Erdoğan da Hamburg direnişini selamlasa

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa ülkelerine yönelik ziyaretleri aynı zamanda orada yaşayan Türk vatandaşları açısından da önemli bir randevuya işaret ediyor.

Pek çok Avrupa ülkesinin nüfusundan daha kalabalık bir Türk nüfusu yaşıyor Avrupa’da. Bunun en önemli parçası da Almanya’da. Avrupa’da yaşayan Türk nüfusunun en etkili ve örgütlü parçasını Almanya’da yaşayan ve sayısı 3 milyona yaklaşan Türkler oluşturuyor.

Erdoğan’ın Köln’ün en büyük salonlarından olan Arena’da Türk vatandaşlarıyla yapacağı buluşma ve orada vereceği mesajlar önemli.

Öncelikle “Türkler burada kalıcı” mesajını verecek Başbakan Erdoğan...

Misafir işçi statüsünden, göçmen pozisyonuna oradan da bir başka noktaya gelen Türk işçileri artık Almanya’nın vazgeçilmez bir parçası.

OECD raporlarına da yansıyan bir gerçek. Yaşlanan Almanya nüfusu, işgücü için yabancı işçiye ihtiyaç duyuyor. Yine aynı raporlara yansıyan gerçeklerden birisi de Almanların pek de “misafirperver” davranmadıkları şeklinde yabancı işçilere.

Ama olmazsa olmaz bir gerçek... Kabul etmek zorundalar. Üstelik artık Avrupa siyasetinde daha görünür hale gelen bir Türk gerçeği var. Haftasonu boyunca 28 AB üyesi ülkesinde devam edecek olan Avrupa Parlamentosu seçimleri, merkez Avrupa siyasetinin göçüşüne sahne olacak. Uç sağ ve uç sol siyasi akımlar temsiliyet kazanacak. İslamofobi yükselişte. Başbakan Erdoğan’ın Almanya temasları sırasında vurgulayacağı unsurlardan birisi de bu başlık olacak ve yükselen İslamofobi ile mücadele için Türklerin yok sayılmamasının önemine işaret edilecek.

Avrupa genelinde yapılmakta olan AP seçimlerinde, Fransa cephesinden gelen önemli itiraflardan birisi de Avrupa Birliği’nin tamamen Alman ekolüne geçmiş olduğu... Yani Fransa çoktan havlu attı. Almanya da ekonomide lider ülke konumunu sürdürebilmek için yabancı işçilere her zamankinden fazla ihtiyaç duyuyor.  

Almanya’da Başbakan Erdoğan’ın ziyaretinin gerçekleştiği gün için tam sekiz ayrı gösteriye izin verildi. Bunların beşi karşıt protesto toplantıları. Ve neredeyse 2 kilometrekarelik bir alandan sözediliyor gösteriler için. Neredeyse dipdibe gerçekleşecek.

Alman polisinin gerekli önlemleri alacağından şüphe de duyulmuyor bu arada. Bu konunun da altını çizelim.

Tabi yakın bir geçmişte Türkiye’yi ziyaret eden Alman Cumhurbaşkanı Gauck’un verdiği ve “çam devirme” formatında okunmuş olan mesajları hatırlatan kaynaklar, Hamburg’da Alman polisiyle karşı karşıya gelen Alman direnişçilere atfen, sormadan edemiyor:

“Başbakan Erdoğan da Almanya’da Hamburg direnişini selamlıyorum dese???”

Türk siyaseti ve siyasetçisinin Almanya dosyasındaki sorumluluk sınırını hatırlatan aynı kaynaklar, ziyaretin olumlu geçmesi yönünde özellikle Türk tarafının atacağı adımlara dikkat çekiyorlar.