Erken emeklilik geliyor mu?

Çalýþma hayatýnýn aðýr yükü nedeniyle aktif çalýþma yaþamýndan emekli olmak isteyenler, yaþýnýn ilerlemesi nedeniyle iþ bulamadýðý için emekliliði planlayanlar, emekliliðin bir ek gelir olmasý nedeniyle hem emekli maaþý alýp hem de çalýþmaya devam etmek isteyenler gibi yaklaþýk 4 milyondan fazla kiþinin gözü kulaðý televizyonlarda, gazetelerde yer alacak erken emeklilik haberlerinde.

 

Demirel’li erken emeklilik

Bilindiði gibi 1991 genel seçimlerinde, Süleyman Demirel liderliðindeki DYP’nin seçim vaatlerinden biri olan 'emeklilik yaþýnýn düþürülmesi'yle birlikte çok sayýda sigortalý emeklilik hakkýna kavuþmuþ, yüzbinlerce vatandaþýmýz 33 ile 35 li yaþlarda emekli olmuþtu.

 

Gözler TBMM’de

Bir dönem SSK müdürlüðü de yapan Kemal Kýlýçdaroðlu’nun partisi CHP, TBMM Saðlýk, Aile, Çalýþma ve Sosyal Ýþler Komisyonu'na baþvurarak, “Emeklilikte yaþa takýlanlara” iliþkin verilen kanun tekliflerinin görüþülmesi ve bu kesimin sorunlarýna çözüm üretilmesi için komisyonu toplantýya çaðýrdý.

MHP Milletvekili sayýn Arzu Erdem’in vermiþ olduðu ve basýna da yansýyan kanun teklifinde çalýþanlarýn erken emekliliðine iliþkin düzenlemeler yer alýyor.

Buna göre kadýn ise 50 yaþýný, erkek ise 55 yaþýný doldurmuþ olmasý, kadýn ise 20 erkek ise 25 yýldan beri sigortalý bulunmasý ve en az 5000 gün sayýsýný tamamlayanlara aylýk baðlanmasý olduðunu buradan açýklamalýyýz. Yine 50-55 yaþlarýnýn esas alýnmasý halinde ise kýsmi emekli aylýðý baðlanabilmesi için de kadýn ise 50, erkek ise 55 yaþýný doldurmuþ olmasý, 15 yýldan beri sigortalý bulunmasý ve en az 3600 gün prim ödemesi gerekecek.

Emeklilik yaþýný bekleyenlerin durumlarýyla ilgili Cumhurbaþkanlýðý Sözcüsü Ýbrahim Kalýn ise, hükümetin gündeminde erken emeklilik olmadýðýný ancak konunun Meclis’e taþýnmasý halinde düzenlemelerin içeriði ve maliyetlerini dikkate alarak deðerlendirilebileceðini açýkladý.

 

Sonuç

Çalýþtýkça emeklilik yaþýnýn düþmesi en önemli sorunlardan birisidir. Bana göre, emeklilik yaþýnýn düþürülmesi kulislerinden ziyade sosyal güvenlikte yaþanan bu hatalarýn telafi edilmesi daha büyük katký saðlar.

Benim kiþisel görüþüm, kadýnlarýn 50 ve erkeklerin ise 55 yaþýný tamamlayarak emekliliklerinin düzenlenmesinin ülkemiz için en uygun yaþ olduðudur. Ancak burada kiþisel görüþlerden ziyade toplumsal çýkarlar dikkate alýnmalýdýr. 4 milyondan fazla kiþiyi ilgilendiren ve yasalaþtýðý takdirde 3 ay içinde en az 2 milyon kiþinin daha hemen emekli olacaðý dikkate alýndýðýnda yýllýk bütçe yükünün yaklaþýk 50 milyar TL olacaðý dikkate alýnmalýdýr.

Yine, kamuoyunun beklentisi olan meslek lisesi stajyerlerinin borçlanma hakký, 1.10.2008 öncesi vergi kaydý ve þirket ortaklýðý olup Bað-Kur kaydý olmayanlarýn borçlanma hakký beklentileri olduðunu da buradan hatýrlatmak isterim.

Sosyal güvenlik sisteminde yapýlacak radikal deðiþiklikler tartýþýlýp, özümsenerek ve tüm sonuçlarý masaya yatýrýlarak yapýlmalýdýr. Aile, Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Bakanýmýz sn. Zehra Zümrüt Selçuk hanýmýn himayelerinde akademisyen, ehil uzmanlar ve sendika temsilcilerinin oluþturacaðý kiþilerle yapýlacak çalýþtaylarda her türlü siyasi baský ve beklentilerden uzak bir þekilde sosyal güvenlik sorunlarý ve erken emeklilik konusu tartýþýlmalýdýr. Bu çalýþtaylarýn sonuçlarýna göre ilerlenmesi çok daha iyi olur.