4857 sayýlý Ýþ Kanunu’na göre, iþverenlerin kamu veya özel sektör þirketi olmalarýna göre deðiþmek üzere engelli, eski hükümlü ve terör maðdurlarýný istihdam etme yükümlülüðü bulunmaktadýr.
Bu çerçevede, özel sektör iþverenleri bu yükümlülük kapsamýnda sadece ayný ilde elli veya daha fazla iþçi çalýþtýrdýklarý özel sektör iþyerlerinde yüzde üç oranýnda engelli personel istihdam etmekle yükümlüdürler.
Öte yandan, kamu iþ yerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü personeli veya askerlik hizmetini yerine getirirken malul sayýlmayacak þekilde yaralananlarý mesleki becerileri, bedensel kýsýtlarý ve ruhi durumlarýna göre istihdam edilmelidir.
ÝÞKUR kaydý online ya da ÝÞKUR’a üst yazýyla baþvuru yaparak yerine getirilebilmektedir. Engelli raporunda çalýþamaz yazýlý olan veya engellilik süresi dolmuþ ve yenilenmemiþ olanlar engelli olarak tescil edilemez.
Bu kapsamda 4857 sayýlý Ýþ Kanunu’nun 30 uncu maddesinde belirtilen þartlara göre; özel sektör iþverenlerinin istihdam etmekle yükümlü olduklarý engelli çalýþanlar ile kamu sektörü iþverenlerinin istihdam etmekle yükümlü olduklarý engelli, eski hükümlü ve terörle mücadelede malul sayýlmayacak þekilde yaralananlarýn istihdamýna iliþkin usûl ve esaslar 19.02.2020 tarihinde Türkiye Ýþ Kurumu tarafýndan yayýnlanan Engelli, Eski Hükümlü Ve Terörle Mücadelede Malul Sayýlmayacak Þekilde Yaralananlarýn Ýstihdamý Hakkýnda Genelge ile açýklanmýþtýr.
· Çalýþanlarýn engelli tanýmlamasýnýn yapýlmasýna,
· Ýstihdam yükümlülüðünün yerine getirilmesine,
· Ýstihdamý zorunlu engelli personel sayýsýnýn tespitine,
· Kýsmi süreli çalýþanlarýn hesaplanmasýnýn yapýlmasýna,
· Türkiye Ýþ Kurumu aracýlýðý ve idari para cezalarýna,
· Ýþ yeri ve çalýþma koþullarýnýn engellilere göre hazýrlanmasýna,
· Ayrýmcýlýk Yasaðýna Ýliþkin,
· Engelli Ýþçi Ýstihdam Teþvikine,
Ýliþkin usul ve esaslar ÝÞKUR tarafýndan belirlenmiþtir.
Engelli iþçilerin istihdam edilmesi halinde kendileri için iþverenleri tarafýndan ödenecek sosyal sigortalar primlerinde indirim (teþvik) alabilmek mümkün olduðundan ötürü, engelli istihdamýna dikkat edilmesi iþverenler açýsýndan yararlý bulunmaktadýr.
Ayrýca, özel sektörde engelli istihdam edilme zorunluluðuna uyulmamasý halinde istihdam edilmeyen engelli birey baþýna ve ihlalin gerçekleþtiði her bir ay için 2020 yýlýnda 3985 TL idari para cezasý uygulanmaktadýr.