Beynin ortaya koyduðu zihin ve ruh yani entelektüel sermayemiz, hayat kalitemiz açýsýndan en önemli faktördür. Bu sermayeyi azaltmak ya da artýrýp korumak elinizde.
Ýnsan hayatýnda birçok sermaye vardýr. Ekonomik, sosyal ve kültürel sermaye bunlarýn baþýnda geliyor. Ancak bir sermaye var ki o olmadýðýnda bunlar da olmuyor: Entelektüel Sermaye. Yani beynin ortaya koyduðu zihin ve ruh. Bu sermayelere sahip olmakla entelektüel sermayenin korunmasý arasýnda yakýn bir iliþki vardýr. Peki, entelektüel sermaye nasýl muhafaza edilir? Bu sermayeyi büyütmek mümkün mü? Entelektüel sermayeyi koruma noktasýnda devreye koruyucu halk saðlýðý ve ruh saðlýðý çalýþmalarý giriyor. Saðlam kafa saðlam vücutta bulunur atasözü doðrudur, ama bu atasözünü “saðlam vücut saðlam beyinle kabildir” þeklinde okumak daha çok doðrudur. Günlük hayat aktiviteleriyle beyin saðlýðý arasýnda büyük bir iliþki söz konusudur. Hayat tarzýmýz, yediklerimiz, içtiklerimiz, hareket seviyemiz, manevi hayatýmýz ve çevremizle olan iletiþim kalitemiz beynimizi, beynimizin saðlýklý olmasý da bütün bu unsurlarý olumlu yönde etkilemektedir.
Stresi iyi yönetmek büyük kazanýmlar saðlýyor. Rahatlama, solunum egzersizleri, düzenli spor stresin etkilerini nötralize etmekte çok faydalýdýr. Ancak strese ok yaydan çýkmadan müdahale edebilmek çok daha yararlýdýr. Bunun için kiþinin öfke, kaygý, endiþe, gerginlik, hüzün, demoralizasyon kaynaklarý tespit edilip bunlara olan duyarlýlýklarýný azaltmak ve bu tür stres kaynaklarýný karþýlama tarzlarýný deðiþtirmek belki de en etkili stres yönetim metodu olacaktýr.
Kültür ve Sanat: Kültürel sermaye entelektüel sermayeyi en çok geliþtiren unsurlardan biridir. Sevdiklerinizle tiyatro, sinema, konser gibi etkinliklere katýlmak, hoþlandýðýmýz kültürel etkinliklere katýlmak, kültürel geziler planlamak çok dinlendirici, müzik dinlemek, kitap okumak rahatlatýcý olmasýnýn yanýnda zihinsel ve ruhsal kapasiteyi ve performansý artýran etkinliklerdir. Kültürel sermayeyi günlük hayatýmýzda kullanabildiðimiz ölçüde rehabilite olduðumuzu unutmayalým.
Sosyal Paylaþým: Her gün olmasa da haftanýn birkaç gününü sevdiðimiz dostlarýmýz ve akrabalarýmýzla geçirmemiz, her gün en az bir saatimizi ailemize ayýrmamýz yalnýzlýðýmýzý paylaþmanýn en güzel yollarýndan biridir. Ýbn-i Sînâ eskiden melankoli hastalarýný en sevdiði arkadaþlarýyla bir araya getirip sohbet ettirerek tedavi edermiþ. Bu entelektüel sermaye için son derece basit ve büyük yatýrýmdan mahrum olmamak gerekir.
Kötü anýlarý EMDR ile silin
“Bunlarýn hemen hemen hepsini biliyoruz, lakin uygulamada zorlanýyoruz hocam” dediðinizi duyar gibi oluyorum. Ýþte bu noktada yardým almanýz, hayatý algýlamanýzý deðiþtirmede ve hayat tarzýný düzenlemede akýl ve öðüt vermenin çok ötesinde bir programa girmeniz gerekiyor. Son yýllarda trendi gittikçe yükselen EMDR terapisi gibi terapiler kafada planlanan þeylerin davranýþa dönüþtürülebilmesi açýsýndan son derece etkili bir yöntem. EMDR terapisi geçmiþ hikayenizde size sýkýntý veren ve yanlýþ kaydedilmiþ hikayenizi yeniden, doðru ve sizin hayat algýnýzý rahatlatacak þekilde yazmanýza fýrsat veren bir yöntemdir. Bu yöntemde akýl vermek, yönlendirmek ve plan yapmak yok, yalnýzca geçmiþ hikayeyi yeniden yazmak var. Çünkü biliyoruz ki bugünün hikayesini düzeltmek geçmiþin hikayesini düzeltmekle oluyor.