Ergenlik çaðýnda oruç

Razaman’da dengeli beslenmek ergenlik çaðýndaki gençler için büyük önem taþýyor. Peki iftar ve sahurda nelere dikkat etmek gerekiyor? ...

Büyüme ve geliþme ergenlik çaðýndaki gençlerde daha hýzlýdýr bu nedenle  yeterli ve dengeli beslenmeye oldukça özen gösterilmelidir. Türkiye’de yapýlan çalýþmalar ergenlik çaðýndaki gençlerin sahura kalkmamalarýna baðlý olarak gün içinde düzensiz seyreden kan þekerleri sonucu, iftardan sonra yaðlý ve kalorili atýþtýrmalara yöneldiklerini göstermiþ.Sahurda 2 yumurtadan yapýlacak bir omlet, yanýnda domates, salatalýk,  maydanozdan oluþan bir tabak, 1 bardak süt ve bir avuç badem hem büyüme ve geliþmelerine katký saðlayacak, hem de onlarý tok tutacak bir alternatiftir.  Anne babalara burada büyük bir görev düþüyor. Onlarý bilinçlendirmek, saðlýklý geliþimleri için çok önemli. Ýþte sizlere önerilerim:

- Ýftardan sahura kadar erkekler en az 9, kýzlar en az  7 su bardaðý su içmelidir.

- Yemekten bir saat sonra en az 45 dakika orta tempoda yürüyüþ yapmak kilo kontrolü saðlar, sindirime destek olur.

- Ýftarda mutlaka   1 bardak su, ardýndan mideyi rahatlatacak yoðurtlu, sebze, kurubaklagil veya tahýl çorbasýndan içilerek baþlanmalýdýr.

- Erkekler iftarda en az 6-8 köfte büyüklüðünde beyaz veya kýrmýzý etten birini tüketmeli. Kýzlarýn ise 3-4 köfte büyüklüðünde yemesi yeterli olacaktýr. 8Ýftarda et yemeðinin yanýna sebzeli spagetti, nohutlu bulgur pilavý gibi glisemik indeksi düþük yemekleri mutlaka tüketmelidir.