En ölümcül hastalýk: Þiþmanlýk

Dünya Saðlýk Örgütü ve AB Saðlýk Ýdaresi, kalp, kanser, diyabet ve yüksek tansiyon kaynaklý hastalýklardan ölümlerin bir numaralý nedeni olarak þiþmanlýk ve hareketsiz yaþamý gösterdi. 

Avrupa Birliði Saðlýk Ýdaresi Komisyonu 2013 raporunda; diyetin bazý hastalýk riskini azaltmada potansiyel bir etkiye sahip olduðu bildirildi. Kronik hastalýklardan ölümlerin yüzde 60’ýnýn yanlýþ beslenme ve þiþmanlýk olduðu belirlendi. Günümüzde  400 milyon kiþi klinik olarak þiþmandýr. Þiþmanlýk diyabet riskini yüzde 58, kalp krizi riskini yüzde 21, kanser türlerine yakalanma riskini 8-42 yükseltiyor. Dünya Saðlýk Örgütü (DSÖ) 2015’te 700 milyonu aþkýn þiþman olacaðýný öngürüyor.

Gizli tehlikeye dikkat 

Dünyada þu anda 150 milyon diyabetli var, bu sayýnýn 2025 yýlýnda iki katýna çýkmasý bekleniyor. Ölümlerin (15.3 milyon) üçte biri kardiyovasküler hastalýklar kaynaklý. Prematür koroner kalp hastalýklarýnýn yüzde 80’inin nedeni; saðlýksýz beslenme, hareketsiz yaþam, sigara kullanýmý oluþturuyor. Dünya çapýndaki ölümlerin yüzde 13’ü yüksek kan basýncýndan kaynaklanýyor. Global serebrovasküler hastalýklarýn yüzde 18’ine, global iskemik kalp hastalýklarýnýn yüzde 56’sýna yüksek kolesterol neden oluyor. Kanser olgularýnýn geliþmekte olan ülkelerde yüzde 30’unun, geliþmiþ olan ülkelerde ise yüzde 20’sinin diyete baðlý oluþtuðu bildiriliyor.  Optimal beslenme, normal vücut aðýrlýðý ve fiziksel aktivite ile kanser olgularýnýn 3’te 1 önlenebiliyor.

Düzenli egzersiz þart

DSÖ’nün osteoporoz raporu da ürkütücü. Buna göre 2050’de kalça kýrýðý görülme oraný 4 misli artacak. Ancak düzenli egzersiz bu riski yüzde 60 oranýnda düþürüyor. Hareketsiz yaþam; kalp ve inmelerden ölümleri iki katýna çýkardýðý gibi kardiyovasküler hastalýk,diyabet ve þiþmanlýk oluþum riskini de iki kat artýyor.