M. Yalçýn YILMAZ
M. Yalçýn YILMAZ
Tüm Yazýlarý

Erdoðan'la 22 sene

2001 yýlýnda baþlayan Erdoðan liderliðindeki AK Parti hikâyesi 22. yýlýný doldurdu. 2028 yýlýnda ise Erdoðan, Türk siyasetinde çeyrek asrý aþan bir lider olarak tarihte ayrýcalýklý bir yere sahip olacak.

2002 seçimlerine giderken ülkemizde 24 banka batmýþ ve ekonomik krizin faturasýný millet ödemiþti. Siyasette büyük bir tasfiye yaþanmýþtý. Koca koca partiler baraj altýnda kalmýþ ve neredeyse tabelalarý inmiþti. 1980 ve öncesinde doðanlar Özal'ýn ölümünden sonra yaþananlarý iyi hatýrlayacaklardýr.

Özal'ýn Çankaya'ya çýkmasýndan sonra ANAP'ta yaþanan çekiþmeler partinin kongresinden baþbakanlýk koridorlarýna kadar uzanmýþtý. O günlerde Ankara siyasetinde holding patronlarýnýn ve medyanýn etkisi fazlaydý.

Özal'dan sonra 9 Kasým 1989'da 47. Akbulut hükümeti kurulmuþtu. 2002'deki 58. AK Parti hükümetine kadar 13 senede 11 hükümet kuruldu. Bu hükümetlerin bir kýsmý birkaç aylýk üstelik. 13 senede 1 post-modern darbe yapýldý, batýk bankalar, dolandýrýlan mudiler, kayýp holdingler...

2002'de baþlayan AK Parti hikâyesi þüphesiz vesayet odaklarýna karþý milletin sesi oldu. Türk siyasi hayatý Erdoðan'ýn bu istikrarlý dönemini elbette çok arayacaktýr. Erdoðan'ý partinin içerisinde güçlü kýlan ve ekip arkadaþlarýndan ayrýþtýran ise cesur siyaset yapma biçimi.

Erdoðan gibi karizmatik liderler her asýrda ancak bir kere geliyor. Bu millet elbette cesur ve çalýþkan siyasetçiler çýkartacaktýr ancak bu yolculuðun sokaktan, mahalleden, teþkilattan ve sandýktan geçtiðini kimse unutmasýn.

Erdoðan efsanesinin arkasýnda Kasýmpaþa'daki gençliði, lise yýllarýndaki hitabet aþký, dönemin siyasal koþullarý, teþkilatýn her kademesinde çalýþarak týrmanýþý var.

Türk siyaseti tepeden inme isimlere hiç sýcak bakmadý. Amerika'dan, Ýngiltere'den tahsilli çok isim denendi. Birçok tabela partisi bu lider arayýþýyla vakit geçirmiþtir.

Erdoðan'dan sonra yerine isim arayanlar boþu boþuna isimler zikrederek onlarý da yýpratýyorlar. Baþarý hikayesi olmayan ve siyaset yapmayan isimler bu dedikodulardan yýpranýr. Liderlik doðuþtan gelen bir meziyettir ve bunu zaten milletin kolektif aklý keþfeder. Zamaný geldiðinde aziz millet Erdoðan'ý keþfettiði gibi onun misyonunu takip edecek liderde ittifak edecektir.

Türkiye kritik bir eþikten geçerken Erdoðan'ýn misyonunu anlamak gerekiyor. Cumhuriyet'in 100. yýlýnda kurucu felsefeyi yeniden yorumlayan, partisini merkeze oturtan, aþýrýlýklarý ve sertlikleri törpüleyen bir Erdoðan liderliðini salt parti siyasetine indirgemek eksik bir okuma olur.

AK Parti'nin yola çýktýðý günlerdeki koþullar deðiþti. Türkiye altyapý sorunlarýný çözdü ve yüksek teknoloji üretimine adým attý. Bölgesel iþbirliklerinde stratejik adýmlar atýldý. Bugünlerde yaþadýðýmýz ekonomik koþullar siyasi istikrar sayesinde aþýlacaktýr.

Erdoðan, partisinin üzerinde bir oy oranýna sahip ve siyasette öngörülü bir lider. Onun misyonunu ve gelecek perspektifini anlamak için parti yöneticilerinin de çaba sarf etmesi gerekiyor. Vakti geldiðinde geleceðe hitap eden, milletin sesini duyan genç lider adaylarý çýkacaktýr ve merkez siyaset ayakta kalacaktýr.