Entelektüel Elena, maço Antonio’ya neden aşık?

Ferzan Özpetek’in son filmi Kemerlerinizi Bağlayın romantizm klasikleri arasına girmeye aday. Özpetek bu defa kadın izleyicilere ‘varoluşsal problemleri’ni, erkeklere ise ‘hayatın anlamı’nı sorgulatıyor.

Ferzan Özpetek romantizmin vazgeçilmez yönetmeni oldu. Filmlerindeki aşk vurgusu kendini her şekilde gösterdi. Kadın-erkek farklılığından burjuvazinin romantizm yolculuğuna kadar birçok konu barındırdı filmleri Özpetek’in. Son dönemlerde her ne kadar filmlerini beğensem de ‘Acaba bu kadar romantizme neredeyse klişe bir şekilde odaklanması onun sinemasını biraz törpülüyor mu?’ diye kendime sormaya başladım. Ama sinemacı durduğu yerde durmaz, onun evrimi hep devam eder. Görülüyor ki Ferzan Özpetek’in evrimi de bu filmle devam ediyor... Üstelik daha değerleniyor, derinleşiyor, uçucu aşklar yerini varoluşsal problemlere, sorgulamalara bırakıyor. Aşkı karşı pencerede değil kendi içimizde ve varoluşumuzda aramaya başlıyor. 

ZITLIKLARIN ÇEKİM GÜCÜ

Kemerlerinizi Bağlayın öncelikle oyuncu kadrosu anlamında çok etkileyici isimlerden oluşmuş. Türk izleyicisinin pek tanımadığı bu isimler, Hollywood yıldızlarındna hiç de aşağı kalmıyor. Başroldeki Kasia Smutniak, Polonya asıllı bir oyuncu. Muhteşem bir fiziğe sahip, romantizmi üstünde toplayabilen, gözleri ile her tür duyguyu size hissettirebilen bir oyuncu. Filmin odağındaki kadın-erkek farkını ortaya koyan en önemli rol ise erkek oyuncu Francesco Arca’ya ait. Entelektüellikten fazla nasibini almamış, cinsel göndermeleriyle baskın, hatta maço bir tiplemeyle filmin anlam ifade eden en önemli zıtlıklarını gerçek kılıyor performansıyla.  Konuyu kısaca özetlersek: Elena otobüs durağında araç beklerken, siyahi iki kadın yağmurdan korunmak için durağa sığınmak ister. Burada tartışma çıkar, Elena durakta siyahi kadınları korumaya çalışır. O sırada Antonio da kaba bir şekilde tartışmaya karışır. Elena ile Antonio’nun ilk karşılaşması budur. Elena adamı ırkçı olmakla suçlar. Günler geçer ve Elena garsonluk yaptığı yerde arkadaşlarıyla beraber hayatına devam ederken Antonio’yu bir kız arkadaşının flörtü olarak karşısında bulur. Arkadaşını kırmak istemez ama ‘yakışıklı ama kaba’ bulduğu bu adamdan da hiç hoşlanmaz. Elena ve arkadaş grubu, entelektüel bir çevreye, Antonio ise bir tamirhaneye sahiptir. Onun için hayat çok basittir. İhtiyaçları vardır, doğru ve yanlışlar dışında çok da düşünmez. Üstelik Antonio’nun tepkiselliğinin bir sebebi de disleksi hastası olmasıdır. Bütün bu zıtlıklar, hiç beklenmedik bir anda cinsel bir çekicilik barındırmaya başlar. Elena, arkadaşının sevgilisini elinden alacaktır. Üstelik bu geçici bir macera da değildir.  

AŞKI ÇOK GÜZEL ÖZETLİYOR

Film çiftin tanışmalarından, çocuk sahibi olmalarından, bir hastalıkla yollarının kesilmesine kadar uzanan aslında uzun bir hikayeyi odağına alıyor. Fakat en önemlisi; Elena ve Antonio’nun karakterleri üzerinden erkek ve kadın saptamalarını yaparken gri noktalara açtığı pencereler. Kadının varoluşsal olarak hem duygusal hem de hayata intibak etme açısından ne kadar geniş bir perspektife sahip olduğunu filmde görebiliyoruz. Biz erkeklerin kapalı, maço ama kendi içinde korunmasız kimliği ise kadınlar için birer tuzak! Yine görüyoruz ki erkek, kadınsız bir hiç... Kadınlar yaşam enerjilerini varolmak ve bunun için çabalamaktan alıyorlar. Biz erkekler ise hayatı kadınlar için yaşıyoruz! 

ZITLIKLARIN ÇEKİM GÜCÜ

Özpetek belki klişe karakterleriyle bunu bize bütün çıplaklığıyla gösterecek. Aşk filmlerinin en etkileyici olanlarında kadın kahraman hep ölmüştür. Love Story, Terms of Endearment filmlerinde olduğu gibi. Peki kadın karakterlerin kaybı bu filmleri niçin unutulmazlar çizgisine çekiyor? Çünkü erkek izleyici hayatının anlamının kaybolduğu görüyor, içi boş bir posaya dönüyor. Kadın izleyici ise varoluşunun sonunu görüyor. Kısacası Ferzan Özpetek erkeksi bakış açısıyla aşkı ve kadın-erkek farkını çok güzel özetliyor. Romantizmi özleyenlerin kaçırmaması gereken film, Kemerlerinizi Bağlayın...

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal Adı: Allacciate Le Cinture

Yönetmen ve senarist: Ferzan Özpetek Oyuncular: Kasia Smutniak, Francesco Arca, Filippo Scicchitano, Luisa Ranieri

Tür: Dram

Yapım: 2014, İtalya, 110 Dakika

Yaş sınırı: 15+