En çok kim olmayý istersin

‘Ben En Çok Kendim Olmayý Sevdim’ kitabýnýn yazarý Gamze Berberci “Hayat iliþkilerden ibaret. Ýliþkileri baþlatan ise iletiþim” diyor. Ona göre iliþkilerde yaþanan sorunlarýn en temel nedeni insanlarýn kendilerini tanýmýyor olmalarý.

Ciddi bir iletiþim sorunumuz var. Toplum olarak da aile içinde de birbirimizi anlamýyor, birbirimize kaba davranýyoruz. Biraz empati eksikliði, bencillik, egonun sonucu. Biraz ondan biraz bundan, bir yürekte karýþýnca alýn size güzel bir iliþki çýkmazý. Sosyal medya da iletiþim/sizlik konusunda iþleri iyice kolaylaþtýrdý. Ýnsanlar son dönemde sosyal medya üzerinden birbirine acýmasýz bir þiddet uyguluyor. Dilin kemiði yoktu, klavyenin ise aklý ve sýnýrý yok. “Hayat iliþkilerden ibaret. Ýliþkileri baþlatan ise iletiþim.” diyor ‘Ben En Çok Kendim Olmasý Sevdim’ kitabýnýn yazarý Gamze Berberci. Ona göre iliþkilerde yaþanan sorunlarýn en temel nedeni insanlarýnasýl kendilerini tanýmýyor olmalarý. Önceliklerini, vazgeçilmezlerini, deðerlerini ya hiçbir gün yüzüne çýkarmýyor ya da hep baþkalarý uðruna ötelediklerini düþünüyor. Kitap ’Bu kitabý kendine ada’ diyerek baþlýyor. Berberci, kendini tanýmayan, sevmeyen, görmezden gelen bir insanýn iliþkilerinde mutluluðu yakalayamayacaðýnýn da altýný çiziyor. Ýliþkinin olmazsa olmaz taþýný atarak baþlýyor röportajýmýza da; sýcacýk bakýþlar ve temiz bir yürekle…

Kitabýnýn diðer kiþisel geliþim kitaplarýndan farký nedir?

Modern bir günlük gibi. Ýçine kendinle ve iliþkilerinle ilgili notlar alabiliyorsun. Kendimizi tanýma yolunda adýmlarýmýz ve iliþkilerimizde yaþadýðýmýz sorunlarda yaratýcý çözümlere ek olarak, konularýn sonlarýnda temaya uygun hikayeler yer alýyor. Bunlarýn bazýlarýný da okuyucuya tamamlattýrýyorum. Çünkü herkesin ayrý bir hikayesi, hayat tecrübesi ve hayal gücü var. 

Peki hikayelerin sonlarýný doldurduk, koç olarak sen yorumlamadýktan sonra ne anlamý olacak?

Ben konu baþlýklarýný, hikayenin içeriðini ve çözümleyeceði yolu anlatýyorum. Sonunu kiþilerin hayal gücüne ve iletiþim becerisine býrakarak kendisi ile karþýlaþmasýný saðlamaya çalýþýyorum. Mesele kendini görmek. Baþkasýnýn onayý veya yönlendirmesi olmadan bunu yapmak.

Kitapta oyunlar, yaratýcý çalýþmalar yer alýyor. Niçin?

Bu oyunlarýn bazýlarý kitaba yani insanýn hayatýna eðlence katmak için tasarlandý. Bir de bakýþ açýný deðiþtirerek hayata bakmaný saðlayacak eðitici ve iyi hissettirecek çalýþmalar kattým. Heyecanlý aktiviteler yer alýyor. 

Oyunlarla yönlendirme mi yapýyorsun?

Kimseye bunu yapmalýsýnýz demiyorum ancak doðru iletiþim kurma yöntemlerini açýklayýcý örnekler ve hikayelerle tamamlýyorum. Ardýndan sorduðum sorularla insanlarýn içinden geçeni dýþ sesine çýkarabilmeleri için onlara özel yazma alanlarý býraktým, kendi cümleleriyle doðrularýný bulmalarý temel hedefim. Bu süreçte ben ancak bir aracý olabilirim. 

Emek vermeden iliþki olur mu?

Emek vermeden yaþanan iliþki deðil çeliþkidir. Ýliþkinin hakettiði özveriyi hissettiremezsek karþýlýðýný görmekte zorlaþýr. ‘Sen ne yaptýn benim için’ ya da ‘senin için yaptýklarýmý görmezden geliyorsun’ suçlamalarý gelir. Bu da saðlýksýz bir iletiþim biçimidir. 

Bazý insanlar bu emeðe deðer mi?  

‘Ýliþkiye emek vermek’ o kiþiyi özelleþtirmektir. Ancak verilen özene karþýlýk alýnamýyorsa, ‘hep ben ve hep bana’ talepleri geliyorsa, nasýl olsa benden vazgeçemez hissiyatýyla hak edilmeyen bir iliþki yaþanýyorsa, o kiþiye dur demeyi de bilmek gerekir. Bu özbenlikle ilgilidir. Deðerlini iyi bilen insan kendini bu durumda hissettiðinde çýkýþ  yoluna odaklanýr. Kendini tanýmak ve bilmek bu sebeple önemlidir. Klinik vaka bir tespittir. En önemli göstergesi sizi anlamaya çalýþmaktansa kendini kanýtlamaya çalýþan, bu süreçte sizi devamlý ruhen hýrpalayan insan tipidir. Hissettiðiniz anda çatýþmaya girmektense mesafe koymak en doðru yöntemdir. 

Kitabý kýzýna ithaf ettin, sebebi var mý?

Ben kendim olmayý çok sevdim, anne olmayý da... Kýzým Nil 8 yaþýnda çok bilinçli bir çocuk. Hem kendine hem bize sorular soruyor, doðru cevaplarýn peþine düþüyor. Ondan çok etkileniyorum. Kendini seven bir birey olsun, bu kitap ona da ilham versin.  Kendini seven insan her þeyi sevmeyi bilir, küçücük mutluluklardan keyif alýr, hayatý hep böyle sevsin istiyorum. 

Kimler ruhuna þifa bulamaz?

Þifa insanýn içindedir. Þefkatle beslenir. O içindeki þifayý görmeye isteksiz, önyargýlý, pesimist düþünce yapýsýnda olanlar mutluluðu bulamaz. Ýstemek ve anlaþmaya niyet etmek iletiþimin en önemli iki altýn anahtarýdýr.

Özellikle arkadaþlýk ve sevgililikte enerjinin çekildiðini hissediyorsan alýp kitabý okuyan taraf da sensen, deðer mi tüm bu emeðe?

Enerjiniz bittiyse, doðrularýnýz taban tabana zýt geldiyse, bir taraf gitmekte diðeri her þeye raðmen kalmaya ýsrarlýysa iki seçeneðiniz var. Ya emek verdim deyip son þans vereceksiniz, ya da ‘yaþandý ve bitti, yaþanan her günü iyisi ve kötüsüyle kabul ediyorum’ diyerek kendinize yeni bir þans vereceksiniz. Ýkisi de sizin seçiminiz, ikisi de þans vermek üzerine. Siz hangisini tercih edeceksiniz, bu sizin bakýþ açýnýzda saklý.