Cumhurbaþkaný Erdoðan, G-20 zirvesinin ardýndan heyetteki gazetecilerin sorularýný cevaplarken ÝYÝ Parti için, "Temenni ederiz ki bunlar da bir dönüþüm yapmak suretiyle gerek bu masayý terk etmek gerekse milli ve yerli bir duruþ sergilemek üzere konumunu yeniden gözden geçirir" dedi.
Neden Akþener'in ne cevap vereceðini bile bile ÝYÝ Parti'ye, 6'lý masayý terk etmesi temennisinde bulundu?
Nitekim Akþener, aðzýný da bozarak, "Milletimizin geleceðinin heba edildiði bir kumar masasýnda hiç olmadýk, bundan sonra da olmayacaðýz" deyiverdi. Cumhur Ýttifakýný, "kumar masasý"na benzettiðine göre, Erdoðan'ýn temennisi kimyasýný fena bozmuþ.
Neden bu kadar üslûp kaymasý yaþadý dersiniz? Erdoðan düþmanlýðý öylesine iliklerine kadar iþlemiþ ki, "Onun bizim iyiliðimizi düþünmesini istemiyoruz" tepkisi bu...
Siyasî taktik açýsýndan bakanlar, "Erdoðan, ÝP'i 6'lý masaya iyice baðlýyor. Kýpýrdayamaz hale getiriyor. Ýstiyor ki 2023 seçimlerinde topunu birden siyaset sahnesinden silsin, süpürsün..." diye düþünebilirler.
Erdoðan'ýn "ÝP masadan ayrýlsýn" temennisindeki gerekçelere bakýlýrsa önce hüsnü zan beslemek gerekir.
Cumhurbaþkaný dünyanýn en zengin ekonomilerine sahip ülkelerin katýldýðý bir zirveden geliyor. Önce hissiyatýný dile getiriyor.
Rusya-Ukrayna arasýndaki esir takasý ve tahýl koridoru giriþimimizin, dünya liderleri tarafýndan memnuniyetle karþýlandýðýna þahit oluyor.
Türkiye; dengeli, kararlý, cesur siyaseti ile o zirvede takdir almýþ, Cumhurbaþkaný olarak Erdoðan ülkesinin gücünün, duruþunun takdirle karþýlandýðýný görmüþ, o duygu atmosferi içinde konuþuyor.
"-Daha önceki saldýrýlarda olduðu gibi, yine CHP baþta olmak üzere muhalefet partileri, terör örgütünü kýnamak, lanetlemek yerine 'hükümete yarýyor' düþüncesiyle bir anlamda devleti suçlayan bir tutum sergiledi. Bu konudaki görüþlerinizi merak ediyoruz." diye sorulmuþ...
Sorulan soru bamteline dokunmuþ. "Bu muhalefet, teröristlerle kol kola Ankara'dan Ýstanbul'a yürüyen muhalefettir" diyerek iç geçirmiþ. "Ýyi Parti, niye bunlarla ayný masaya düþüyor veyahut ayný konuma geliyor? Hele hele böyle bir dönemde..." diye hayýflanýyor. "Temenni ederiz ki bunlar da bir dönüþüm yapmak suretiyle gerek bu masayý terk etmek gerekse milli ve yerli bir duruþ sergilemek üzere konumunu yeniden gözden geçirir..." diyor.
Bu üslûp, siyaseten deðil, Cumhurbaþkaný makamýnda bulunan insanýn yaklaþýmý olarak deðerlendirilmelidir.
Erdoðan böyle söyleyerek bir bakýma tarihe de not düþüyor.
Yarýn kimse kendisine, "niye CHP dýþýndaki partilerin tabanýndaki insanlarý düþünerek konuþmadýnýz" diyemez.
Erdoðan evet, sadece ÝYÝ Parti için konuþmadý. Söyledikleri Saadet Partisi, Gelecek, DEVA, Demokrat Parti için de geçerli.
Bu partilerin yönetimindeki insanlara bakýlsýn. Geldikleri çizgiye, yürüdükleri yollara bakýlsýn. CHP ile HDP ile bir paralellik var mý?
Ayýp deðil mi? Ýstanbul'daki terör saldýrýsýný kýnýyorlar, HDP'yi küstürmemek için 6'lý masadan PKK terörü lanetlenemiyor...
Erdoðan nefreti dýþýnda ne iþi var bu partilerin CHP'nin yanýnda?
Mevcut yönetimiyle CHP, HDP'ye yakýþýyor. CHP sözcülerinin söylemleri bazen HDP'lilerle birebir örtüþüyor.
Ýnsaf edilsin, geldikleri, yürüdükleri çizgiye bakýlsýn. Ne iþi var; bir Akþener'in, bir Karamollaoðlu'nun bir Babacan'ýn, bir Davutoðlu'nun, bir Gültekin Uysal'ýn, Kýlýçdaroðlu'nun peþinde?
Erdoðan düþmanlýðý deðilse, 6'lý masadaki 5'li, CHP'yi iktidar yapma projesinin taþeronu olmuyor mu?