AK Parti’ye oy veren kitle hakikaten büyük. 10 milyon kayýtlý üyesiyle AK Parti, 15 yýldýr girdiði her seçimde seçmenin yarýsýnýn oyunu almayý alýþkanlýk haline getirmiþ durumda. Buna raðmen AK Parti’nin üzerinde yükseldiði bu taban cepte de deðil. Her defasýnda, baþta AK Parti lideri Tayyip Erdoðan olmak üzere tüm teþkilat harekete geçiyor. Sokak sokak, ev ev, meydan meydan dolaþýlarak seçmen AK Parti’ye yeniden ikna ediyor.
AK Parti’nin iki eþsiz avantajý var, hep kazandýran. Ýlki, lideri. Erdoðan partinin baþýnda deðilken bile gölgesi, hatýrasý ve geri döneceði umudu parti tabanýný bir arada tuttu. Erdoðan ise tabanla kurduðu doðru ve doðrudan iliþki sayesinde partisini her daim halkýn partisi kýlabildi. Bu sayede hem halkýn duygu düþünce ve beklentilerini bildi, hem de sadece elan deðil 70 yýl sonrasý için de adým atan lider olarak ülke yönetti ve halký deðiþimin parçasý kýldý.
Ýkincisi, teþkilatýn inancý ve çalýþkanlýðý. Erdoðan partinin baþýna döndüðünden beri teþkilatý eleþtiriyor, tavsiyelerde bulunuyor. Biriken sorunlarýn aþýlmasý için lüzumlu olan müdahale, neticelenmiþ gibi. Teþkilat bundan müþteki de deðil. Yorulan varsa kenara çekilsin davetiyle yorulanlar çekildi, enerji depolandý. Kibrin deðil emeðin deðerli olduðunu Erdoðan’a bakarak öðreniyor teþkilattakiler. Market servislerine binerek mahalle çalýþmalarýna giden kadýnlar için en iyi örnek yine Erdoðan.
Erdoðan 63 yaþýnda. Gençliðinden beri siyasetin içinde, gelebileceði en yüksek makama gelmiþ ama dur durak bilmeden, yaz kýþ demeden hala þehir þehir dolaþýyor, halkla buluþuyor, konuþuyor, dinliyor, anlýyor. Ve asýl önemlisi yeni hükümet sistemine uygun olarak teþkilatýný yeniden yapýlandýrýyor ve tabanýna yeni hedefler gösteriyor. Ýl kongreleri bitince sýra büyük kongreye gelecek.
Peki, rakipler ne yapýyor?
CHP de il-ilçe kongrelerini tamamladý, Þubat baþýndaki kurultayda genel baþkan belirlenecek. Daha önce dört olaðanüstü, iki olaðan kurultaydan çýkmayý baþaran Kýlýçdaroðlu’nun siyasetteki tek baþarýsý sayýlabilir bu. Zira sekiz yýllýk genel baþkanlýðý döneminde hiç seçim kazanamadý Kýlýçdaroðlu. Partisinin oyunu da artýramadý.
Haliyle bu verili durum, Kýlýçdaroðlu rakiplerinin en büyük manivelasý. Adaylýðýný pazartesi günü açýklayacak olan Muharrem Ýnce sýklýkla bunu diline doluyor ve karþýlýk da buluyor. 2014’teki son kurultayda Kýlýçdaroðu 1155 oyun 740’ýný alýrken Ýnce de sürpriz þekilde 415 oy almayý baþarmýþtý.
Eski Ýstanbul Barosu Baþkanlarýndan Ümit Kocasakal da CHP genel baþkanlýðýna aday. Daha çok CHP’nin HDP’lileþtirilmesine karþý bir haykýrýþ gibiydi Kocasakal’ýn ilaný. Atatürk ve Cumhuriyetle sorunu olanlarýn, kriminal iþlerle anýlanlarýn CHP’yi marjinalleþtirmesine itiraz ediyor Kocasakal. Adaylýk için gereken imzayý toplayabilir mi belirsiz ama itiraz ettiði noktalarýn Kýlýçdaroðlu aleyhine kar topladýðý kesin.
Kocasakal’ýn dillendirdiði itirazlar epeydir dile getiriliyor aslýnda. FETÖ’nün deþifre olduðu 2012’den, HDP ve PKK’nýn hendek terörüyle dýþlandýðý 2015’ten beri Türkiye karþýtý iddialarýn seslendirildiði parti oldu çünkü CHP. Ýstanbul’a getirilen Canan Kaftancýoðlu ile birlikte devlet karþýtlýðý ve sokak eylemselliði CHP þalýyla kapatýlacak artýk. CHP, FETÖ’den sonra HDP’ye de kamuflaj olacak.
Çatý adaya týpýþ týpýþ oy vereceksiniz, buyurduðu gibi Kýlýçdaroðlu HDP çizgisi için de CHP tabanýna buyurur mu bilmiyoruz ama CHP’ye mecburen oy veren bir kemik kitle olduðunu biliyoruz. CHP marjinalleþtikçe oylarý artmayacak lakin etrafýndaki tartýþmalar artacak.
“Geçmiþ cumhurbaþkaný” Abdullah Gül’ün Erdoðan’a karþý aday olup olmayacaðý da belirsiz. Gül’ün etrafýnda toplanýp hadi diyen kaybeden sayýsý parmakla sayýlacak denli arttý ama. En son Ali Bayramoðlu katýldý Gül kervanýna. Desteðini açýklarken kurduðu cümleler ise kendisini “geçmiþ demokrat” olarak anmaya yetecek denli fecaat. Siyaset üzerinde vesayet kurmak için bu çaba niye?
Akþener ise baraja tutunmak için çabalamakta. Bir ufalayan olmak için de toplanmak gerek tabii.