Erciyes’te festival zamaný

Erciyes daðýnýn eteklerinde Kayseri, Erciyes Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi tarafýndan bu yýl altýncýsý düzenlenen Erciyes Film Festivali, 26 Nisan akþamý düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Anadolu’da bir üniversitenin geniþ olmayan kaynaklarla düzenlediði ve belkemiði belgesel ve kýsa film yarýþmalarýndan oluþan festivalin düþünce mecrasý, Ýletiþim Fakültesi’nin yýlmak bilmeyen azmiyle öðrencilerin motivasyonu için çalýþan dekaný Prof. Dr. Hamza Çakýr. Ýletiþim Fakültesi’nin birimlerine de destek saðlayan Kayseri sanayiinden Süleyman Çetinsaya’nýn katkýlarýyla gerçekleþen festivalde, öðretim üyeleri Murat Soydan, Gürhan ve Aslýhan Topçu ile Mehmet Köprü’nün içten gayretleri ayrý bir tat olarak yüreðimizde yer aldý. Geçen yýl kaybettiðimiz, Türk sinemasýnýn kurucu isimlerinden Metin Erksan’ýn anýsýna düzenlenen festivalin onur konuðu ise yine sinemamýzýn büyük starlarýndan Türkan Þoray’dý.

Sadece öðrencilere açýk olarak gerçekleþen ve belgesel dalýnda 34, kýsa film dalýnda ise 56 filmin baþvurduðu yarýþma bölümlerinde finale belgeselde 10, kýsa filmde 11 eser kalmýþtý. Festivalin baþladýðý 24 Nisan sabahý ilk etkinlik, gazetemiz yazarlarýndan Serdar Akbýyýk’ýn gerçekleþtirdiði “Film Eleþtirisinin Sýnýrlarý” baþlýklý konferans oldu. Öðrencilerle interaktif bir biçimde yapýlan sunumunda Akbýyýk, film eleþtirisinden Türk sinemasýnýn bugünkü durumuna geniþçe bir perspektifte sinemanýn güncel sorunlarýna deðindi. Daha sonra programda yeralan Metin Erksan’ýn Sevmek Zamaný adlý klasiðinin gösteriminin ardýndan, Burçak Evren’le ben “Metin Erksan Sinemasý” baþlýklý bir konuþma yaptýk. Erksan’ýn Türk sinemasýndaki ayrýksý yerine olumlu, ortaya koyduðu deðiþik tarzlardaki gerçekçiliðine eleþtirel olarak yaptýðým deðinmeden sonra sözalan Burçak Bey, ünlü yönetmenin özellikle sansürle yaþadýðý sorunlara ve yine sinemamýzdaki farklý yerine vurgu yaptý. Öðrencilerin yönelttiði çeþitli yorum ve sorular paneli zenginleþtiren unsurlar oldu. Her iki oturumda da öðrencilerin doldurduðu anfi þeklindeki konferans salonundaki ilgi hakikaten çok büyüktü.

***

Ýkinci gün kýsa filmle ilgili konferans ve panellerde Türkiye’de kýsa filmin çeþitli yönleri ele alýndý. Kýsa film yarýþma jürisinde de yer alan Türkan Þoray’ýn kendi sinemasý üzerine yaptýðý konuþma ise tahmin edileceði üzerine büyük bir ilgiyle karþýlandý. Belgesel yarýþma bölümünde birinciliði Mustafa Uluç’un Sýnýrýn Ötesindeki Gelinler, ikinciliði Sevgi Çoban’ýn Kefenin Cebi, üçüncülüðü de Sedat Aygün’ün Demir Uçurtma adlý çalýþmalarý kazandý. Bu bölümde Facebook seyirci ödülünü 525 adlý filmiyle Özkan Emre aldý. Benim de jüri üyesi bulunduðum kýsa film yarýþmasýndaysa birinciliði Küçük Adamlar’la Utku Ali Güler, ikinciliði Buhar’la Abdurrahman Öner, üçüncülüðü Ters Köþe’yle Yusuf Yýlmazsoy ve mansiyon ödülünü Mesut’la Hakan Hücum aldý. Bu dalda Facebook beðeni ödülünü Halil Aygün ve Emrah Doðru’nun Gitti (Çu) adlý çalýþmasý kazandý.

Festivale katýlan filmlerin üniversitelere göre daðýlýmýna baktýðýmýzda, Erciyes ve Selçuk gibi Anadolu’nun baðrýnda olan eðitim kurumlarýnýn bir parça öne çýktýðýný görüyoruz. Anadolu’daki bu dinamizmin sinemamýzýn gelecekteki görünümü olumlu bir yönde etki yapacaðýný düþünüyorum. Yakýnda Elazýð, Malatya, Erzurum, Mardin ve Gaziantep’te düzenlenecek festivallerle Doðu Anadolu sinemasal bir harenin içine giriyor. Hemen önümüzdeki haftaysa yine Kayseri’de, bu kez Talas Belediyesi’nin inisiyatifiyle 9-11 Mayýs tarihlerinde, Kültür ve Sanat Festivali bünyesinde bir Belgesel Film Yarýþmasý düzenleniyor. Öðrenci veya öðrenci olmayan herkese açýk olan yarýþmanýn ödülleri, En Ýyi Film Üçbin, Jüri Özel Ödülü Ýkibin ve Halk Ödülü Bin TL þeklinde belirlenmiþ. Yücel Çakmaklý Film Atölyesi’nin de açýlýþýnýn yapýlacaðý festivale ayrýca Azerbaycan belgesel sinemasýnýn önemli ismi Zohar Mükerrem de katýlýyor.