Endemol pazara giriyor...

Endemol yaklaşık 30 ülkede faaliyet gösteren bir yapım şirketidir. Türkiye’de şirketin adından çok sahip olduğu formatlar bilinir. Mesela Var mısın Yok musun ya da Wipe Out ya da Canlı Para gibi.

Sadece 2013 yılında 5 farklı kanalda 9 prime-time programı yaptılar.

Yeni sezonda da yayında olacak yarışma programları var ama sektörü asıl ilgilendiren Endemol’ün dizi işine de girmesi. İlk aldığım bilgi Erkan Petekkaya’nın başrol oynayacağı ve Star Tv’de yayınlanacak bir dizileri olduğu ama iş biraz daha kapsamlı gözüküyor. 

Ünlü senaristlerle uzun süreli anlaşmalar, önemli eserlerin Türkiye ve dünya geneli yayın haklarını satın almak, oyuncu ve yönetmenlerle yine proje bazlı değil zamana yayılmış anlaşmalar yapmak gibi adımlar atıyorlar. Bu demek oluyor ki Endemol dizi sektöründe uzun soluklu yer almayı planlıyor. Şirketin Türkiye Genel Müdürü Gökhan Tatarer, global hedelerde Türkiye ve Çin pazarında büyüme hedeflerinden söz etmiş. Görünen o ki, dizi sektörü yeni sezonu daha hareketli geçirecek. 

Para bazen yetmez...

Drama seyircisi bulmak komedi seyircisi bulmaktan daha kolaydır. Bu doğru bir önermedir. Devam edelim, görsel zenginlik, büyük bütçe, çok ünlü oyuncular bir diziyi tutturmak için önemli avantajlardır. Bu da doğru bir önerme. Peki o zaman nasıl oluyor da Kurt Seyit ve Şura reyting sırlamasında Seksenler’in gerisinde kalıyor. Televizyonculuk tıpkı futbol gibidir, para,isim, tesis her zaman kazanmaya yetmez ya, işte o hesap. Önce şunu söyleyeyim, Kurt Seyit ve Şura bir miktar topladı.

Bunu sadece reytinglere bakarak söylemiyorum, önlerinde bu hafta yayınlanan Süt Kardeşler biraz fazla yayın yorgunu bir film haline geldi, başka bir film daha fazla izlenebilirdi belki. Toplamaktan kastım dizinin daha akıcı ve derli toplu hale gelmesi.

Buna karşın Seksenler hala önde çünkü hem sıcak hem de senaryo örgüsü iyi kurulmuş bir dizi, karakterler de tamamen oturdu. Kurt Seyit ve Şura halen Küçük Ağa ya da Kaçak’ın karşısına çıkacak durumda olmayabilir ama Karadağlar örneğinde olduğu gibi PT 2’den PT1’e iyi bir dönüş yapabilir de...