Gebelik döneminde anneler fazla kilo almayý sorun etmez çünkü bebeðinin saðlýklý geliþimi, birkaç kilodan daha önemlidir. Ancak bebek emziklik dönemine geçtiðinde annenin gebelik dönemi ve doðum sonrasý kilosundan kurtulmasý gerekir.
Gebelik döneminde annenin yaþý, gebe kaldýðý dönemdeki kilosu ve boyu, gebelik döneminde ne kadar kilo almasý gerektiðini belirler. Anne, olmasý gereken aðýrlýðýn altýnda ise gebelik döneminde 18 kiloya kadar kilo alabilir.
Emziklilik döneminde verilen hýzlý kilolar anne sütünün kesilmesine neden olur. Öte yandan lohusalýk döneminde kansýzlýk, sýk karþýlaþýlan bir durumdur.
‘Sütün bol olur ye’ efsanesi
Bu süreçte anne, günlük olarak harcadýðý enerjiye ek olarak 800 kalori fazladan harcar. Bu annenin her gün 2 saat koþarak yaktýðý enerjiye denktir. ‘Sütün bol olur’ denilerek tatlý, kurabiye, pasta, meyve suyu gibi enerjisi yoðun ancak besin deðeri fazla olmayan besinler yemeye yöneltirler. Fazla alýnan enerji de kilo almaya yol açar.
Üç aydan sonra diyet yapýn
Emzikli annenin 3 aydan sonra, ayda 2 kilo vermesi sütünü etkilemez. Ancak yetersiz alýnan enerji, anne sütünün kesilmesine neden olacaktýr. Kilo vermek için emziklilik döneminde aþýrý kýsýtlanmýþ bir beslenme programýna gerek yoktur. Tam tersi, gebe kalmadan önceki yaþamýnýza göre hem daha fazla kalori alýp, hem de daha fazla yiyerek kilo verebilirsiniz.