En az iki kadýn bakan, ekonomiye yeni ‘strateji’, Dýþiþleri’ne sürpriz

Hükümetin kurulmasý, siyasi takvimin ilk sýrasýnda. YSK kesin seçim sonuçlarýný 12 Kasým Perþembe günü açýklarsa, TBMM 5 gün sonra, 17 Kasým Salý günü, ‘en yaþlý üye’ sýfatýyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ýn geçici baþkanlýðýnda toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek. Ayný gün Geçici Seçim Hükümeti’nin görevi de bitecek ve Baþbakan Davutoðlu, Cumhurbaþkaný Erdoðan’a hükümetin istifasýný sunacak. Erdoðan’ýn da yine ayný gün yeni hükümeti kurma görevini Davutoðlu’na vermesi bekleniyor. Bu durumda Davutoðlu, yeni kabineyi Çarþamba veya ‘devlet günü’ olarak bilinen Perþembe günü Beþtepe’ye götürebilir.

TBMM Baþkanlýðý seçimi ise 23 Kasým Pazartesi günü yapýlacak. Baþkan’ýn AK Parti’den seçileceði kesin, ancak henüz ‘aday adaylarý’ kulisi hareketli deðil.

AK Parti, yüzde 49.5’un ‘gereði’ olarak ‘devlet iþleri’ ile meþgul; öncelik yeni hükümeti kurmak, ardýndan geçici bütçe ve seçim taahhütlerini hayata geçirmek.

Yeni hükümet, Türkiye Cumhuriyeti’nin 64’üncü, (Ahmet Davutoðlu’nun 7 Haziran’dan sonra kurduðu ‘anayasal seçim hükümeti’ hariç) AK Parti’nin 6’ncý hükümeti olacak.

Ankara’da ‘bakan toto’ listesinde çok sayýda eski-yeni isim var. Ancak AK Parti’de ‘þimdilik’ isimlerden çok ‘strateji’ üzerinde duruluyor. Strateji de, 7 Haziran’dan sonra parti yönetimi, aday listesi ve seçim stratejisindeki deðiþiklikten baðýmsýz deðil. 

Yani;

-Yeni kabinede ‘eski bakanlar’ý da, yeni bakanlarla birlikte görebileceðiz. Parti yönetimi ve milletvekili listesindeki ‘denge’ burada da görülecek.

-Ýlkesel olarak son AK Parti kongresinde Genel Baþkan Yardýmcýlýklarýna getirilen isimlerin kabineye girmemesi de konuþuluyor, ancak ‘istisna’ kapýsý kapalý deðil.

-Bölgesel dengeler de önemli. Doðu, Güneydoðu baþta olmak üzere ‘ciddi oy artýþý’ saðlanan iller birinci sýra milletvekillerine bakanlýk getirebilir.

-Devletin ‘stratejik öncelik’ verdiði bakanlýklarda deneyimli isimlerden bahsediliyor. Bu anlamda Enerji, Bilim Sanayi ve Teknoloji ile Ulaþtýrma bakanlýklarý ilk sýralarda sayýlýyor. 

-Terörle ve paralel yapýyla mücadele konusundaki öncelik ile ‘saðlýk reformu’ ile saðlanan yüksek memnuniyet oraný Ýçiþleri, Adalet ve Saðlýk bakanlýklarýný da bu listeye dahil ediyor. 

-Ayrýca planlanan yeni demokratik ve toplumsal ‘reformlar’ da ‘süreç yönetimi’nde deneyimli isimleri öne çýkarýyor. Ancak bu ‘eski bakan’ sayýsý ‘kadrolu bakan’ eleþtirisine neden olmayacak þekilde sýnýrlý tutulacak.

-Ekonomi yönetiminde yeni strateji, ‘güven’ duygusunu kiþilerden çok ‘politikalarla’ saðlamak. Bu nedenle ekonomi politikalarýný belirlemede olduðu gibi, ‘yürütme’ sürecini de baþýnda Baþbakan’ýn bulunduðu bir ‘kurul’un üstlenmesi tartýþýlýyor. Bu da, ekonomi yönetiminde yeni isimlerle tanýþmak demek.

-Dýþiþleri Bakanlýðý için de ‘sürpriz bir isim’den söz ediliyor. Þimdilik ‘yadýrganmayacak bir isim’ demekle yetinelim.

-Kabinede en az iki ‘kadýn bakan’ olacak; birinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakaný olacaðý kesin, diðeri tartýþýlýyor. Bakanlardan birinin baþörtülü olmasý da düþünülüyor.

-Bazý bakanlýklarýn ayrýlmasý da masada. Ancak bu ‘bakanlýk yaratma’ amacýyla yapýlmayacak; ihtiyaçlar deðerlendirilecek. Örneðin, Soma faciasýndan sonra hazýrlanan raporda Enerji Bakanlýðý’ndan ayrý bir Maden Bakanlýðý’nýn kurulmasý önerilmiþti.

***

Muhalefet cephesinde ise ‘parti içi tartýþmalar’ var.

CHP’de Ocak sonu-Þubat baþý yapýlmasý beklenen Büyük Kurultay’a yönelik ‘genel baþkan adaylarý’ ortaya çýkmaya baþladý. Ancak CHP’ye yakýn kaynaklar, “Ciddi bir yarýþ olur ancak genel baþkan deðiþmez” görüþünde.

MHP’de ise oy kaybýnýn faturasý Genel Baþkan Devlet Bahçeli’nin ‘hayýr’ politikalarýna kesilmiþ durumda. Ancak Bahçeli’ye bu faturayý ödetebilecek bir ‘alternatif’ henüz yok. Gözlerin çevrildiði tek isim, Bahçeli’nin aday listesine koymadýðý TBMM eski Baþkanvekili Meral Akþener. Ancak kaynaklar, “Meral Haným Devlet Bey’e karþý kazan kaldýrmaz. Ancak parti bayraðýný da düþtüðü yerden kaldýrmak istiyor” diyorlar.

HDP’de ise üç ayrý grup sonuçlarý tartýþýyor: Kandil, Ýmralý ve ‘Türkiyelilik iddiasýyla partiye katýlanlar’...

“Sýrtýný Kandil’e dayayan” gruba, diðer iki gruptan sert eleþtiriler var. Ancak Eþ Baþkanlarýn açýklamalarý Kandil’in hala baskýn olduðunu gösteriyor.