Önceki günkü yazým “Arakan'a yanarken TÝKA ikazý!” baþlýðýný taþýyordu.
TÝKA Baþkaný Serdar Çam'n 17 madde halinde ortaya koyduðu ve benim '...pek çok politikaya yön verecek ikazlar' olarak nitelediðim, '...bu deðerlendirme herkes tarafýndan dikkatlice tahlil edilmeli dediðim' tespitler. O yazýnýn sonunda þu notu düþmüþtüm:
“Ben bir yazar olarak çok þey öðrendim bu açýklamadan. Bence devlet dilinin de, medya dilinin de, yardým kuruluþlarýnýn dilinin de, Ýslam dünyasýnýn mazlumiyetlerini ortadan kaldýrma projelerinin de öðreneceði çok þey var.”
Neler deniyordu orada? Özetle:
- Devlet iþlerinde duygusallýk, hamaset vb. ile deðil akýlla idare gerek.
- Doðru kanallardan haber alabilmeli, buna göre meselenin çözümüne katký vermeliyiz.
- Mazlumlarýn konumlarý güçlendirilmeli; zayýflatýlmamalý.
- Sorumsuzca yapýlan her haber-etkinliðin, onlarý daha çok çýkmaza düþürebileceði unutmamalý.
- Vâkýf olmadýðýmýz bölgeleri iyi çalýþmalý...
- Myanmar'daki Rohinyalýlarýn meselesi bugünün deðil; yýllardýr süregelen acý bir tablo.
- Arada sýkýþmýþ kalmýþ bir azýnlýðýn dramý. Çözmek için birikim, tecrübe ve devlet kapasitesi gerekiyor. Çýkmazlarý çok; çözüm yollarý týkalý.
- Diasporanýn dýþarýdan abartýlý ve yalan haber, foto vs. paylaþýmlarý ile Myanmar'daki müslümanlarýn dramý azalmaz, aksine katlanarak artar.
- Uzun yýllar militarizmin baskýlarý sonrasý Myanmar'ýn baþýna gelmiþ yeni kadýn lider Myanmar'ý darboðazdan çýkarmak - kalkýndýrmak istiyor.
- Derin devlet her olumlu adýmýnda elini zayýflatarak insanlarý birbirine kýrdýrýyor; doðal olarak en fazla müslümanlar katlediliyor.
- Maalesef her yerdeki gibi, sözde "dini ?!" terör gruplarýn karakol baskýnlarý polis katliamlarý vs. ile müslümanlara yaftalar geçiriliyor.
- Bu kargaþalarýn arkasýnda isimlerini vermeye gerek olmayan büyük devletlerin iþtahlý çýkar çatýþmalarý yatýyor:
- Rohinyalýlarýn da desteklediði BM çözüm paketini 24 Aðustos'ta Myanmar hükümeti açýklýyor; 25'inde 30 karakolda katliam oluyor.
- Myanmar'da pek çok devlet - çýkar gruplarý zengin petrol-doðalgaz yataklarýnýn kontrolü için kavgalarýna Rohinyalýlarý meze yapýyor.
O metni böylesine geniþ verdim, amacým geçmiþ bir yazýmý bir kere daha okutmak deðil elbette.
Ama bir þeye dikkat çekmek istiyorum. Anlaþýldýðý kadarýyla TÝKA'nýn bu deðerlendirmesi devletin en yüksek kademelerinde de karþýlýk bulmuþ olmalý ki, Türkiye olarak sonuç alýnmaya baþlandý.
Evet, Sayýn Cumhurbaþkaný, Myanmar lideri Suu Çii ile telefonla görüþtü ve TÝKA'nýn bin tonluk yardýmýnýn Arakan Müslümanlarýna ulaþtýrýlmasýnýn yolu açýldý. Bence bu görüþmede sayýn Cumhurbaþkaný'nýn kullandýðý dile ve bu dilin bizim “medya dilimiz”le olan farkýna önemle bakmak lazým. Ne deniyor o görüþmede?
“Cumhurbaþkanlýðý kaynaklarýndan edinilen bilgiye göre Erdoðan, Arakan Müslümanlarýna yönelik insan haklarý ihlallerindeki artýþýn baþta Ýslam ülkeleri olmak üzere tüm dünyada derin endiþeye yol açtýðýný vurguladý. Konuya iliþkin görüþ teatisinde bulunan Cumhurbaþkaný Erdoðan ile Aung San Suu Çii'nin, mevcut krizin nasýl çözümlenebileceði ve bölge halkýna insani yardýmlarýn ulaþtýrýlmasý konularýný da ele aldýklarý belirtildi. Türkiye'nin terörü de masum sivilleri hedef alan operasyonlarý da kýnadýðýný hatýrlatan Cumhurbaþkaný Erdoðan, hadiselerin ciddi bir insani krize dönüþmesinin endiþe ve infiale neden olduðuna da dikkati çekti.”
Ýþte bu. Çözümü hedefleyen, barýþý arayan tam bir devlet adamý dili. Oraya güç gönderemiyorsanýz, orada yaþayanlarýn huzurunu projelendireceksiniz. Dünyada pek çok ülkede azýnlýk halinde Müslümanlar var. Bizler, bu Müslümanlarýn huzuru ile ilgilenme sorumluluðundayýz. Ancak bunun reel þartlarýný da dikkate alma mes'uliyetimiz var. TÝKA Baþkaný çoðunlukla bu Müslüman topluluklarla temasta bulunan ve reel þartlarýný bilen bir insan olarak tam da bunu hatýrlatýyor. TÝKA tam da bunun için oluþturulmuþ kurumlardan biri. Onun için geçen yazýmda TÝKA çalýþmalarýný Ak Parti'nin “Uluslararasý planda Türkiye adýna gerçekleþtirdiði en büyük hamlelerinden biri” olarak niteledim. Dilerim Arakan çözümü baþka mazlum topluluklar için anahtar niteliðinde olsun.