Geçenlerde fena halde grip olunca Ýstanbul’un marka hastanelerinden birinin acil servisine gittim. Klasik serum tedavisinden sonra ödeme için sýra beklerken içeri genç bir kadýn girdi. Yüzünden canýnýn yandýðý çok belliydi.
Elindeki reçeteyi uzattý, “iðne olmak istiyorum” dedi sonra biraz daha kýsýk bir sesle “ücreti var mý?” diye sordu. “Var” dedi görevli, “25 lira”, “ilacým yanýmda ama” dedi kadýn, görevli cevap verdi “Söylediðim zaten enjeksiyon ücreti...” Elindeki cüzdanýn fermuarýný açtý kadýn, içindeki parayý kontrol etti sonra “daha aþaðý olmaz mý?” diye sordu.
Görevliye kaþ-göz yaptým, biraz uðraþýnca anladý, genç kadýna hissettirmeden iðnesini yaptýrmayý baþardýk. Bir enjeksiyon parasý ödeyerek falan iyi insan olmaz kimse, bu hikayeyi anlattým zira ortada çözülmesi gereken bir aç gözlülük var...
***
O günden beri enjeksiyon ücreti meselesini araþtýrýyorum. Gündüzler sorunsuz ama özellikle Aile Hekimliði merkezlerinin kapandýðý saat 17.00 sonrasý için yapýlmasý gerekenler var. Birincisi enjeksiyon için her kurum hatta kurumlarýn farklý hastaneleri farklý fiyat politikalarý uyguluyorlar. Mesela Ýstanbul’da bir hastanede 25 lira olan enjeksiyon mesela Bodrum’da neden 50 lira?
Bu arada 25 liradan daha fazla enjeksiyon ücreti alan hastaneler de var. Mesela bir baþka marka hastanede geçen sene 29 lira ödemiþ bir arkadaþým. Ýl Saðlýk Müdürlüðü ve SGK’nýn internet sitesinde uzun aradým ama net bir sonuç alamadým. Derdi örneklerle açayým:
Diyelim ki aile hekiminiz size sabah-akþam iðne yazdý. Sabah iðnesini oldunuz, akþam iðnesi ne olacak? Devlet hastanelerinin acil servisleri çok yoðun, hatta bazý acil servislerde belirli saatlerde enjeksiyon uygulamasý yapýlmýyor. Aile hekimliði merkezleri kapalý, varsa yakýn çevredeki özel saðlýk kuruluþuna gidiyorsunuz ama fahiþ bir fiyat ödüyorsunuz, daha önemlisi standart bir ücret yok, varsa da buna uymayan çok.
***
Saðlýk Bakaný Mehmet Müezzinoðlu’yla Edirne’den milletvekili adayý olduðunda BEST FM’de program yapmýþtým.
Ýstanbul’da eðitim aldýktan sonra döndüðü Yunanistan’da doktorluk yaptýrýlmadýðý için kaçak olarak Meriç nehrini geçip Türkiye’ye dönen, dönemin bürokrasisinin 3 yýl vatansýz býraktýðý biridir Mehmet Müezzinoðlu. Zorluklarý bilir, halka tepeden bakmaz, bu hafta NTV yayýnýnda ilaç kullaným kültürüyle ilgili seçtiði cümlelere bakýn, ne demek istediðim daha iyi anlaþýlýr.
Saðlýk’ta çok önemli iþler yapýlýyor, iþ yoðunluðu çok fazla ama özel hastanelerin enjeksiyon ücreti politikasý toplumun çok büyük kesiminin karþýlaþtýðý bir sorun ve mutlak el atýlmalý...
***
Gelelim iþin vatandaþ gazeteciliði kýsmýna... Analizler, düþünürlerden alýntýlar, tarihten örnekler, ufuk açan makaleler yazmak elbette keyiflidir. Ama bunlarýn ne biri ne de toplamý halkýn hayrýna olacak bir geliþmeyi saðlamak kadar tatmin etmez insaný.