AK Parti, günler öncesinden bütün ülkenin dünkü kongreye kilitlenmesini ustalýkla baþarmýþtý. Neredeyse bütün detaylar hem haber hem de magazin konusu oldu.
Konuþma, konuklar, salonun havasý, partiye katýlýmlar vs. hepsi doðal olarak birer propaganda malzemesine dönüþtü.
Ana muhalefet kongreleri neredeyse aç-kapa kývamýnda seyrederken, iktidar partisinin kongresi üçüncü döneminde ve 11. yýlýnda giderek artan bir ilgi odaðý haline geliyor.
Beðenip beðenmemek siyasal tercih meselesi ama bugün Erdoðan’ýn vizyonuyla rekabet edilmesi imkansýz görünüyor.
Erdoðan, Türkiye’ye deðil bölgeye hatta dünyaya kongre yapýyor. Misafir profili ve politik mesajlar bir yana; tane tane anlattýðý Türkiye tecrübesi örnekleri bunu ifade ediyordu.
Mesela, 2023 hedefli kongrede birdenbire sýradan bir þeyden bahseder gibi 2071 vizyonunun üzerindeki örtüyü açýyor.
Ve çok önemli bir sahne... Daha düne kadar neredeyse düþman ülke konumundaki Mýsýr’ýn Cumhurbaþkaný, kongrenin 50’ye yakýn yabancý misafirleri arasýnda oturuyor. Erdoðan konuþuyor Mursi dinliyor, Mursi konuþuyor Erdoðan dinliyor.
Tek baþýna bu fotoðraf bile AK Parti dördüncü kongresi kadar deðerlidir. Türkiye, birkaç ayda Arap dünyasýnýn lideri olan ülkeyi dostluk safýna çekmeyi baþarmýþ bulunuyor. Hem de ne dostluk...
Baþbakan Erdoðan AK Parti kongresinde daha iyi ve daha rafine bir demokrasi için söz verdi. Söz verip geçmekle kalmadý, kritik noktalarda neyi nasýl yapacaðýný da anlattý.
Parti kongreleri detaylarýn açýklanacaðý yerler deðil. Herkesin gözü kulaðý yeni anayasa ve Kürt meselesindeydi. Konuþmayý baþtan sona ve satýr aralarýný iyice okuyarak deðerlendirince samimi bir çözüm arzusunu anlýyorsunuz.
Ne dedi?
Kürtlerden teröre karþý güçlü bir “yeter artýk” beklerken, bu yolda en çok adým atan bir lider olarak “10 yýlda yaptýklarýmýzý baþa kakacak deðiliz” dedi.
Çözüm arzusu da su cümlelerde saklý:
“Bugün hepimiz için bir milat olsun. Hep birlikte özeleþtiri yapalým...”
Erdoðan çözümcü ve müzakereci pozisyonunun altýný kalýnca çizdi.
Hemen ardýndan yeni anayasa için takýndýðý vaatkar tavýr da bunu teyit ediyor:
“Yeni anayasa hazýrlanmasý konusundaki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceðiz. Masadan çekilmeyeceðiz...”
Yeni anayasa ile Kürt meselesi arasýndaki iliþkiyi ayrýca anlatmaya gerek yoktur.
Son genel baþkanlýk kongresi duygusal coþkuluydu ama ayný zamanda alýþýk olduðumuz Erdoðan profilinin gereði olarak kendini baðlayan ve önüne aðýr icraat hedefleri koyan teknik bir toplantýydý. Erdoðan, yaptýklarýyla övünmekle yetinmeyen, yapacaklarýný anlatmaktan daha çok keyif alan bir lider.
Siyasete ve icraatçýlýða büyük bir iþtahý var. 59-60 yýl sonrasýna, 2071’e hedef koymak baþka nasýl açýklanabilir ki...