Erdoðan ve Deniz Gezmiþ

Rýdvan Dilmen, “Erdoðan’a baktýðýmda parkasýz Deniz Gezmiþ görüyorum..” demiþ Habertürk’te katýldýðý programda.. Aslý esasý þu. Rýdvan Dilmen aklý baþýnda bir adamdýr.. Cumhurbaþkaný kendisini daha çok sevsin diye, makam mevki versin diye anlamsýz benzetmeler yarýþýna gireceðini zannetmem.. Laf öyle gelmiþtir de, ondan demiþtir diye düþünüyorum.. Niye Erdoðan’ý illa geçmiþte yaþamýþ birine benzetme ihtiyacý, anlamadým gitti. O baþlý baþýna, günahýyla, sevabýyla, hatasýyla, doðrusuyla bir Tayyip Erdoðan.. Zaten bir tarihsel þahsiyet.. Ve biraz tanýyorsam, adýnýn Deniz Gezmiþ’le birlikte anýlmasý Erdoðan’a sempatik deðil, aksine antipatik gelecektir.. Týpký solculara bu sözün rahatsýz edici geldiði gibi.. Son not.. Deniz Gezmiþ’in antiemperyalist yanýna vurgu yaparak özdeþlik kurmuþ Rýdvan Dilmen.. Fakat gelin görün ki, Deniz’in hayatýný yazarak para kazanan Can Dündar, Amerikan bayraðýna sarýlýp uyuyor, NATO’da piþirilmiþ yemeði servis ediyor. Sýkýþýnca da Alman Cumhurbaþkaný önünde esas duruþa geçiyor.. Hayat iþte..

 

Kocalarýn ayaklarý yýkanmaz mý?


Müsamerede, bir kýz çocuðunun, kocasý rolünü oynayan bir baþka çocuðun ayaðýný yýkarken çekilmiþ fotoðrafýna baktým dün uzun uzun.. Okul bu fotoðraf için, Anadolu kültür öðelerine yer verildiðini açýklamýþ..  Dilerdim ki þöyle bir açýklama yapýlsýn; ‘.. bu oyunda kadýnýn erkeðine köle olduðu bu tür manzaralar eleþtiriliyor. Oyunun sonunda bunun yanlýþlýðýna vurgu yapýlýyor..’  Ama öyle bir açýklama yapýlmadý.. Peki bir kadýn, kocasýnýn ayaklarýný yýkamaz mý?. Eðer isterse elbette yapar. Sýrf eve yorgun gelmiþ eþini mutlu edecek diye, jest olsun diye yapar bunu.. Týpký hamile karýsýnýn ayaklarýna masaj yapan beyler gibi.. Görev olarak deðil ama.. Sevgiyle. Çocuklarýmýza bunu anlatalým.

 

50 yýl öncesine göre mutluyuz

Dünyanýn en ciddi anket þirketlerinden Pew Research, 50 ülkede 43 bin kiþiye sordu; “50 yýl öncesine göre baktýðýnýzda daha mý iyi, daha mý kötü?..” Araþtýrmanýn sonuçlarý, dünyanýn yüzde 43'ünün bugünkü yaþamlarýnýn 50 yýl öncesine göre daha iyi olduðuna inandýklarýný ortaya koyuyor.. Yüzde 38'lik bir kesim ise daha kötü olduðunu düþünüyor.. Türkiye, yüzde 65 ile ilk sýralarda.. Daha kötü diyenlerin oraný ise yüzde 21.. ABD'de ise yaþamlarýnýn bugün, 50 yýl öncesine göre daha kötü olduðunu düþünenler çoðunlukta. ABD'lilerin yüzde 41'i yaþamlarýnýn daha kötü, yüzde 37'si ise daha iyi olduðuna inanýyor. Küresel ölçekte yapýlmýþ bu araþtýrmalar, dünyanýn gidiþatýný göstermesi bakýmýndan çok önemli. Liderler her ne anlatýrlarsa anlatsýnlar, en doðru kararý halklar veriyor. Keþke 90’larýn sonunda ya da 2001’de yapýlmýþ böyle baþka araþtýrmalar da olsaydý elimizde.. Karþýlaþtýrmak keyifli olacaktý..