Evliliklerde “ev iþlerinin kimler tarafýndan ve nasýl yapýlacaðý?” meselesi sýk yaþanan sorunlardan biri. Ýyi evliliklerde eþler ev iþleri meselesinde iki tarafýnda kabul ettiði bir denge bulurken, bazý evliliklerde ise eþler ev iþleri üzerinden çatýþýp duruyorlar.
Ailenin yapý ve iþleyiþi deðiþmeye devam ediyor
Son yüzyýlda, erkeðin dýþarýda çalýþýp ekmek getirdiði, kadýnýn ev iþlerini yaptýðý geleneksel düzen önemli oranda deðiþti. Kadýnýn ev dýþýnda çalýþmasý ve bulunmasý önemli oranda arttý ve halen artmaya devam ediyor. Ýki eþin de kendi kariyerini gerçekleþtirme peþinde olduðu evliliklerde, kadýn erkek rolleri ile ilgili beklentiler ve kültürel kodlar da deðiþmiþ oldu.
Kadýn hem dýþarýda çalýþsýn hem de annem gibi iþ yapsýn!
Ev iþleri meselesinde en büyük zorluðu geçiþ dönemi yaþayan aileler yaþýyor. Halen erkeðin dýþarýda çalýþtýðý kadýnýn ev hanýmlýðý yaptýðý ailelerde ev iþlerini kimin yapacaðý daha az sorun. Esas sorun, hem kadýn hem erkeðin çalýþtýðý evliliklerde. Annesinin çalýþmadýðý bir düzende büyümüþ erkekler, eþleri çalýþtýðý halde anneleri gibi davranmalarýný beklediðinde sorun çýkýyor.
Ýki eþin de çalýþtýðý durumlarda, kadýnlar erkeklerden ev iþlerinde kendilerine yardým etmelerini bekliyor. Eðer, evliliklerde bu makul beklenti karþýlanmadýðýnda, kadýnlar eþlerini suçluyorlar.
Hatta çalýþmayan kadýnlarýn da ev dýþýnda aktiviteleri artmýþ durumda. Çalýþmayan kadýnlar eþlerinin ev iþlerini paylaþmasýný beklemese de, “iþlere el atmalarýný” bekliyorlar. En azýndan arkalarýnda bir daðýnýklýk býrakýlmasýný istemiyorlar.
Ev dýþýnda da ev içinde de beraber çalýþmak
Ýki eþin de çalýþtýðý evliliklerde, “ev iþleri sorununu” idare edebilmenin tek yolu erkeklerin ev iþlerinin yükünü paylaþmalarý. Hemen hemen hiç bir kültürde %50 ye %50 ev iþi paylaþýmý yaklaþýmý pratikte iþlemiyor. Halen, tüm dünyada kadýnlar evin içindeki iþleri aðýrlýklý yaparken; erkekler alýþveriþ, fatura ödemeleri, tamiratlar gibi evin dýþ iþlerini yapýyor.
Ev iþlerini beraber yapanlar
Mutlu evlilik çalýþmamda iki eþin de çalýþtýðý bir evlilikte kadýn ev iþleyiþini þöyle anlattý: “Beraber yapýyoruz ev iþlerini. Örneðin akþam ben ondan bir saat önce evde oluyorum. Gelince hemen yemeði hazýrlarým ki erkenden yiyelim bize daha çok vakit kalsýn diye. Eþim gelir, yemeði yeriz, beraber bulaþýklarý makineye atarýz. Ben koltuða yýðýlýrým. O çay koyar ya da meyve servisi yapar. Sabah ben kolay uyanamam. Eþim erken kalkmayý sever. Bana da ona da sandviç hazýrlar. Ýþyerinde onlarý yeriz. Kimse yaptýðý bir iþi yük olarak görmez. Çok yoðun iþ dönemlerinde, Pazar gününden dolabý yemeklerle doldururuz. Daha da baþ edemezsek akþam yemeðini evin yanýndaki yemekçilerde yeriz. Çoðu zaman “en kolay nasýl bize daha çok vakit kalýr” sorusunu sorarýz kendimize. Cevaplar hep ortaktýr”.
Ev iþlerini kadýnýn yaptýðý evlilikler
Kadýnýn ev hanýmý olduðu bir evlilikte erkek þöyle dedi: “Tabi ev iþleri hanýma ait bir iþtir. Ama ben de mümkün olursa destek olurum. Bazen evin derlenmesine toplanmasýna yardým ediyorum. Bir tamirat iþi olduðunda elimden geldiðince yapmaya çalýþýyorum. Evin Pazar alýþveriþlerini de genelde ben yapýyorum. Evin yemek iþlerine ise eþim bakýyor”
Ev hanýmý bir kadýn þöyle dedi: “Ben yapýyorum. Onun dýþýnda yardýmcýmýz var, o yapýyor. Ama mesela Pazar günü misafirimiz geleceði zaman hep yardým eder eþim. Beraber, kurar, kaldýrýrýz sofrayý. Servise yardým eder, alýþveriþi yapar. Sonrasýnda da yemek biter, misafir gider, bana sevgi gösterir. Ama aktif olarak kadýn iþine girmez. Çamaþýr yýkamaz mesela, ya da cam silmez. Ben de istemem zaten öyle bir þey”.
Sonuç olarak, mutlu/iyi evlilik çalýþmamýn sonuçlarýndan biri de þu: Mutlu evliliklerde eþler ev iþleri konusunda kendilerine özgü bir tarzda bir uzlaþý ve denge buluyorlar.