Engelleri aş Beşiktaş

Partizan ve Başakşehir maçlarının kazanılması, takımın önündeki psikolojik engelin aşılması açısından önemliydi. Değeri büyük. Ama yalnızca ilk engeldi bu, Beşiktaş sezon boyu kritik eşiklerden geçecek. Daha işin başındayız. Yeni eşiklerin kayıpsız aşılması için, kimi sorunların çözülmesi şart: Hücum üretkenliğinin artırılması. Duran top zaafının giderilmesi. Maçların son bölümlerinde ortaya çıkan ve Beşiktaş'ın oyun karakterine hiç yakışmayan kontrollü futboldan vazgeçilmesi.

Duran top sorununu bir yana bırakırsak, Beşiktaş'ın savunma güvenliği konusunda gereğinden ağır eleştiriler aldığı kanısındayım. Partizan'ın ilk gol girişimi dk. 50'de. İkincisi de dk. 77'de ve golle sonuçlanıyor. Asıl sorun, sonraki dilimde ortaya çıkan kontrollü futbol saçmalığı. Başakşehir'in ilk gol girişimi dk. 30'da. En etkili olduğu bölüm ise dk. 48-57 arası; Beşiktaş'ın hücum arayışında olduğu sıra gerçekleşen kontrataklar. Dk. 57'den son anlardaki pozisyona kadar ciddi bir gol girişimi yok Başakşehir'in. Yine de galibiyet golünün hemen ardından gelen kırmızı kart, takımdaki kontrollü futbol kaygısının bir yansıması bence. Biliç bu sorunu çözmek zorunda.

Geçen sezon sıkça şunu dile getirmiştim: Biliç de takım da bir şampiyonluk yarışının stresini yönetecek deneyimde değil. Geçen sezon edinilen deneyimlerin tabloya olumlu yansıyacağını umuyordum, ama bu istenen hızda gerçekleşmiyor. Olabilir, sabırlı olacağız. Biliç'e de oyunculara da gereken zamanı vermek lazım. Kart konusu fazlasıyla eleştirildi: Hakemlerin kart konusundaki cömertliğini Beşiktaş'ın rakiplerine de göstermesini bekliyoruz, orası açık. Ama bu kartlarda söz konusu deneyim eksikliğinin de izi var. Beşiktaş serinkanlı ve özgüvenli bir takıma dönüşmeli. O zaman kontrollü futbol saçmalığından da kurtulacak.

Başakşehir maçında 4-4-2 oynadı Beşiktaş, Sosa sağ kanattaydı. Benim beklentim Oğuzhan-Atiba-Sosa orta sahasından oluşan bir 4-3-3'tü. Olmadı. Dolayısıyla Oğuzhan ve Sosa, maç içinde pozisyon gereği oluşan bazı anlar hariç, birbirine çok uzak kaldı. Bu ikilinin birbirine yakın oynadığında hücum üretkenliğine katkısını merak ediyordum. Görme şansım olmadı. Ama önümüzdeki dönemde bunu da göreceğimizi, Biliç'in bu konuda da gereken cesareti göstereceğini düşünüyorum. Bu takıma güvenmek ve o güveni oyunculara tek tek aşılamak gerek. Sonrası kendiliğinden gelir.