Cumhur Ýttifaký kurulduktan sonra Saadet Partisi ile ilgili iki farklý talep var.
AK Parti, Saadet Partisi’nin de Cumhur Ýttifakýna katýlmasýnda ýsrar ediyor.
CHP ise Saadet Partisi’nin, Abdullah Gül’ü aday göstermesi ricasýnda bulunuyor…
Eski sistemde olsaydý, AK Parti yüzde 45 ve yukarý oyla tek baþýna iktidar olabiliyordu. Yeni sistemde yüzde 50 bile yetmiyor. Yüzde 50'den 1 oy fazlasý gerek.
Ýþte bu durumun, Saadet Partisi’ni anahtar parti haline getirdiði kanaati var. Gerçekten böyle mi, þahsen ben emin deðilim.
Saadet Partisi 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 2.1 ve 1 Kasým seçimlerinde ise yüzde 1’in altýnda (binde 7 oy aldý.)
Erdoðan, Saadet Partisi'nin de Cumhur Ýttifaký içinde yer almasýnda neden ýsrar ediyor?
Yüzde 1-2 oranýnda oy elbette seçimin ikinci tura kalmasýnda etkili olur. Ancak matematik olarak böyle düþünenler, bugün önümüzdeki tabloya göre hesap yapýyorlar.
Ya 2019 Kasým’ýna kadar Cumhur Ýttifaký, özellikle Erdoðan’la ilgili rüzgâr etkisini arttýrýr ve Erdoðan’ýn oylarý yüzde 55-60 bandýný görürse?
Bence Sayýn Erdoðan’ýn Saadet Partisi ýsrarý, yüzde 50+1 hesabýnýn ötesinde bir ýsrar.
Erdoðan, AK Parti-MHP-BBP ittifakýnýn millet nezdindeki anlamýnýn pekiþmesini istiyor. Milli ve yerli duruþun, Saadet Partisi’nin de katýlýmýyla tahkim edilmesini arzu ediyor.
15 Temmuz hain darbe giriþimi de gösterdi ki –içimizdeki Batýcýlar kabul etmese de- Türkiye bir þer ittifakýnýn saldýrýsý altýndadýr. Þer ittifaký karþýsýnda Çanakkale/Yenikapý ruhu ile milletimiz bir diriliþ sergiliyor.
Sýkýntý, CHP ve HDP’nin, 15 Temmuz ve Afrin Harekâtý ile ilgili milletle ters düþmesidir. Bu iki partinin sergilediði duruþ evet, yerli ve milli deðildir.
Saadet Partisi lideri Sayýn Karamollaoðlu Cumhur Ýttifakýný eleþtirirken, “Bunu da 'milli'... Üzüntü verici kendi dýþýndakileri de 'gayri milli' gibi bir tarifin içine giriyorlar. Sýkýntý çektiðimiz þu dönemde bunlara söyleyeceðimiz, Allah size akýl fikir versin...”
AK Parti ve MHP’ye böyle yukarýdan “bunlara” deyip çok geniþ bir kucaklamayla söylenen sözün isabetli olabilmesi, dönüp CHP ve HDP’ye de (onlara da) bir þey denmesiyle olur.
Sayýn Karamollaoðlu neden CHP ve HDP’ye, “15 Temmuz kontrollü darbe, tiyatro falan deðildir. ABD’nin taþeronu FETÖ terör örgütünün iþidir, ABD’nin, Avrupa’nýn yanýnda durmayýn” demiyor? Neden HDP’ye “Afrin harekâtý bir iþgal deðildir, Kürtlere karþý deðildir. Teröristlere karþý, PKK’ya binlerce týrla, kargo uçaðý ile silah veren ABD’nin oyunlarýna karþýdýr. Güneyimizde terör devleti kurdurulmasý emellerine karþýdýr. HDP, yerli ve milli olamaz” demiyor. Neden, “Sýkýntý çektiðimiz bir dönemde Kýlýçdaroðlu yanlýþ konuþuyor. ‘Zafer Ordu’nundur, iktidarýn deðildir’ demek, fitnedir” diye sesini yükseltmiyor? Neden bu iki partiye de “Allah size akýl fikir versin” demiyor?
Saadet Partisi bugün ‘Hayýr’ bloðundan ve onlarýn medyasýndan gelen iltifatlarý zinhar samimi zannetmesin.
Ýþte CHP Ýstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, 1 Mart’ta TBMM’de düzenlediði basýn toplantýsýnda söyledi: “Saadet Partisi’nin aday çýkarmada 100 bin imza toplamada bir sýkýntýsý olursa, CHP olarak 20 milletvekilinin imzasý ile kendilerine yardýmcý oluruz” dedi.
CHP’li Çiçek’in bir de ricasý oldu:
“Tabi bu konuda da Saadet Partisi'nin adayýnýn Abdullah Gül olmasýný da temenni ediyoruz. Tabi biz ikinci tura kalacaðýný beklemiyoruz ama en azýndan iktidar partisi seçmenlerinden de destek alacaðýný düþündüðümüz için ikinci tur daha garanti olacaktýr diye düþünüyoruz. Saadet Partisi'nin Sayýn Gül’ü ikna etmesi lazým.”
Demek size gösterilen itibar Erdoðan’ýn ilk turda seçilmemesi için. Siz Abdullah Gül’ü aday gösterirseniz, seçimin ikinci tura kalacaðýný hesaplýyorlar.
Saadet Partisi’nin kararýna elbette demokrasi icabý saygý duyulacak. Milletin arzusu Cumhur Ýttifaký içinde olmalarý…