En tehlikeli vücut tipi

İnce kemikliler zayıf göründükleri için kendilerini şanslı hissederler. Oysa durum tersidir. Vücudunuz ince, ama belinizde yağlanma varsa hastalıklara açıksınız demektir.

Her vücudun yapısı kendisine özgüdür. Genellikle vücut yapıları küçük, orta ve geniş olarak üçe ayrılır. Kemikleri geniş, kaslı kişilerin vücut için kalori gereksinimleri fazladır ve yetersiz beslenirlerse zayıflık kaçınılmaz bir durum olur. Genelde zayıf kişilere baktığınızda sadece bir öğünde ciddi miktarda yemek yerken aslında güne baktığınızda vücutları için almaları gereken kaloriyi bir türlü karşılayamadıkları görülür. Bazen vücut yapımızın ince kemikli olması da sizi zayıf gösterebilir ama yağlanmalarınız hem organ çevresinde hem de bel bölgesinde bulunabilir. Bu en tehlikeli olan zayıf şişman dediğimiz bir tipidir. Derecesi ne olursa olsun zayıflık aslında vücut için olumsuz sinyaller verebilir.

Baskülde hastalık alarmı

Çocukluk ve gençlik çağındaki zayıflık büyümeyi etkiler. Vücut dokuları kalori yetersizliği nedeniyle normal düzeyde büyüyemez. Bunun dışında her yaşta zayıflık çalışma verimini düşürür, vücudun bağışıklık sistemini azaltır, yedek enerjiler yetersiz olduğundan hastalığın iyileşme süresi uzar, kolay enfeksiyon oluşur, çabuk yorulma görülebilir, kadınlarda menopoz döneminde kesinlikle kemik kırılmaları riski fazlalaşır, vücut ısısı denetimi güçleşir ve aşırı zayıflık yaşam süresini de kısaltır.

Zayıflığa neden olan sorunlara baktığımızda farkında olmayan kanser türlerinden birine bağlı iştahta azalma, besinlerin vücutta kullanımında oluşan bozukluk, bağırsaklarda parazit bulunması, mide problemleri, hormonsal (troidin fazla çalışması gibi) ve aşırı aktif bir hayat olarak sıralayabiliriz. Eğer besinin vücutta kullanmasında bozukluk varsa eğer o bozukluk nedenini bulamazsanız kiloyu dengeli alma şansınız, diyetle düzeltme şansınız asla olmaz. Mesela parazit varsa o parazitin vücuttan temizlenmesi lazım ki besinleri parazit değil de vücut kullanabilsin.

Kilo almanın matematiği

Kilo almak istiyorsanız günlük harcadığınız kaloriye ek olarak en az 500 kalori daha fazla yemek yemeniz gerekmektedir. Kolay sindirilen besinleri tercih etmeli, hacmi küçük daha fazla kalori içeren yiyecekleri yemelisiniz. En iyi sağlıklı kilo aldıran besinler ara öğünlerde sütlü tatlı veya cevizli kek, ana öğünlerde sebzelerle yoğurt ve bulgur pilavlı bir öğle öğünü, et sote çorba ve yoğurtlu akşam öğünleri ile bol meyve yemek diye sıralayabiliriz. Kahvaltıda ise peynir, süt, yumurta ve ekmekli bir öğün yapmak en dengeli kilo aldırıcı kahvaltıdır. Buna ek olarak sabah aç karnına pekmez tüketmek iyi kilo almayı sağlayan bir başlangıçtır. Kilo alırken düzenli ama kısa aktiviteler yapabilirsiniz. Bu vücut ağırlığı çalışmak, yüzmek veya kısa süreli tempolu yürüyüşler olabilir. Böylece iştahınızın açılmasına da yardımcı olunacaktır.