Ergenlere masallar

Maze Runner, Açlýk Oyunlarý ’ndan sonra yeni bir ergen bilimkurgusu 5. Dalga-The 5th Wave ile tanýþýn. Hollywood’un genç oyuncularla yüksek bütçeli popüler film tuzaðýnýn yeni aþamasý...

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Filmin orijinal adý: The 5th Wave

Yönetmen:  J. Blakeson

Senarist: Susannah Grant

Oyuncular: Chloe Grace Moretz, Alex Roe,Nick Robinson, Ron Livingston, Maggie Siff

Yapým: 2016, ABD, 112 Dk.

Bilimkurguyu çok severim. Ýnsaný bilindik dünyadan koparýr, yaratýcý zihinlerin var ettiði yeni dünyalara göz atmamýzý saðlar. Rutin yaþamdan kaçamak yapmak için birebirdir. En büyük handikapý ise hayal dünyasýnýn yarattýðý bu evrenlerin kendi gerçeklik çizgisinin çok kolay bozulabiliyor olmasýdýr ki bu filmi anormal ucuzlaþtýrýr. Hollywood bu taktiksel hataya düþmemek için özellikle bilimkurgularda roman ve hikaye uyarlamalarýna dayanýr. Bizim çok önem verdiðimiz, hatta klasikleþen birçok film aslýnda edebiyat uyarlamasýdýr. Dune, Minority Report, Blade Runner gibi filmler bunlara birer örnek olarak verilebilir.

1990’larýn sonuna kadar ciddi politik göndermeleri olan, güncel hayata dair gelecek için önemli öngörüler yapan bilimkurgularýn 2000’lerden itibaren farklýlaþtýðýný görüyoruz. Bütün ideolojiler nasýl kapitalizm tarafýndan sömürülüyorsa ne yazýk ki bilimkurgular da ayný süreçten geçiyor. Hollywood bu sürecin sonucu olarak gençlik filmleriyle bilimkurguyu birleþtiren bir yol yarattý. Kendi adýma ben bu tür filmlere ‘ergen kurgularý’ diyorum. Örnek olarak Twillight, Maze Runner ve Açlýk Oyunlarý serilerini verebiliriz.

Çýtýr kýz ve oðlan hikayeleri

Hepsinde genç güzel bir kýz ya uzaylýlarla ya da doðaüstü güçlerle uðraþýr. Arada mutlaka bir aile iliþkisi, anne, baba, kardeþ sevgisi ve kurtarma güdüsü vardýr. Tabii bir de mutlaka aþk yaþanýr. Hayattan hiç bir ders almamýþ kýzýmýz yaþadýðý talihsizliklerden sonra eline bir silah alýr ve baþlar savaþmaya. Bu tür filmlerin senaryolarýnda saçma bir devrim vurgusu da yapýlýr illa. Baðdat Caddesi’nde Che tiþörtüyle dolaþan ergenin devrimi tadýnda yani. Bu noktada her þey ucuzlaþýyor. Saçma bir kahramanlýk hikayesiyle yüceltilmiþ çýtýr kýz ve çýtýr oðlan hikayelerine de biz yeni bilimkurgu dünyasý demek zorunda kalýyoruz. Ýþte bu hafta vizyona giren 5. Dalga tam da böyle bir film. Rick Yancey’nin romanýna dayanan filmin senaristlerine bir bakayým dedim üç isim var hepsi de kariyerlerinde romantik film senaryolarý yazmak dýþýnda bir þey yapmamýþ. Yönetmen J.Blakson ise kariyerinin ikinci filmini yönetiyor.

Bilimkurgu romantizm  gölgesinde

Aslýnda onun da senarist kökenli olduðunu söylemeliyiz ama geçmiþinde bilimkurguyla uzaktan yakýndan ilgisinin olmadýðý yaptýðý iþlerden ortada. Kýsacasý bilimkurgu türü popüler ve ucuz romantizm ile piþmiþ ellerde türün sadece bir gölgesi olarak devam etmekte. 5. Dalga filminin çýtýr kýzýysa Chloe Grace Moretz. Carry filminden hatýrlayabileceðimiz 1997 doðumlu Moretz son dönemin yükselen yýldýzý. Diðer meslektaþlarýna göre en büyük avantajý aslýnda oyunculuk gücü deðil. Fiziki olarak birçoðundan iyi. Bu da ucuzlaþan standartlarýn en aradýðý deðer herhalde.

Filmin konusunu kýsaca, 5. Dalga’da, uzaylýlar tarafýndan yapýlan öldürücü gücü gitgide artan dört saldýrý dalgasý dünyanýn büyük bir kýsmýný kýrýp geçirmiþtir. Korku ve güvensizliðin hüküm sürdüðü bir ortamda, Cassie umutsuzca erkek kardeþini bulmaya çalýþtýðý bir koþturmacanýn içindedir. Kaçýnýlmaz ve ölümcül 5. dalgaya hazýrlanýrken, genç kýz kendisinin son umudu olabilecek genç bir adamla iþbirliði yapar. Bu birliktelik Cassie’nin hiç tahmin etmediði bir gerçeðin ortaya çýkmasýný saðlar.