2018 yýlý emekliler için önemli haklarýn saðlandýðý bir yýl oldu. Bu yýl haklarýn iyileþtirilmesi, emekli vatandaþlarýn geçim sýkýntýlarýnýn giderilmesi yönünde önemli adýmlar atýldý.
Bu konuda en önemli adýmlardan biri de her yýl Ramazan ve Kurban bayramlarý öncesinde emeklilere ve SGK’dan gelir veya aylýk alan hak sahiplerine yapýlan 1.000’er TL tutarýndaki bayram ikramiyesi oldu. Bayram ikramiyesinden emekli aylýðý, yaþlýlýk aylýðý, vazife malullüðü aylýðý, malullük aylýðý, ölüm aylýðý ile sürekli iþ göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlar yararlanmaktadýr. Ayrýca SGK’dan aylýk alan; þehit yakýnlarý, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucularý, þampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaþlar ile bu kiþilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi ödenmektedir.
Türkiye’ye döviz kurlarý üzerinden yapýlan baskýlar nedeniyle yaþanan ekonomik zorluk nedeniyle emeklilerin durumlarýnýn daha fazla iyileþtirilmesi için yeni düzenlemeler yapýlýyor.
Bayram ikramiyesinin ardýndan geçtiðimiz hafta TBMM’de Komisyon görüþmeleri tamamlanan torba yasada emeklileri ilgilendiren önemli bir deðiþikliðe daha imza atýlýyor.
Buna göre eðer torba kanun Meclis’te görüþülüp yasalaþýrsa, malullük ve yaþlýlýk sigortasýndan ödenen aylýklar ile her ay itibarýyla yapýlan ödemeler toplamý, dosya bazýnda yapýlacak ek ödeme dahil 1000 liradan az olamayacak. Böylece yaþam standartlarý yükseltmiþ olacak, her emekli belirli bir seviyede gelir güvencesine kavuþmuþ olacak.
Deðerli okurumuz Tülin K, “Resul Bey Merhaba. ‘Yýlbaþýndan önce mi sonra mý emekli olmak daha avantajlý?’ yazýnýzý okudum. Bu yazýnýza istinaden ne zaman emeklilik dilekçesini vermeliyim konusunda kafam karýþtý biraz. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki birimler; bu konunun kamuda çalýþan SSK’lý iþçiler için önemli olduðunu ve özel sektör SSK’lý çalýþaný etkilemediðini söylediler. Þimdi size kendimle ilgili bilgileri veriyorum ve bana yardýmcý olmanýzý istiyorum. Yardým ederseniz çok sevinirim. 12.12.1967 tarihinde doðdum, 4/a kapsamýnda özel sektörde çalýþan iþçiydim. Ýþe giriþ tarihim; 10 Ocak 1995, iþten çýkýþ tarihim de 26 Mart 2018. Prim ödeme gün sayým ise 7845 gün. Buna göre Ocak 2019 mu, Aralýk 2018 de mi emekli olmam daha mantýklý? Emekli aylýðýma ne kadar yansýma olur acaba?” diye soruyor.
Deðerli Okurum, bu konuda geçtiðimiz haftalarda ayrýntýlý olarak açýklama yaptým.Normal þartlarda emekliliðe hak kazanýldýðýnda baþvurulmasý avantajlý iken, bu yýl enflasyonun yüksek çýkmasý beklendiðinden, 2019 yýlýnda emekli olmak daha avantajlý olacak.
Kamu Kurumu çalýþanlarý için 14 Ocak 2019, özel sektör çalýþanlarý için 1 Ocak 2019 tarihi öncesi emeklilik talebinde bulunanlarýn güncelleme katsayýsý hesabýnda 2017 yýlýna ait yýllýk tüketici enflasyon oraný ile 2017 yýlý geliþme hýzý dikkate alýnarak aylýk hesaplanacaktýr. Hesaplanan aylýk 2018 yýlý ocak ve temmuz dönemi zamlarý nispetinde artýrýlacaktýr. 2019/Ocak ödeme döneminde bu aylýk yine altý aylýk tüketici enflasyonu kadar artýrýlacaktýr.
Kamu çalýþanlarý için 15 Ocak 2019 tarihi ve sonrasý, özel sektör çalýþanlarý için ise 1 Ocak 2019 tarihi ve sonrasýnda emeklilik talebi olanlarýn, 2018 yýlýna ait yýllýk TÜFE oraný ile 2018 yýlý geliþme hýzý dikkate alýnarak güncelleme katsayýsý belirlenecek, ortalama aylýk kazançlar bu katsayý oranýnda artýrýlýp hesaplanacak bu aylýða 2019 yýlý Ocak dönemi zammý yýlýn ikinci 6 aylýk döneminde de Temmuz zammý yansýtýlacaktýr.
Özel sektör için 1.1.2019 öncesi kamu sektörü için 15.1.2019 öncesi emekli dilekçesi veren 2018 emeklisi olur. Bu tarihler sonrasý dilekçe veren ise 2019 emeklisi olur. 2019 emeklisi olan, 2018 emeklisi olana göre daha yüksek maaþ alýr. Eðer özel sektörde çalýþan durumundaysanýz 2018 deðil 2019 yýlýnda emekli dilekçesi vermeniz menfaatinize olacaktýr.