ulusal ve uluslararası buluşmalar için oldukça önemli fırsatları sunarken renkli anların da yaşanılması ve paylaşılmasına ülkemiz adına ev sahipliği yapıyor.

İlk iki günü turizm profesyonellerine, dün ve bugün ise halka kapılarını açan ve yoğun ilgi gören bu fuar organizasyonu 2018 yılının ilk ayında bu yılki turizm sezonu için de çok iyi bir başlangıç oldu. 85 ülkeden 4.800 katılımcının iştiraki ile gerçekleşen bu fuar aynı zamanda Türkiye’yi dünyayla buluştururken Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinden gelen turizmcilerin biraraya gelerek hasret gidermesine, kaynaşmasına, bilgi, tecrübe ve yenilikleri paylaşmasına da vesile oluyor.

2018 yılında dünyada 7 kıtada toplam 100 turizm ihtisas fuarında Türkiye’nin tanıtımını yapmaya devam edecek olan Kültür ve Turizm Bakanlığı EMITT’te Türk turizmine ve turizmcisine verdiği destek, değer ve önemi şeffaf ve net bir şekilde ortaya koydu.  Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un fuarın açılış konuşmasında Türk turizminin yerelden evrensele tüm değerlerini ve önemini vurgulayan konuşmasında verdiği güven oldukça anlamlıydı.

İstanbul’dan dünyaya verdiği anlamlı mesajlarla fuarın açılışına damgasını vurdu. Türkiye’nin turizm sektörü olarak tüm olumsuzlukları bertaraf etme konusunda gösterdiği dirayet ve motivasyonun önemine dikkat çekti. Türkiye’nin 2017 yılında 32.4 milyon turist ve 26 milyar dolar seviyesindeki turizm geliri ile iftihar edilecek bir yıl olduğunu vurgulayarak 2023 yılında Türkiye’nin 50 milyon turist 50 milyar dolar turizm gelirine ulaşacağını ifade etti. 2018 yılının da turizm için çok güzel bir yıl olacağını daha şimdiden rezervasyon taleplerinin yoğunluğunu ve artışını dile getirirken turizmcilere de müjdeyi verdi.

Turizm yatırımcılarına tahsisleri 49 yıllığına yenilediklerini, tur operatörleri ve seyahat acentelerine sağlanan uçuş desteklerini kademeli olarak 1500 dolardan 9 bin dolara çıkardıklarını, 2018 yılında da bu desteğin devam edeceğini, kruvaziyer turizminde ise yine desteği kademeli olarak kişi başı 25 dolardan 45 dolara çıkardıklarını, aynı zamanda da limanlar bakımından da sayıyı artırdıklarının müjdesini verdi. Gerçekleştirdikleri Turizm Şurası'nın sonuçları için elbirliği ile faaliyetlerini sürdürdüklerini ve turizm sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda çok yakın bir şekilde hükümet ve bakanlık olarak kapılarının ve yüreklerinin açık olduğunu net bir şekilde ortaya koydu.

Turizm profesyonellerine de '2018 Troya Yılı'na odaklanmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Türkiye’nin sahip olduğu kültürel birikimin dünyanın başka hiçbir ülkesinde olmadığını belirtirken "Bu coğrafyada Troya’dan Osmanlı medeniyetine kadar 24 büyük uygarlığın gelip geçtiğini biliyoruz. Her birisinin izleri ve bıraktığı miras bugün bile canlıdır, bugün bile insanlığın hizmetine sunulmaktadır. Aynı şekilde bu topraklarda inanç turizmden dağ turizmine, kongre turizminden yaz turizmine, gastronomiye kadar çok farklı alanlarda faaliyet gösterebilecek ürünlerimizi, imkanlarımızı gücümüzü dünyaya tanıtabilecek potansiyele sahibiz. Bir tarafta Aya Nikola burada bir tarafta Hazreti Mevlana, bir tarafta Sultanahmet’in ihtişamı tam karısında yanı başında Ayasofya’nın ortaya koyduğu mimari değer… Dünyadaki turizm destinasyonları arasında 7 bölgesinde 4 mevsimi yaşayan ender ülkelerden birisiyiz" dedi.

Bakan Kurtulmuş ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Afrin’de yapmış olduğu Zeytin Dalı Harikatı'nın milli bir mesele olarak Çanakkale ve İstiklal Harbi'ndeki savunmamızdan zerre miktar farkı olmadığını belirtti.

Sonuç olarak turizmde 'ben kazanayım' mantığını bir tarafa bırakıp samimiyetle 'biz kazanalım, ülkemiz kazansın mantığını benimsememiz ve yaşatmamız gerekiyor. Yedi düvele karşı canıyla, kanıyla gazisi şehidiyle dik ve onurlu bir duruş sergileyen milletimizle Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 'Ya olacağız ya öleceğiz' diyerek milli bir mücadeleyi sürdürmekteyiz ve böyle bir süreçte devletimizin turizme yönelik yatırım, destek ve hassasiyetini kimse görmezlikten gelemez.