Erkeklerin kâbusu: Karaciğer yağlanması

Stres, yanlış beslenme, tıbbi kontrollerini aksatma gibi nedenler yüzünden karaciğer yağlanması erkeklerde daha sık görülüyor.

Söz konusu sağlık olunca erkekler genellikle kontrollerini ihmal eder. İş, aile ve sosyal hayat koşuşturmasında çoğu zaman yorgunluğun bile farkına varmazlar. Ancak ne zaman geniş kapsamlı sağlık kontrolü yaptırırlarsa o zaman asla düşünmedikleri bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşırlar. Bugüne kadar kliniğimize başvuran erkeklerin yaklaşık yüzde 40’ında karaciğer yağlanması birinci derece tipi tanısı koyduğumu söyleyebilirim. İş hayatında stres, alkol, yağlı etlerin sıklıkla yenilmesi, fiziksel aktivite yapmama ve yıllar boyunca alınan kilolar karaciğerde yağlanmaya neden olabiliyor.   

Ödem ve kuru cilt en önemli belirtisi

Karaciğer yağlanması kanda karaciğer enzimleri, bilurubin düzeyi ve karaciğer ultrasonu ile tespit edilen önemli bir hastalıktır. Karaciğer yağlanmasında hastalarda görülen bulgular, ishal, ayaklarda ödem, kuru cilt, anemi, düşük serum albümini, nadiren sarılık ve doktor elle muayene ettiğinde yumuşak olan karaciğerin olmasıdır. Yağlar, önce karaciğer hücrelerinin içinde birikirken, zamanla birikim artınca karaciğerin büyümesi sorunu da karşımıza çıkar.  Karaciğer yağlanması olan bir hastaya verilecek diyet tedavisinde, kişinin yaş ve kilosuna göre kalori miktarı ayarlanmalıdır. Günlük protein miktarı yükseltilmeli ve yağ miktarı azaltılmalıdır. Enerjinin geri kalan kısmı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. 

Diyet tedavisinin ana hatları

-Alkol, karaciğerin düşmanı.  

-Sakatat, etler, tavuk derisi gibi yağ içeriği yüksek yiyeceklerden uzak durun.

-Hedef kilosunuza inin.

-Günlük taze meyve ve sebze tüketin. Özellikle karaciğerden toksik maddelerin atımına yardımcı olduğu için mevsiminde enginar tüketiminizi arttırın.

-Kahvaltıda düzenli olarak bir iki tatlı kaşığı bal tüketin. 

-Günde iki litre su içmeye özen gösterin.

-Doktor tarafından önerilmeyen ilaçları kullanmaktan uzak durun. Ağrı kesici ve ateş düşürücüler, kortizon türevi ilaçlar ve bazı antibiyotiklerin kullanımında, doktor tarafından önerilen doz ve sürede tedavinin gerçekleştirilmesi gerekir.

-Değişik renkte meyve tüketmeye özen göstererek, çeşitli antioksidan maddelerin alımını arttırabilirsiniz.