Enginar girdiði her yemeði, salatayý güzelleþtirir. Üstelik vitaminlidir, faydalýdýr ve kalorisi yoktur. O halde ne bekliyoruz haydi doðru pazara, enginar seçmeye...
STAR pazar ile yollarýmýz kesiþeli tam altý yýl olmuþ. Yanýlmýyorsam bu altý yýlýn her ilkbaharýnda da enginarla ilgili birkaç laf etmiþimdir. Enginarý cidden çok severim. Girdiði yemeði güzelleþtirir güzelleþtirmesine ama tadý çok baskýndýr. Nasýl ayýklanýr, nasýl saklanýr ve neye göre seçilir bütün bunlarý anlattýðýmý, enginarla ilgili püf noktalarý sizlerle her fýrsatta paylaþtýðýmý zannediyorum. Tam da bu sebeplerden enginarla ilgili açýkçasý pek yazasým yoktu ama haftada en az iki gün enginarlý bir þeyler yaparken ve de enginarýn en bol senesini yaþarken ondan bahsetmeden yine duramadým iþte! Facebook sayfamda da en çok soru aldýðým sebzelerden biri olduðuna göre sizlerde çok seviyorsunuz onu. Dediðim gibi bu sene bol enginarlý geçecek, belli! Üstelik lezzeti de doruk noktasýnda bu sene. Öyle görünüyor ki Temmuz sonuna kadar bolca tüketebileceðiz. O kadar bol ki kýþ için þoklayýp derin donduruculara bile koyabilirsiniz, ben yaptým bile! Gelin bu hafta ilk 10 listemizi enginarla yapalým. Hepinize afiyetle!
Terbiyeli etli enginar
Bu yemeði, Ýzmir sakýz enginarýyla yapmalýsýnýz. Öylesi lezzetli olur çünkü. Sakýz enginarýnýn yaprak dipleri de yenildiðinden ayýklanýrken bir parmak kadar çanaðýn yanýnda býrakýlýr. Ýþte bu yaprak saplarýnýn terbiyeli sosla birleþimi mükemmel lezzeti ortaya çýkartýr. Giritliler kuzu etiyle yapmayý tercih eder ama dana eti de kullanýlabilir. Terbiye için un ve limon gereklidir.
Zeytinyaðlý baklalý enginar
Taze baklanýn en güzel zamaný þimdi. Enginarla birlikte bol dereotu kullanarak hazýrlanacak bu zeytinyaðlý yemek, öyle doyurucu ki diðer zeytinyaðlýlarýn aksine baþlý baþýna bir akþam yemeði rahatlýkla olabilir.
Çið enginar salatasý
Evet! Yanlýþ okumadýnýz, enginarý bu salatada çið kullanacaðýz. Enginarýn çanaðýný temizleyip kararmamasý için limonlu suda bekletmek çok önemli bu salatada. Ýncecik, zar gibi doðrayýp bol yeþil soðan, dereotu, biraz haþlanmýþ iri bulgur, maydanoz ve ton balýðýyla karýþtýrýn; biraz sirke, acý sos ekleyip afiyetle yiyin. Balýksýz da hazýrlanabilir, tercihinize kalmýþ.
Enginar graten
Ýþte dünyanýn en kolay yemeði, graten! Aslýnda ben çok tercih etmem ama çok seveni var bilirim. Özellikle önceden limonlu suda haþlanmýþ enginar ve bol peynirle birlikte yapýlýnca ben bile seviyorum.
Enginar ýzgara
Daha çok bebek enginarla lezzetli olur. Acý, zeytinyaðý ve baharat harmanýyla marine edilen yarýya kesilmiþ enginarlar ýzgarada piþirilir.
Somonlu enginar
Salata gibi bu da bana ait bir tarif: Somonu iri küpler halinde doðrayýn. Enginar çanaðýný ise sekiz eþit parçaya kesip uzun, ince parçacýklar elde edin. Limonlu suda diri olacak þekilde haþlayýn. Suyunu süzüp somon dilimleriyle bir kaba aktarýn. Biraz taze soðan, kýyýlmýþ bol maydanozla birlikte üzerine ezilmiþ sarýmsak, istiridye sosu ve zeytinyaðý gezdirip limon kabuðu rendeleyin. Bu þekilde en az iki saat marine edip fýrýn kabýna alýn. Üzerini folyoyla kapatýp 15 dakika boyunca 200 derecede piþirip servis edin.
Enginar sosu
Enginarýn saplarýný temizleyin, ayýklanmýþ tüm yapraklarýný iyice yýkayýn ve büyük bir tencere limonlu suyla birlikte alýn, haþlayýn. Ýyice haþlandýktan sonra süzgeçten geçirip posasýný atýn. Elde ettiðiniz suyu, acý, baharat, zeytinyaðýyla karýþtýrýp et ve tavuk yemeklerinde kullanabilirsiniz.
Enginar pilavý veya dolmasý
Egenin biricik pilavýdýr! Pirinci sýcak suda biraz bekletip suyunu süzün. Bolca taze soðaný kavurup sekize bölünmüþ enginar çanaklarýný içine atýn. Biraz tuz, þeker ve pilav suyunu ekleyip kapaðýný kapatýn, 15 dakika haþlayýn. Ýçine pirinci ve bol dereotunu ilave edip demleyin. Ya da pirinci soðanla kavurup bolca dereotu ekleyin ve sakýz enginarlarýnýn içine doldurup piþirin. Nefis!
Enginar dip
Haþlanmýþ enginar kalbi veya baþka herhangi bir cins enginarý biraz rokfor peyniriyle blender’dan geçirin, içine damak tadýnýza göre sarý krem peynir ilave edin. Kraker veya grisinileri batýrýp batýrýp afiyetle yiyin! Lezzetli ve saðlýklý atýþtýrmalýk...
Enginar salatasý
Enginar kalbi veya haþlanmýþ Bayrampaþa enginarý... Her ikisi de olur. En çok marul ve yeþil soðan yakýþýr. Haþlanmýþ katý yumurta da ayrý bir lezzet katacaktýr, bolca reyhan yapraklarý da kullanabilirsiniz.
Bizim ailenin yemeði
ETSÝZ PATLICANLI KÖFTE
Bu haftaki konuðumuz Lezzet Vakti isimli blogun yazarý Aylin Durmaz Akýn. Aylin Haným yemek yapmayý, yemeði ve yedirmeyi küçük yaþlardan beri sevdiðini söylüyor: “Daha ortaokul yýllarýnda teyze, babaanne günlerine pastalar, kekler yapar, övgüler geldikçe koltuklarým kabarýrdý. Yemekte lezzetin görsellikten geçtiðini düþündüðümden, görünüme oldukça özen göstermeye çalýþýrým.” Yemek Vakti blogunu kendisi gibi çalýþan ya da zaman sýkýntýsý olanlar için þýk, pratik, saðlýklý ve lezzetli yemekler üzerine hazýrlamýþ.
YAPIMI?KOLAY LEZZETÝ?HARÝKA
Köfte hamurlarý için
l Ýki su bardaðý yarma l Bir su bardaðý ince bulgur
l Yeterince su l Tuz, karabiber, kimyon.
Sos için
l Ýki adet orta boy patlýcan l Ýki adet orta boy kuru soðan
l Bir çorba kaþýðý domates salçasý l Bir çorba kaþýðý biber
salçasý l Bir yemek kaþýðý tereyaðý l Ýki yemek kaþýðý sývýyað l Tuz, karabiber, kýrmýzý pul biber, nane.
Köftelerý için tüm malzemeye suyu azar azar ekleyerek yumuþak olmayan bir hamur hazýrlayýn. Hazýrlanan hamurdan nohut büyüklüðünde parçalar koparýp yuvarlayýn. Patlýcanlarý alacalý soyup küp küp doðrayýp tuzlu suda 10 dakika bekletin ve bol sývýyaðda kýzartýp peçete üzerine alýn.
Soðanlarý yemeklik doðrayýn. Yaðlarý büyükçe bir tencereye koyup soðanlarý pembeleþene kadar kavurun ve salçalarý ilave edin. Üzerine 7-8 bardak su koyup kaynayýnca hamurlarý ekleyin. 15 dakika sonra kýzarmýþ patlýcaný ve baharatlarý da ekleyip beþ dakika daha piþirin.Yemeði 10 dakika kadar dinlendirip sýcak sýcak servis yapýn.