Veya “enflasyon düþmeden faizi düþürmeyiz” cümlesi ne anlama geliyor?
Aslýnda ne anlama geldiði çok açýk!! O detaya girmeden bir tespit yaparak devam etmek istiyorum.
Sevgili dostlar, Sayýn Cumhurbaþkanýmýz uzun süredir ayný cümleyi ýsrarla söylüyor VE ASLINDA PARADÝGMAYI tanýmlýyor; ENFLASYON SONUÇ, FAÝZ SEBEPTÝR! YÜKSEK FAÝZ YÜKSEK ENFLASYONA YOL AÇAR VE ORTAYA KISIR BÝR YAPI ÇIKAR! DÜÞÜK ENFLASYON ÝÇÝN FAÝZÝ ÖNCELÝKLE AÞAÐI ÇEKMEK GEREKLÝDÝR...
Bu tespit sonrasý gelelim Merkez Bankasý mantýðýna. Þöyle diyor MB; “enflasyon yeterli düþmediði için faizi düþürmüyoruz”!
Sevgili dostlar, MB’nin mantýðý için söylenecek söz yok! Yüksek tutmak için güzel bir “yöntem”!
Bu noktada Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Cuma günü TÜGÝK heyetini kabul ederken yaptýðý konuþmada yaptýðý vurgularý tekrar etmek ve yeniden hatýrlatmak istiyorum...
Ne demiþti Sayýn Cumhurbaþkanýmýz; piyasa faizi çoktan aþaðý çekti, MB neden duruyor!
Sevgili dostlar, salt “faiz” bakýþý ile çok önemli bir uyarý-vurgu-hatýrlatma olmakla birlikte, bu çýkýþ aslýnda YENÝ BÝR PARADÝGMA tanýmlamasýnýn ilk adýmlarý...
Nasýl mý?
1- Türkiye makro veriler açýsýndan 2013 Mayýs ayýndan yani “piyasalarda en noktasýný” gördüðümüz günlerden daha iyi verilere sahip. Bunun da sebebi çok açýk; düþen baþta petrol olmak üzere emtia fiyatlarý ve bunun Türk ekonomisine olumlu yansýmalarý.
2- MB, bu düþüþü öngöremediði gibi bu düþüþ devam ederken içeriye yansýmalarýný da maalesef öngöremedi.
3- Piyasa, MB’den çok önce davrandý ve PÝYASA FAÝZÝ politika faizlerinin ciddi anlamda altýna geriledi. PÝYASA ÝÞÝ ÇOKTAN bitirdi, MB arkasýndan seyretmekle yetindi. Piyasa peþine takýlan MB görüntüsü dahi oldukça ÜZÜCÜ!
4- ABD ve AVRUPA’dan gelen sinyaller “genleþme-rahatlama” yönünde ve bu tablo Türkiye’ye olumlu yansýmaya devam ediyor. Bazý ülkelerde “mevduatýnýza maliyet ödemek” zorunda kalýrken, MB’nin yüksek faizde ýsrarcý olmasý ve ÝVEDÝ HAREKET EDEMEMESÝNÝ anlamak-anlamlandýrmak zor!
5- Dünya genelinde “düþen faiz trendi” devam ediyor, Avustralya Merkez Bankasý da faizi aþaðý çekti ve enflasyon beklentisinin dahi altýnda bir noktaya geriletti.
Sevgili dostlarým, gelinen nokta çok açýk; baðýmsýzlýktan bahsetmek ve MB baðýmsýz demek kolay, peki Türkiye adýna adým atmasý gereken bir DÜZENLEYÝCÝ GÜÇ, neden PÝYASA gerisinde kalýp, izlerini dahi takip etmekte zorlanýyor! Bu soruyu lütfen ÇOK DERÝN düþünün!
Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn her alanda tanýmladýðý yeni paradigmaya gelince...
COÐRAFYAMIZ, EMPERYAL GÜÇLERE karþý maddi-manevi her anlamda, her deðeriyle ayaða kalkýyor ve bu kalkýþýn lideri Türkiye’nin SEÇÝLMÝÞ CUMHURBAÞKANI RECEP TAYYÝP ERDOÐAN... Bu kalkýþ, ekonomiden siyasete zemini 12 yýldýr hazýrlanan birçok yenilik ve paradigma deðiþimini de beraberinde getiriyor... Þimdi bir daha düþünün; üretmeden, borçlanarak yaþamaya alýþtýrýlan Türkiye’de, artan üretimden düþen faize atýlan her adým ne anlama geliyor... MB’ye yapýlan sadece bir faiz uyarýsý mý yoksa alýnan uzun bir yol sonrasýnda varýlan düzlükte zirveye giden yeni bir YOL’un ilk adýmlarý mý! SEÇÝLMÝÞ LÝDER YOL AÇIYOR!
Sonuç: 8.17’den 7.24’e gerileyen enflasyon “0,07’lik bir farkla” Merkez Bankamýzý memnun etmedi! Faiz düþürmek sadece “iç fiyat artýþlarý” ile deðerlendirilebilecek bir paradigma deðildir. 0.07’lik bir “terazi ölçeðinde” böyle bir kararý almak veya vazgeçmek noktasýnda olanlarýn “paradigmalarýný” yeniden gözden geçirmeleri gerekir.