‘Erdoğan 16 yıldır iktidarda hâlâ borcu var!’

Bu yazıyı kabine açıklanmadan önce yazmak durumunda kaldığımız için bakanlar hakkında bir değerlendirmede bulunamadık. 

Fakat icranın başı 24 Haziran’da belli olduğu için bugün dünyadaki yansımalarından bir küçük anekdot nakletmeyi düşündüm. 

Yeni sistemin start alma törenine onlarca yabancı devlet adamı iştirak ederken İslam dünyasındahalkın tepkilerinden bir anekdot. 

***

‘Erdoğan 16 yıldır iktidarda hâlâ borcu var!’ ifadesi Pazar günü el-Cezire web sitesindeki manşet idi. 

O da haberini Reuters ajansına dayandırmış. 

Ajans cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmi gazetede yayınlanan mal varlığıyla ilgili kimi rakamlar vermiş. 

Bu rakamlar arasında dikkat çeken bölüm iseErdoğan’ın yaklaşık 434 bin dolara tekabül eden şahsi borcu olmuş. 

El-Cezire, sokaktaki Arapların kendi yöneticileri ile Erdoğan’ın malvarlığını karşılaştıran ve tepkilerini dile getiren bir haber yapmış. 

***

16 yıldır başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yapanErdoğan’ın Üsküdar’da bir evi, Rize’de küçük bir arsası, bir arabası, bankada bir miktar parasının bulunduğu ama bunların yanı sıra bir iş adamına 434 bin dolara tekabül eden 2 milyon liralık bir borcunun zikredilmesi dikkat çekmiş. 

Mesela Hamid Libani şöyle bir tweet atmış: '12 senedir iktidardasın ve sadece bir evin bir araban var öyle mi?! Bir senede zengin olmanın yollarını öğrenmen için Arap ülkelerindeki yüksek bürokratlardan bir kurs almanı tavsiye ederim!’ 

***

Rihab İbrahim isimli aktivist ise şu tepkiyi vermiş: 'Trilyon dolar geliri, trilyonlarca dolar yatırımı olan bir devletin başındaki adamın 2 milyon lira borcu olsun inanılır gibi değil.' 

Amal Ahmed de Mısır ile Türkiye’yi karşılaştırmış ve demiş ki: 'General Sisi halkı köleleştirmek, gelirlerine el koymak ve yöneticileri koruma altına almak için kanun çıkartıyor. Erdoğan’ın ise sadece bir evi var üstelik de borçlu!Ahmed Nayif ise ‘Şu temiz adama bak ve Arap dünyasındaki mazlum halktan milyarlar çalan büyük haramilerle mukayese et!!’ demiş. 

Bir başkası, ‘14 sene Türkiye’yi idare etmiş adamın borcunu düşünce geriye 750 bin doları kalıyor. Bu miktar Arap liderlerin bir günlük geliridir!!! Doğrusu Müslümanların gerçek lideri Erdoğan’dır!’ demiş. 

***

Cumhuriyet döneminde İslam dünyasında başta merhum Erbakan olmak üzere tanınan ve sevilen liderler vardı ama Erdoğan kadar sevilip takdir edilen ve gıpta ile bakılanı olmamıştır. 

İslam dünyasını mümkün mertebe yakından takip eden biri olarak abartmadan şunu söyleyebilirim ki İslam dünyasının şahıs bazında lideri tartışmasız Erdoğan ve ülke bazında ise Erdoğan’ın yönettiği Türkiye’dir. 

Bunlar benim temennim değil İslam Dünyası’nın nabzı böyle atıyor. 

Yüzyıl sonra Türkiye’yi bu itibarlı mevkiye yükselten Erdoğan’ın politikasını eleştirenlere ithaf olunur!