Emzirirken sağlıklı zayıflamak mümkün

Gebelik döneminde anneler fazla kilo almayı sorun etmez çünkü bebeğinin sağlıklı gelişimi, birkaç kilodan daha önemlidir. Ancak bebek emziklik dönemine geçtiğinde annenin gebelik dönemi ve doğum sonrası kilosundan kurtulması gerekir.

Gebelik döneminde annenin yaşı, gebe kaldığı dönemdeki kilosu ve boyu, gebelik döneminde ne kadar kilo alması gerektiğini belirler. Anne, olması gereken ağırlığın altında ise gebelik döneminde 18 kiloya kadar kilo alabilir.  

Emziklilik döneminde verilen hızlı kilolar anne sütünün kesilmesine neden olur. Öte yandan lohusalık döneminde kansızlık, sık karşılaşılan bir durumdur.

‘Sütün bol olur ye’ efsanesi

Bu süreçte anne, günlük olarak harcadığı enerjiye ek olarak 800 kalori fazladan harcar. Bu annenin her gün 2 saat koşarak yaktığı enerjiye denktir.  ‘Sütün bol olur’ denilerek tatlı, kurabiye, pasta, meyve suyu gibi enerjisi yoğun ancak besin değeri fazla olmayan besinler yemeye yöneltirler. Fazla alınan enerji de kilo almaya yol açar.

Üç aydan sonra diyet yapın

Emzikli annenin 3 aydan sonra, ayda 2 kilo vermesi sütünü etkilemez. Ancak yetersiz alınan enerji, anne sütünün kesilmesine neden olacaktır. Kilo vermek için emziklilik döneminde aşırı kısıtlanmış bir beslenme programına gerek yoktur. Tam tersi, gebe kalmadan önceki yaşamınıza göre hem daha fazla kalori alıp, hem de daha fazla yiyerek kilo verebilirsiniz.