AK Parti’nin milletvekilleriyle yapýlan geleneksel istiþare toplantýsý bugün Afyonkarahisar’da baþlýyor. 26’ncýsý yapýlacak bu toplantý bile AK Parti’nin ne kadar kurumsallaþtýðýný ve istiþareye önem verdiðini göstermek için yeterlidir. AK Parti kadar düzenli olarak MYK, MKYK, Ýl Baþkanlarý ve Belediye Baþkanlarý toplantýlarýný gerçekleþtiren baþka bir parti olmasa gerek…
AK Parti büyük bir kadro hareketi… Ýçinden 4 Baþbakan, 6 Meclis Baþkaný, 2 Cumhurbaþkaný, 3 Genel Baþkan, onlarca bakan, yüzlerce milletvekili, binlerce belediye baþkaný çýkardý.
AK Parti’nin 15 yýllýk baþarýlarýnda bu büyük kadronun alýnterinin, emeðinin ve gayretinin olduðunu söyleyebiliriz. Hiçbir baþarý tesadüf deðildir. AK Parti baþarýlý olduðu için girdiði 5 genel ve 3 yerel seçim ile 3 referandumdan galibiyetle çýkmýþtýr.
AK Parti’nin büyük baþarýsý yaptýðý reformlar, icraatlar, hizmetler ve uyguladýðý doðru politikalarla gelmiþtir. AK Parti’nin çýkardýðý devlet ve siyaset kadrolarý, tüm teþkilatlarý ve görevlendirdiði bürokratlar bu baþarýda pay sahibidir.
Peki, Cumhurbaþkanýmýz Erdoðan’ýn bu baþarýdaki payý nedir, AK Parti hareketi için ne anlam ifade etmektedir?
Onu, eþitler arasýnda birinci, aðýr toplar içinden hasbelkader öne çýkan bir isim olarak görmek doðru mudur?
AK Parti’nin kuruluþ aþamasýnda RP çizgisinden gelen siyasetçilerin, Erdemliler Hareketi veya Yenilikçi Hareket’teki isimlerin itici güç olduðu doðrudur. AK Parti’ye kuruluþ sürecinde farklý siyasi geleneklerden ve çizgilerden de önemli siyasetçiler katýlmýþtýr. Neticede yeni bir siyaset tarzý, yeni bir siyasi kimlik, yeni bir siyasi vizyon ortaya konmuþtur. Ortak akýl, ekip çalýþmasý, kadro hareketi vs…
Kanýmca R. Tayyip Erdoðan partinin ilk genel baþkaný, ikinci cumhurbaþkaný ve baþbakaný olsa da bu hareketin kurucu ve doðal lideridir.
AK Parti halkýn büyük destek ve teveccühüne Erdoðan isminin ürettiði sinerji ile mazhar olmuþtur. Büyük kitleler daha yeni kurulan bu partiye ‘Erdoðan’ýn partisi’ diyerek yönelmiþtir. Yani partinin kuruluþ ve iktidara geliþ aþamasýndaki temel motivasyon kaynaðý Erdoðan’ýn liderliði olmuþtur.
AK kadrolarýn büyük emeði olan reformlar, icraatlar ve hizmetler de yine Erdoðan’ýn sergilediði liderlik, vizyonerlik ve yönetim tarzýyla alakalýdýr. Ekip çalýþmasý, ortak akýl, istiþare gibi baþarýyý getiren yönetim tarzýný oluþturan da yine Erdoðan olmuþtur.
Bu deðerlendirmeleri bir güzelleme olsun diye yazmýyorum.
AK Parti’nin karþý karþýya kaldýðý büyük saldýrýlarý ve badireleri atlatmasý Erdoðan’ýn liderliðiyle doðrudan iliþkilidir.Gezi olaylarý, 17/25 Aralýk yargý kumpasý, 15 Temmuz darbe giriþimi ve daha niceleri hep Erdoðan’ýn kararlý duruþu ile bertaraf edilmiþtir. Yol arkadaþlarý bu süreçlerde saðlam durmuþtur, teþkilatlar bütün gövdelerini ortaya koymuþtur, AK Partili siyasetçiler serden geçmekten çekinmemiþtir, evet… Ama onun saðlam iradesi ve dik duruþu olmasa ne bu hareket kalýrdý, ne Türk demokrasisi, ne Türkiye…
Zaman zaman bazýlarý, Erdoðan’ýn zaman içinde partide çok güçlendiðini ileri sürerek yakýþýksýz deðerlendirmeler yapýyorlar. Oysa Erdoðan AK Parti yokken ve siyasi yasaklýyken ülke gündemini etkileyecek bir siyasi aðýrlýða sahipti. Bu yüzden Erdoðan’ý AK Parti içinde bir þekilde öne çýkan ve sivrilen bir isim gibi görmek son derece yanlýþ olur. Erdoðan, partisiyle, teþkilatlarýyla, yol arkadaþlarýyla büyük bir tarih yazmýþtýr ve bu tarih yazýmýnda onun kiþisel etkisi baþlý baþýna önemli ve yadsýnamaz bir faktördür.
AK Parti’nin kuruluþundan önce, kuruluþ aþamasýnda, iktidar döneminde ve büyük badireleri atlatarak geldiði noktada Erdoðan’ýn liderliði ayrý bir yere ve öneme sahiptir. Bu önemi doðru anlayamayanlar siyasi tabloyu da doðru okuyamazlar.