Enerji denince aklýmýza enerji savaþlarý geliyor. Bölgemizde yaþanan gerilimde enerji kaynaklarýndan tüketim havzalarýna giden güzergahlar ve bu bölgelerdeki yerel çatýþmalar öne çýkýyor.
Ülkelere biçilen roller var. Zihinlere ezberletilen kavramlar nesillerinizin ideallerini çerçeve içine alýyor. Köprü, transit, kesiþme noktasý, kavþak gibi sözcüklerle sizi tanýmlayanlar aslýnda geleceðinizi de sýnýrlýyorlar. Türkiye'nin birçok alanda merkez ülke idealini ýsrarla vurgulamak gerekiyor.
Uzun zamandýr petrol ve doðalgaz kaynaklarýna eriþimde yaþanabilecek krizlere karþý hazýrlýklý olmak önem kazanýyor. Türkiye enerji koridoru olmak yerine merkez (hub) olmayý ve piyasa belirleyen bir güce eriþmeyi hedefliyor. Doðalgaz ve LNG depolama istasyonlarýyla öne çýkan ülkemiz son yýllarda büyük mesafe kat etti.
Ülkemiz son yýllarda sürdürülebilir enerji kaynaklarý alanýnda önemli geliþmeler kaydetti. Özellikle yenilenebilir enerji yatýrýmlarý artýþ gösterirken, güneþ, rüzgar, hidroelektrik ve jeotermal enerji kullanýmýnda ciddi ilerlemeler yaþandý. Bu geliþmelerin temel nedenleri arasýnda Türkiye'nin enerji ithalatýna baðýmlýlýðýný azaltma hedefi, küresel iklim deðiþikliði ile mücadeleye katký saðlama ve yerli kaynaklarýn kullanýmýný artýrma çabalarý yer alýyor.
Türkiye'nin enerji alanýnda bir hayli uzmaný var. Caner Can enerji diplomasisi alanýnda ülkemizi yurtdýþýnda temsil eden bir bürokrat. Yanlýþ duymadýnýz Türk Dýþiþleri Bakanlýðý'nýn yurtdýþýna gönderdiði ilk enerji danýþmanlarýndan. Kritik madenler ve enerji üzerine kafa yoran ciddi bir bilim insaný. Halen Brüksel'de Türkiye'nin Avrupa Birliði Daimi Temsilciliði'nde enerji danýþmaný olarak görev yapýyor.
Caner Can, 2019 yýlýnda þöyle yazmýþtý "Hala birileri Türkiye transit ülke, enerjide jeostratejik köprü, kavþak masallarýna devam ediyor. Doðalgaz tedariðinde yoðun pazar rekabetinin yaþanacaðý 2020 yýlý sonrasýnda bölgede Türk piyasasýný hedeflemeyen hiçbir boru hattý projesi "ekonomik" ve "teknik" olarak hayata geçemez. Gerçek böyleyken bel altýndan oynayýp, çirkince Türkiye "gunboat policy" uyguluyor veya "Türkiye Doðu Akdeniz Gaz Forumu" kuracak söylemlerini dile getirebilen Türk "enerji uzmanlarý" dahi çýkabiliyor." Bu görüþlerinde ne kadar haklý olduðunu bugün görmekteyiz.
Caner Can, doðalgaz piyasasýnda uzun kontratlý ve baðýmlýlýk yaratan alýmlar yerine serbest piyasa koþullarýnda oluþabilecek borsanýn ülkemiz için avantajlarýný vurguluyor. Türkiye'de medyanýn gündemi ucuz polemikler ve magazinleþtirilen olaylar üzerine yoðunlaþýrken ülkemizi temsil eden ciddi bilim insanlarý ve stratejik alanlarda uzmanlarýmýz var.
Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanýnda Avrupa'da 5. sýrada dünyada ise 11. sýrada. Enerji üretiminde yerli ve sürdürülebilir kaynaklarýn kullanýmýný artýrarak hem çevreye duyarlý bir enerji politikasý izlemeyi hem de enerji ithalatýný azaltmayý amaçlýyor. Bu doðrultuda, 2030 hedefleri arasýnda yenilenebilir enerjinin toplam elektrik üretimindeki payýný %50'ye çýkarma planý yer alýyor.
Bu geliþmeler, Türkiye'nin enerji sektöründe dýþa baðýmlýlýðýný azaltmayý ve sürdürülebilir bir enerji geleceði inþa etmeyi hedefleyen önemli adýmlar olarak öne çýkýyor