Ýnce kemikliler zayýf göründükleri için kendilerini þanslý hissederler. Oysa durum tersidir. Vücudunuz ince, ama belinizde yaðlanma varsa hastalýklara açýksýnýz demektir.
Her vücudun yapýsý kendisine özgüdür. Genellikle vücut yapýlarý küçük, orta ve geniþ olarak üçe ayrýlýr. Kemikleri geniþ, kaslý kiþilerin vücut için kalori gereksinimleri fazladýr ve yetersiz beslenirlerse zayýflýk kaçýnýlmaz bir durum olur. Genelde zayýf kiþilere baktýðýnýzda sadece bir öðünde ciddi miktarda yemek yerken aslýnda güne baktýðýnýzda vücutlarý için almalarý gereken kaloriyi bir türlü karþýlayamadýklarý görülür. Bazen vücut yapýmýzýn ince kemikli olmasý da sizi zayýf gösterebilir ama yaðlanmalarýnýz hem organ çevresinde hem de bel bölgesinde bulunabilir. Bu en tehlikeli olan zayýf þiþman dediðimiz bir tipidir. Derecesi ne olursa olsun zayýflýk aslýnda vücut için olumsuz sinyaller verebilir.
Baskülde hastalýk alarmý
Çocukluk ve gençlik çaðýndaki zayýflýk büyümeyi etkiler. Vücut dokularý kalori yetersizliði nedeniyle normal düzeyde büyüyemez. Bunun dýþýnda her yaþta zayýflýk çalýþma verimini düþürür, vücudun baðýþýklýk sistemini azaltýr, yedek enerjiler yetersiz olduðundan hastalýðýn iyileþme süresi uzar, kolay enfeksiyon oluþur, çabuk yorulma görülebilir, kadýnlarda menopoz döneminde kesinlikle kemik kýrýlmalarý riski fazlalaþýr, vücut ýsýsý denetimi güçleþir ve aþýrý zayýflýk yaþam süresini de kýsaltýr.
Zayýflýða neden olan sorunlara baktýðýmýzda farkýnda olmayan kanser türlerinden birine baðlý iþtahta azalma, besinlerin vücutta kullanýmýnda oluþan bozukluk, baðýrsaklarda parazit bulunmasý, mide problemleri, hormonsal (troidin fazla çalýþmasý gibi) ve aþýrý aktif bir hayat olarak sýralayabiliriz. Eðer besinin vücutta kullanmasýnda bozukluk varsa eðer o bozukluk nedenini bulamazsanýz kiloyu dengeli alma þansýnýz, diyetle düzeltme þansýnýz asla olmaz. Mesela parazit varsa o parazitin vücuttan temizlenmesi lazým ki besinleri parazit deðil de vücut kullanabilsin.
Kilo almanýn matematiði
Kilo almak istiyorsanýz günlük harcadýðýnýz kaloriye ek olarak en az 500 kalori daha fazla yemek yemeniz gerekmektedir. Kolay sindirilen besinleri tercih etmeli, hacmi küçük daha fazla kalori içeren yiyecekleri yemelisiniz. En iyi saðlýklý kilo aldýran besinler ara öðünlerde sütlü tatlý veya cevizli kek, ana öðünlerde sebzelerle yoðurt ve bulgur pilavlý bir öðle öðünü, et sote çorba ve yoðurtlu akþam öðünleri ile bol meyve yemek diye sýralayabiliriz. Kahvaltýda ise peynir, süt, yumurta ve ekmekli bir öðün yapmak en dengeli kilo aldýrýcý kahvaltýdýr. Buna ek olarak sabah aç karnýna pekmez tüketmek iyi kilo almayý saðlayan bir baþlangýçtýr. Kilo alýrken düzenli ama kýsa aktiviteler yapabilirsiniz. Bu vücut aðýrlýðý çalýþmak, yüzmek veya kýsa süreli tempolu yürüyüþler olabilir. Böylece iþtahýnýzýn açýlmasýna da yardýmcý olunacaktýr.