Son yapýlan anketlere göre AK Parti oylarýný yüzde 52,4’e çýkartýrken CHP yüzde 24.5’e geriledi MHP ise yüzde 11.4’te kaldý. Hükümeti ve Baþbakan Erdoðan’ý baþarýlý bulanlarýn oraný ise yüzde 53.6 ile AK Parti’yi de geçiyor.
Pollmark Araþtýrma Þirketi’nin Nisan ayýnda 26 þehirde 5150 kiþi üzerinde yaptýðý Türkiye Gündem Araþtýrmasý, AK Parti’nin oy yüzdesini artýrdýðýný gösteriyor. AK Parti yüzde 52.4 ile birinci sýrayý korurken, CHP yüzde 24.5 ile ikinci, MHP yüzde 11.4 ile üçüncü, BDP ise yüzde 7.4 ile dördüncü parti konumunda...
Hükümetin baþarýlý bulunma oraný ise AK Parti’nin oy oranýnýn üzerinde, yüzde 53.6.
Ýlginç olan husus, diðer tüm partilerin toplam oy oraný yüzde 47 iken, hükümeti baþarýsýz bulanlarýn oraný yüzde 40’da kalýyor. CHP’lilerin yüzde 11.4’ü, MHP’lilerin yüzde 28.5’i, BDP’lilerin yüzde 21.7’si hükümeti baþarýlý buluyor.Bu durum AK Parti’nin oy potansiyelinin yüzde 60’a kadar uzanabileceðini gösteriyor. Malum olduðu üzere seçmenin siyasi tutumu ile siyasi davranýþý arasýnda farklýlýk ortaya çýkabiliyor. Bir seçmen Hükümetin faaliyetleri konusunda pozitif bir tutuma ve algýya sahip olmakla birlikte, farklý gerekçelerle baþka partiye oy verebiliyor, yani farklý siyasi davranýþ sergileyebiliyor. Bunda etnik köken, mezhep, ideoloji, lidere yakýnlýk gibi sebepler rol oynayabiliyor.
En beðenilen siyaset adamý sýralamasýnda Erdoðan her zamanki gibi
açýk ara önde... Yüzde 41.7 oranýnda beðenilen Baþbakan’ý, yüzde 7.6 ile Kýlýçdaroðlu, yüzde 3.2 ile Bahçeli izliyor.
Siyasi liderlikte Baþbakan Erdoðan sadece kendi performansýyla yarýþýyor, diðer liderler yüzde 10’un altýnda ikinci bir kategori oluþturuyor. CHP’lilerin yüzde 4.7’si, MHP’lilerin yüzde 9.6’sý, BDP’lilerin yüzde 11.3’ü Erdoðan’ý en baþarýlý siyasetçi olarak görüyor.
Son dönemde gündem oluþturan konularýn AK Parti’nin oy yüzdesini artýrdýðý da söylenebilir. Özellikle ÝHL’ler ve Kur’an dersine yönelik düzenlemeler halktan büyük destek görüyor. “Yeni eðitim modelinde Ýmam-Hatip Liselerinin orta öðretim kýsýmlarý tekrar açýlmaktadýr. Bu konuda sizin kanaatiniz nedir?” sorusuna deneklerin yüzde 63.5’u olumlu, yüzde 27.9’u olumsuzþeklinde cevap veriyor.
“Yeni eðitim modelinde ortaokul
ve liselerde “Kuraný Kerim” ve “Hz. Peygamberimizin hayatý” ile ilgili seçmeli dersler konulmaktadýr. Bu konuda sizin kanaatiniz nedir?” sorusuna verilen destek daha yüksek: Olumlu bulan yüzde 77.3, olumsuz bulan yüzde 18.1.
Kamuoyunun bu tür düzenlemeleri dini saiklerle atýlan bir adým deðil, 28 Þubat sürecinin olumsuzluklarýný gidermeye yönelik bir giriþim olarak algýladýðý söylenebilir.
Anketten de anlaþýlacaðý üzere Baþbakanýmýz Erdoðan, toplum üzerinde giderek daha güçlü bir liderlik ve rehberlik konumu kazanýyor. Halkýn güven ve inancý, Baþbakanýn sorumluluðunu kat be kat artýrýyor. Erdoðan’ýn liderlik gücü, toplumda kanaat oluþturan, pozisyon ve istikamet belirleyen bir etki üretiyor. Birçok kiþi duyduðu güven sebebiyle Baþbakan’ýn açýklamasýna odaklanýyor. Baþbakan ise bu güveni, yanlýþ yaptýðý durumlarda açýkça durumu kabullenmesiyle ve doðruya yönelmesiyle koruyor. En son ‘tek din’ konusunda Erdoðan’ýn çýkýp da, ‘dil sürçmesi oldu, eleþtiriler doðrudur’ açýklamasýnda bulunmasý, hakkaniyeti gözettiði ve yanlýþtan dönmesini bildiði þeklindeki algýyý güçlendirdi. Baþbakan gerçekten de dil sürçmesiyle yanlýþ bir ifade kullanmýþ ve hiç gocunmadan da bunu düzeltmiþ, hatta yöneltilen eleþtirilere de haklýlýk vermiþ oldu. Erdoðan’ýn ‘sahicilik’ ve ‘samimilik’ vasfý, onu küçültmüyor, aksine daha da büyütüyor.
Toplumun AK Parti’ye verdiði desteði, sadece geçmiþ baþarýlara yönelik bir takdir deðil, geleceðe yönelik bir beklenti ve umut olarak okumak daha yerinde olacaktýr.