Erken seçime kim hazýr, kim deðil?

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün partisinin grup toplantýsýnda erken seçim çaðrýsý yaparak siyasetin seyrini –yine- öyle bir deðiþtirdi ki artýk bir müddet baþka bir þey konuþmak imkansýz. Her çýkýþý partisini gözeten ama Türkiye’nin menfaatlerini önceleyen bir içeriðe sahip olduðu için muhataplarýnca da makul ve makbul bulunuyor. Küresel kuþatma ve beka tehlikesiyle karþý karþýya kalan Türkiye’nin direncini artýrýrken yeni sisteme geçiþ için süreci kolaylaþtýrýyor.    

Bahçeli benzeri bir aciliyetin altýný çizdi dün. “Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi'ne herhangi bir tavsama, gecikme olmaksýzýn geçilmesinin “milli beka ve tarihi emanetler açýsýndan acil hal aldýðýný” söyledi. 

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdað’ýn “þimdi duydum” demesi, Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn grupta hiç bir þey söylemeyip “Anayasa deðiþikliði 2019 Kasým seçimlerinde yürürlüðe girecek” diye üstelemesi ve Külliyede yapýlacak ikili görüþmeye atýf yapmasý, erken seçim çaðrýsýnýn AK Parti için de sürpriz olabileceðini düþündürüyor. Lakin Bahçeli ile Baþbakan Yýldýrým’ýn geçen hafta yaptýðý sürpriz görüþme kafalarý karýþtýrýyor. 

Zira teamül, iki partiyi de ilgilendiren konularda nezaketen de olsa karþýlýklý bilgilendirmenin yapýlmasý þeklindeydi. MHP Genel Baþkan Yardýmcýsý Semih Yalçýn’ýn “Bu, AK Parti ile görüþülmüþ bir konu, danýþýklý dövüþ deðil” ifadesi bir gösterge. Diðer gösterge þu: Her Salý Bahçeli’nin konuþma metni toplantý öncesi gazetecilere daðýtýlýrken dün daðýtýlmamýþ ve “teknik sorun var” denmiþ. Anlaþýlan erken seçim çaðrýsý ilk kez canlý yayýnda duyulsun istenmiþ. Bu böyle oldu ise yansýmalarýný yakýnda göreceðiz demektir. 

Erken seçime muhalefet partileri “hazýrýz” diye cevap verdi ama durum öyle mi, bakalým. 

CHP, MHP, HDP, ÝP kongrelerini tamamladý. Ýstanbul ve Ýzmir hariç AK Parti il kongrelerini tamamladý, büyük kongrenin Ramazan sonrasý Haziran’da yapýlmasý bekleniyor. Erken seçim fikri benimsenirse tarih öne çekilebilir. 

Partilerde parti içi süreçler tamam gibi görünse de Cumhurbaþkanlýðý hükümet sisteminin 50 + 1 oyu zorunlu kýlmasý nedeniyle ittifak olmaksýzýn –Erdoðan dýþýnda- bir adayýn baþarý göstermesi imkansýz gibi. 

Bu bakýmdan AK Parti ve MHP diðerlerine nazaran erken seçim için çoktan hazýr. Ýttifakýn pratiðini darbeye direnirken yapmýþ, referandum sürecini birlikte yürütmüþ, Cumhurbaþkanlýðý hükümet sistemine geçiþ için kurduklarý ittifakýn adýný bile “cumhur ittifaký” koymuþ iki parti. Anketlere göre oylarý yüzde 56 gibi. 

CHP’nin baþýný çektiði “hayýr cephesi” ise arzuladýðý “karþý ittifaký” henüz kurabilmiþ deðil. HDP ile dipten ve gönülden gerçekleþen birliktelik ne CHP tabanýna ne HDP tabanýna açýklanabiliyor. CHP’liler teröre destekten yargýlanan Demirtaþ’ý HDP’lilerden daha sýk ziyaret ediyor ama ilan edemiyor. 

SP ve ÝP ile görüþmelerden de henüz bir þey çýkmadý. Meral Akþener’in adaylýðý 15 Temmuz FETÖ darbe-iþgal giriþimi öncesinden beri sabit ama. “15’inden sonra baþbakan benim” þeklindeki demeçleri tazeliðini koruyor. 

Öte yandan aday gösterilirseErdoðan karþýsýnda en fazla þans tanýnan Abdullah Gül ise hem henüz er meydanýna çýkmýþ deðil hem anketler Gül’ü yüzde 5-6 gösteriyor

Bu hale göre karþý ittifak cephesi, daðýnýk, uzlaþmaz, adaysýz ve plansýz

Esasen CHP ana muhalefet sýfatýný çoktan kaptýrdý MHP’ye. Gündemi deðiþtirmek, erken seçim istemek normal þartlarda ana muhalefetten beklenen siyasi aksiyonlardýr çünkü. Ama CHP beyhude faaliyetlerle meþgul. 

FETÖ-PKK saldýrýlarý millet-devlet bütünleþmesiyle savuþturulmuþken teröristler, firariler ve zanlýlar için adalet istiyor CHP. Bu uðurda Kemal Bey’i Ankara’dan Ýstanbul’a yürüttüler. Karþýlýðý ne iktidarý sarsan bir rüzgâr, ne anketlere yansýyan bir oy oldu. Olan, kaybedilen iki týrnak ve eski ayakkabýlarý Koç Müzesi’ne kabul oldu. 

MHP’nin erken seçim çaðrýsýna CHP, otururken yakalandý! Halkoylamasýnýn yýldönümünde CHP’lileri 81 ilin meydanlarýna oturttular. Niye? 3. dünya savaþý çýkmasýna ramak kala, saldýrýnýn göbeðindeki ülkede OHAL kalksýn diye