Kayseri Erciyes Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi tarafýndan bu yýl beþincisi düzenlenen Erciyes Film Festivali, üniversitede okuyan öðrencilerin belgesel ve kýsa filmlerinin gösterildiði ve yarýþtýðý, panellerin yapýldýðý bir program sergiledi. 24-26 Nisan tarihleri arasýnda düzenlenen festival hiç þüphesiz fakülte dekaný Prof. Hamza Çakýr’ýn engin gönüllü tutumu ve sevdasýyla bugünlere ulaþmýþ ve bundan sonra da devam edecek görünüyor. Ayrýca aralarýnda Murat Soydan, Aslýhan ve Gürhan Topçu, Mehmet Köprü gibi candan akademisyenlerin de bulunduðu düzenleme komitesinin gayretleriyle festival hiç aksamadan süregeldi. Ýletiþim Fakültesi’nin ve genelde üniversite akademik birimlerinin, baþka üniversitelere de örnek olacak þekilde, Süleyman Çetinsaya gibi Kayserili iþadamlarýnýn destekleriyle yapýlan çok amaçlý binalarýnda festival etkinlikleri yer aldý.
Ýki kategoride yapýlan yarýþmalardan belgesel sinema dalýndaki seçici kurulunda Prof. Sabri Özaydýn, Doç. Ahmet Gürata, Burçak Evren, Ertuðrul Karslýoðlu ve Meryem Doðan bulundu. Kýsa film seçici kurulu ise Hülya Koçyiðit, Ýsmail Güneþ, Hilmi Etikan, Galip Gültekin ve Ýhsan Kabil’den meydana geldi. Deðiþik üniversitelerden 43’ü belgesel, 92’si kýsa film olmak üzere toplam 135 çalýþmanýn katýldýðý festivalde her iki kategoride onar yapým yarýþmaya seçildi.
***
Festival programýnda düzenlenen panellerin ilkinde, Film Yapýmcýlarý Birliði (FÝYAB) baþkaný Galip Gültekin Türk Sinema Sektörünün Sorunlarý’ný ele aldý. Programda The Ýmam filmi gösterilen yönetmen Ýsmail Güneþ ise, filminin özelinde kendi sinemasýnýn deðiþik boyutlarýný dile getirdi. Sonraki panel, geçen Sonbahar kaybettiðimiz, Türk sinemasýnýn kurucu isimlerinden Lütfi Ö. Akad’ýn Sinemasý üzerine sinema araþtýrmacýsý Burçak Evren’le benim katýldýðým konuþma oldu. Evren, Akad sinemasýnýn tarihi geliþimini ana hatlarýyla iþlerken, ben yönetmenin, Osmanlý’dan günümüze gelen hayat çizgisi içinde geleneksel kültürümüzden taþýdýðý izleri, modernleþmenin ortaya koyduðu problemlerle birlikte yansýttýðýný belirttim. Günümüzün ve Geleceðin Belgesel Sinemasý üzerine düzenlenen söyleþide yönetmen Ertuðrul Karslýoðlu, Prof. Sabri Özaydýn ve Burçak Evren, belgesel sinemanýn içinde bulunduðu sorunlara deðindiler ve piyasa þartlarý içinde belgeselin yerini anlattýlar. Son olarak, sinemamýzýn ünlü oyuncularýndan Hülya Koçyiðit, Yeþilçam’dan bugüne ülke sinemasýný konu ettiði Türk Sinemasý baþlýklý bir konuþma sundu.
Birçok yerde olduðu gibi daha çok büyük alýþveriþ merkezlerinde toplaþan sinema salonu gerçeði Kayseri için de geçerli. Sinema salonlarýnýn bu þehirdeki tarihi geliþimi ise daha çok taze bir yayýnda, Ýletiþim Fakültesi sekreteri Yaþar Elden’in “Sinemanýn Kayseri’deki Serüveni” adlý kapsamlý kitabýnda incelenmiþ bulunuyor. Kitapta, Kayseri’de 1935’te ilk açýlan Tan sinemasýndan bugüne sinemalar ve bu mekanlar etrafýnda ortaya çýkan sosyal kültür hakkýnda ilginç bilgiler yer alýyor.
Sinemanýn böyle festivaller temelinde sinema kültürünü besler þekilde Anadolu’da serpilerek, üniversiteler veya belediyelerin inisiyatifiyle seyircinin karþýsýna çýkmasý geleceðe dair umutlarý pekiþtiriyor.