Erdoðan’ýn imtihaný

Haber 7’den Ömer Süt, “Usta’nýn Ýmtihaný” kitabýnýn müellifi A. Muhsin Meriç’le nefis bir mülâkat yaptý. Konu: Baþbakan Erdoðan’ýn Ýslam dünyasý için mânâ ve ehemmiyeti. AK Parti için yeni bir ‘ideolocya örgüsü’ne nüve teþkil edebilecek olan önemli bir metin. Okumayanlar için -biraz kýsaltarak- sunuyorum:

- Esas mesele ne?

- Ýmtihanýn esasý, temeli ve özü Türkiye’nin ve Ýslam Dünyasý’nýn yeniden inþâsý.

- Neye göre?

- Kadîm medeniyet deðerlerine göre. Bunun için Cumhuriyet’in tüm birikimlerini deðerlendirirken Kemalist ideolojinin yýkýmlarýný da tamir etmek gerekiyor. Tarihi yeniden okumak, toplumsal muhayyileyi, ortak aklý yeniden inþâ etmek gerekiyor. Bunun için eski korkularýnýzla hesaplaþmanýz, yaralarý sarmanýz, travmalarý rehabilite etmeniz icap ediyor. Ýnþâ etmek halý dokumak gibi. Sabýr istiyor. Azim ve cesaret istiyor. Ýlmek ilmek, ahenk içerisinde, kýrýp dökmeden. Bu açýdan bakarsak imtihanýn eðitimden Kürt meselesine, ekonomiden bürokrasiye, askeriyeden yargýya, asayiþten dýþ politikaya birçok konuda geçerli olduðunu ve hemen her konuda zor sorularýn ve sorunlarýn bizi beklediðini söylemek mümkün.  

- Kitapta daha çok Ýslâm Dünyasý ile ilgili konulara temas ediyorsunuz. Ustanýn Ýmtihaný daha çok bu sahada mý?

- Evet, en çok Ýslam Dünyasý ile ilgili konular var kitapta. Çünkü biz bir ümmetiz. Biz o koca dünyanýn bir parçasýyýz. Bazen baþý, bazen gözü, bazen eli, kolu olduk tarihte. Bugün yeryüzüne yayýlmýþ Müslümanlarýn dertleriyle dertlendikçe biz, ‘biz’ olacaðýz. Bu bir inþâ süreci. Ümmet, kimliðini yeniden kazanýyor. Suriye, Mýsýr, Arakan, Doðu Türkistan, Kýbrýs, Patani, Keþmir, Bosna ve diðer bölgeler bizi uyandýrýyor, diriltiyor. Ýçerdeki enerjimizi tüketmiyor aksine artýrýyor. Ýslam Dünyasý yüz yýl önce elinden alýnan iradesini bugün yeniden kazanmak istiyor Türkiye de bu ‘geri dönüþ’ hikâyesinin esas aktörü. Ýmtihanýn bu sahada yoðunlaþmasý bu yüzden.

- Peki, nereye gidiyor Ýslâm

Dünyasý?

- Ýslâm Dünyasý’nýn son yüz yýlý Ýslâm tarihin de en karanlýklý dönemlerinden hatta en karanlýðý diyebiliriz. Ýslâm medeniyetinin kavram ve kurumlarýnýn tasfiye edildiði, Ýslâm Dünyasýnýn paramparça olduðu bir yüzyýl bu... 1924’te Hilafet’in kaldýrýlmasýndan bu yana Ýslam Dünyasý dayanýþma mekanizmalarý hep aradý. Mazlumlarý himaye edecek güçlü liderlere hemen dört elle sarýldý. Ýþte Erdoðan’da görülen ‘sýr’ bu. Ýslâm Dünyasý Erdoðan’a ve onun gibi duruþ sergileyen Mursi’ye yeni bir Selahaddin Eyyubi gibi sahip çýktý. Güçlü, dik duran, iradesi saðlam, emanetçi olmayan, himmeti milleti olan, ümmete sevdalý olan, kendini adayan bir lider arayýþý var bizim dünyamýzýn. Baþbakan Erdoðan da geniþ kitlelerce böyle algýlandý. Bu algýyý yönetmek de baþlý baþýna bir imtihan. Usta’nýn ustalýk isteyen bir baþka imtihaný da bu.

- Karizmatik liderlik mi bu?

- Aslýnda tam deðil. Olabildiðince gerçek. Karizmada biraz da olmayanýn atfedilmesi vardýr. Erdoðan’ý kendinden biri gibi gördüðü için insanlar sahip çýkýyor. Ýnsanüstü bir karakter olduðu gibi kabul ettiði için deðil. Kalpler Allah’ýn elindedir. Ýnsanlar böyle bir sevgi gösteriyorsa bunu ciddiye almak gerekir. Biz pozitivist deðiliz. Tesadüfe hakiki anlamda inanmayýz. Meseleye biraz da bu yönden bakmalýyýz. Bir hadisi þerif mealen þöyle der: “Bir kiþinin Allah katýndaki kýymetini bilmek isterseniz hangi iþlerde istihdam edildiðine bakýnýz.” Bugün Erdoðan’a nasip olan hizmetlere insafla baktýðýmýzda bunu görmemiz ve kadirþinas bir tavýr sergilememiz gerekir. Hata varsa da söylemekte tereddüt etmememiz gerekir. Bu da bizim imtihanýmýz. Çok çetin bir imtihandýr hakký teslim edebilmek.

- Usta’nýn Ýmtihaný’ndan ne bekliyorsunuz?

- Ýmtihanýmýzý kolaylaþtýrmasýný elbette... Burada, Usta temsilci ve sembol... Ýmtihan ise hepimizin imtihaný... Yiðit düþtüðü yerden kalkacak. Bunun için Ýslam Dünyasý’nýn son kalesi Türkiye’ye sahip çýkmamýz ve mazhar olduðumuz nimetlerin kýymetlerini bilmemiz lazým. Son yýllardaki siyasi istikrar tüm potansiyelimizi ve eksikliklerimizi ortaya çýkardý. Kitap, okuyucuya bunun farkýna varmasýna vesile olsun yeter. Bölgemiz ateþ çemberine atýlarak Türkiye’nin normalleþmesi, büyümesi engellenmek isteniyor. “Buna dur demeliyiz” diyenlerin sayýsýnýn artmasýný ümit ediyorum.