En büyük güç televizyon...

France 24 sadece Fransa’da değil Fransızca konuşulan tüm coğrafyada etkili olan bir kanaldır.

Pazartesi gecesi Paris Büyükelçiliği’nden, Elçi-Müsteşar Ali Onaner yayına katıldı ve hem AB-Türkiye Zirvesi hem de göç krizine dair sorulara yanıt verdi.

Eskiden, özellikle 1990’lı yılların çoğunda, Ankara’dan gelen resmi açıklamaları dağıtmak, kişisel ilişkilerle Türkiye lehine haber ve yorumlar yaptırmaya çalışmakla sınırlı kalırdı elçiliklerin işlevi.

Şimdi bu anlayış terk edildi ve iyi de oldu. Fransa’da yaşayan bir arkadaşım hem programın linkini attı bana hem de yayını birlikte seyrettiği Afrika göçmeni tanıdığının yorumunu:

“Dünyanın en zengin, nüfusu en büyük ülkesi Avrupa, göçmenler için Türkiye kadar cesur ve fedakar olamıyor...”

Televizyon sokaktaki insanlara dokunmak için halen en güç durumunda...

***

Survivor aldığı gün birinciliklerinin sayısını arttırmak için elemeleri  hafta içi günlere aldı. Ancak  Atv’nin Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ı birincilik bayrağını kaptırmıyor kesinlikle. Üstelik bu hafta Survivor yeni bölümden 25 dakika erken girip 43 dakika da geç çıktı  ama birinci değil ikinci olabildi.

Star Tv’de artık geri sayımda olan Gecenin Kraliçesi PT 2’ye alındı, önüne yerli bir film kondu ama olmadı.

Çok şaşırtıcı değil bu durum zira Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Survivor ve Hayat Şarkısı yayında oldukları süre boyunca yüzde 55 share ortalamasının üzerine çıkmışlar.

Meryem Uzerli geçen hafta Beyaz Şov’a çıktı, klibi her yerde döndü, kendini hatırlattı, bu hatırlatma reytinglerine yansır mı diye merak ediyordum ama dizi PT2’ye alındığı için tam bir 
kıyaslama yapmak mümkün değil.

***

Atv, Eve Dönüş, Kanal D’de Güneşin Kızları için final yapma kararı almış. Star Tv en iddialı iki dizisine ve Big Brother’a final yaptırdı, Show Tv’de sezon sonunu görebilen dizi sayısı yok denecek kadar az.

Günümüz televizyonculuğunda çarklar çok hızlı dönüyor zaman zaman iyi işler bile kötü gün tercihi nedeniyle çöpe gidebiliyor.

Bu yaz mevsimi de kanallar açısından pek parlak olmayacak zira Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine Türkiye katılıyor.

TRT yayınlar sayesinde aslan payını alacak bu arada Ramazan yayınları da var ki orada da Atv ve Nihat Hatipoğlu ağırlığını biliyoruz. 

Dolayısıyla bu sene farklılık göstermeye başlayan ay sıralamaları yıl sonunda ortaya çok farklı bir tablo çıkarabilir.

Yani televizyonculukta taşlar biraz daha yerinden oynarsa kimse şaşırmasın...