Sene 1893: Büyük Britanya Ýmparatorluðu, Çarlýk Rusyasýnýn Hindistan’a yaklaþmasýndan rahatsýz. Afganistan’ý ara bölge yapma telaþýnda. Diplomat Mortimer Durand’ý gönderiyor, Peþtunistan olarak adlandýrýlan bölgede Ýngiliz hakimiyetindeki Hindistan ile Afganistan arasýndaki sýnýrý çiziyor, sýnýra “Durand Hattý” adý veriliyor, Peþtun aþiretlerinin yarýsý Hindistan içinde kalýyor.
Sene 1947: Hindistan’dan baðýmsýzlýðýný kazanan Pakistan, Birleþmiþ Milletler üyesi olurken yalnýz Afganistan’ýn hayýr oyu ile karþýlaþýyor, nedeni, iki ülke arasýndaki sýnýrýn tam belli olmamasý. 2 yýllýk müzakerelerle “Durand Hattý” sýnýr kabul ediliyor.
Sene 1973: Afganistan Kralý Zahir Þah, bir saray darbesiyle devriliyor, yerine gelen kuzeni Davut Han, tipik bir Peþtunistan milliyetçisi, yani, Pakistan sýnýrlarý içinde kalmýþ Peþtun aþiretleriyle Afganistan’dakileri birleþtirerek Peþtunistan kurma sevdasýnda. Ýþ yürümüyor, Afganistan giderek Sovyetler’e yakýn hükümetlerin kontrolüne geçiyor.
Tarih, Ocak 1979: Carter (ABD), D’Estaing (Fransa), Callaghan (Ýngiltere), Schmidt (Almanya), Gudaloupe’de bir araya geldi, Ýran’da Þah’ýn gitmesine, ülkesindeki Sovyet etkisi, özellikle komünist TUDEH partisini yok etmesi þartýyla Humeyni’nin devrim yapmasýna karar verdiler. ABD, Þah’ýn ülkeden kaçýþýndan sonraki iki haftada Ýran ordusunun darbe yapmasýný önledi, Fransa, Humeyni’yi bir uçaða koyup Tahran’a yolladý.
Tarih, Haziran 1979: ABD Baþkaný Carter’ýn güvenlik baþdanýþmaný Brzezinski, Peþtun aþiretlerinin silahlandýrýlarak mevcut Afgan yönetimine karþý silahlý eylemlerin baþlamasýný öngören “Siklon Operasyonu”nu baþlattý, hedefi, buna Sovyetler’in sessiz kalmamasýydý. Öyle de oldu, Sovyetler Birliði Aralýk 1979’da Afganistan’a askeri müdahalede bulunduðunda, Baþkan Carter’a þu notu yazýyordu: Artýk Sovyetler’in yeni bir Vietnam Savaþý var, büyük avantaj elde ettik. Sovyetler CIA’nýn Birleþik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan desteðinde süren silah desteði ve Pakistan’ýn cephe ülkesi yapýlmasý karþýsýnda 10 yýl dayanabildiler, savaþý kaybettiklerinde zaten daðýlmýþlardý. Bu geliþmeyi þöyle yorumlayacaktý: Bazý Müslümanlar’ýn kýþkýrtýlmasý, Doðu Avrupa’daki Hýristiyanlarýn kurtuluþuna yol açtý. Ayný zirvede Türkiye’de darbe planlandý, iþin baþýna Paul Henze geçirildi, 12 Eylül’de “bizim çocuklar baþardý...”
Sene 1982: Türk savcýlarýn 15 Temmuz’la baðlantýsý nedeniyle hakkýnda arama kararý çýkarttýklarý Graham Fuller, CIA Yakýn Doðu ve Güney Asya Direktörü oldu, “Siklon Operasyonu”nu yönetti. ABD’nin Ýsrail silahlarýnýn Ýran’a satýþý, gelen paranýn Nikaragua’daki gerilla gruplarýna verilmesi operasyonunun önemli ismiydi. Ýran’ý Saddam’a karþý korumaya alan operasyondaki önemli isim, bugünün Ýran Cumhurbaþkaný Ruhani’ydi. Fuller, ayný politika doðrultusunda FETÖ’nün Orta Asya merkezli kuruluþunun yolunu açtý. Savcýlarýn Soðuk Savaþ’ýn önemli ismi Enver Altaylý’yý tutuklamalarý bir tesadüf deðildir.
Tarih, 11 Eylül 2001: Brzezinski’nin “Siklon Operasyonu”ndaki bir numaralý adamý Usame bin Ladin kurduðu El Kaide ile New York ve Washington’u vurdu. George W. Bush yönetimi önce Afganistan, sonra da Irak’ý iþgal etti. Özellikle Irak’ta bugüne kadar uzanan geliþmelerin fitili, harekatýn ortaðý eski Ýngiliz baþbakan Blair’in itirafýyla yalan ile baþladý.
Sene, 2015: ABD, Suriye’de PKK’ya, Suriye Demokratik Güçleri’ni kurdurdu, týpký Afganistan’da olduðu gibi “gayrý nizami harp” kurallarý içinde PKK’ya açýkça silah sevkiyatýna baþladý.
Tarih, 15 Temmuz 2016: Millet iþgal amaçlý darbeyi püskürttü. Erdoðan, Barzani’nin baðýmsýzlýk referandumunu, Katar ablukasýný, Kudüs kararýný, Suriye’de “terör devleti” planýný rulo yaptý, emperyalizmin bir tarafýna...
Tarih, 2018 yýlbaþý: ABD Baþkaný Trump, Ýran ve Pakistan’a saldýrdý. Ýran içten çalkalandý, Trump’a Pakistan konusunda ilk destek ise Afganistan eski Amerikancý baþkaný Zarkai’den, “En büyük sorun, Pakistan’daki Peþtun aþiret bölgelerindeki terörist sýzmalarýdýr” açýklamasýyla yenidenPeþtunistan hatýrlatmasýyla geldi.
Bu iþin özeti... Daha anlatayým mý?
Hedefleri bellidir: Türkiye, Ýran ve Pakistan’ý parçalayýp, emperyalist/siyonist saldýrýya geniþ manevra alaný oluþturmaya çalýþýyorlar.
Ýran, Irak-Suriye-Lübnan hattýnda, Sovyetler’in Afganistan’da düþtüðü emperyalist tuzaða düþmüþ gibi görünüyor, yani kendi Vietnam Savaþý’ndan paçasýný kurtarabilir mi, soru iþareti.
Her oyunlarýný görüp, bozan, Erdoðan’ý da bu nedenle istemiyor, içerden yeni manevralarla milletin kafasýný karýþtýrmaya uðraþýyorlar...
Geçiniz...