Enginar karaciğerin en iyi dostu

PROTEİN, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve ilaçların vücutta işlem görebilmesini sağlamasından sorumlu olan organımızdır karaciğer. ‘Karaciğer yağlanması’ ise karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikmesi anlamına gelir. Günümüzde yetişkin her dört kişiden birinde görülüyor. Karaciğer yağlanması, alkol, ilaç ve hastalıklarla yaşam şekli ve beslenmeye bağlı olarak gelişebilir. Karaciğerin yenilenme özelliği vardır. Ancak bu yenilenmeyi gerçekleştirebilmek için beslenmemizde de değişiklik yapmak gerekir.

Yağlanmayı nasıl geriye çeviririz?

-İlk adım beslenme şeklini değiştirmek.

-Alkol tüketilmemelidir.

-Eğer varsa fazla kilolar verilmelidir.

-Doğal besinler tercih edilmelidir, katkı maddelerinden uzak durulmalıdır.

-Sebze ve meyve gibi lifli besinlerin tüketimi artırılmalı, özellikle enginar tercih edilmelidir.

-Kuruyemiş ve şeker tüketimi azaltılmalıdır.

-Düzenli olarak spor yapılmalıdır.

Hareketsiz yaşayanlar dikkat

Karaciğer yağlanması kilolu kişilerde sıklıkla görülebilen ciddi bir sağlık sorunudur. Vücut ağırlığı, normalden yüzde 10 fazla olan bireylerin 3’te 2’sinde karaciğer yağlanması görülüyor. İleri derecede karaciğer yağlanması olan kişiler yakından takip edilmelidir. Fazla kiloluların hayatlarına hareketi de ekleyerek kilo vermeleri gerekmektedir. Karaciğer yağlaması, beslenme ve yaşam şekliyle direkt bağlantılıdır.

Enginarın faydası nereden geliyor?

Enginarın, sağlığı koruyucu etki yaratabildiği artık birçok kişi tarafından biliniyor. Enginar yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve manganeze ek olarak A, B ve C vitaminleri içerir. En büyük özelliğiyse karaciğeri temizlemesidir.

-Enginarın doymuş yağ oranı çok düşüktür.

-Kolesterol ve şeker içermez.

-Diyet lifi bakımından zengindir.

-Yüksek demir içeriği vardır.

-Potasyum ve magnezyum açısından zengindir.

-Fosfor ve niasini yüksek miktarda içerir.

-Çok yüksek miktarda C vitamini içeriği vardır.

-B6 vitamini içinde iyi bir kaynaktır.

-1 orta boy çiğ enginar, 60 kalori içerir.