Erken yaþta evlilik maðdurlarý çare arýyor

Büyük Roman buluþmasýnda bir kez daha gündeme geldi.. Erken yaþta evlilik maðdurlarý.. Her lafý geçtiðinde Aysel Gürel’in ‘Ünzile’si eþliðinde konuþulan.. Ayýplanarak anlatýlan.. Taraflarýnýn kýnandýðý o mesele var ya.. Ýþte o mesele, kimse kusura bakmasýn ama bir Türkiye gerçeðidir.. Ýki sene önce iletiþimi hatalý yapýlan bir yasa tasarýsý nedeniyle ülke gündeminde çokça yer bulmuþtu. Sonra rafa kalktý. Tasarý rafa kalktý ama 4 bine yakýn ailenin dramý bitmedi. 9 bine yakýn çocuðun babasý, annesiyle erken yaþta evlendiði için cezaevinde.. Sözüm ona kadýný koruyan yasa nedeniyle kadýnlar maðdur. Kocalarý cezaevinde olan binlerce kadýn çaresiz bekleyiþini sürdürüyor. Evet fýrsat bulup Romanlar dile getirdi Külliye’de bu problemi. Fakat sýrf Romanlarýn deðil. Anadolu’nun dört bir yanýnda binlerce ailenin ortak sorunu bu... Kimse devlet eliyle küçük yaþta evlilikler özendirilsin demiyor. Hatta daha da sert önlemler alýnsýn. Ama fiili durumda yaþanan maðduriyetler için de bir ara yol bulunsun. ‘Koruyacaðým’ dediði kadýný maðdur eder mi devlet ya hu?.. Asýl korkum ne biliyor musunuz?.. Cinsel istismar düzenlemesi bu aileleri vurmaz inþa’Allah.. 

Hollywood ve terör saldýrýlarý arasýndaki iliþki baþka

Dizi uyarlamasý Türkiye’de de yayýnlanmakta olan “Handmaid’s Tale” romanýnýn yazarý Margaret Atwood’a göre, El Kaide, 11 Eylül saldýrýlarý fikrini Star Wars’tan almýþ.. Handmaid’s Tale’ýn 2000 yýlýndaki opera uyarlamasýnýn Ýkiz Kuleler’in havaya uçtuðunu gösteren sahneyle baþladýðýný anlatan Kanadalý ünlü yazar, “Saldýrýnýn ardýndan o kýsmý çýkarmak zorunda kaldýlar” diyor.. Fakat Atwood’a göre teröristler fikri kendisinden deðil, Star Wars’tan almýþ.. (Variety Dergisi) Atwood bir yerinden yakalamýþ meseleyi.. Fakat okumasý hatalý.. Önce filmlerin yapýldýðý, teröristlerin buradan ilham aldýklarý doðru deðil.. Sansasyonel olaylarýn filmlerinin çekilmesi ise bu yazýnýn konusu deðil.. Atwood’un yakaladýðý benzerlik, senaryonun ayný ellerden çýkmýþ olmasýndan kaynaklanýyor.. Usame Bin Laden’in Nangarhar’da Tora Bora daðlarýnda Star Wars izlediðini varsaymak çok rasyonel görünmedi gözüme.. 

 

Gerçek reklamlarýn vergileri zaten ödeniyor

Maliye Bakaný Naci Aðbal; “ister gerçek isterse sanal ortamda ticaret yapýn, bugünkü kanunlarýmýza göre vergi vermek zorundasýnýz” dedi.. Yani Instagram fenomenlerine vergi geliyor.. Þimdi bir dakika müsaade isteyeceðim.. Maliye Bakaný ya da bürokratlarý haklý olarak sanal reklamlarýn peþine düþmüþ durumda. Fakat atladýklarý nokta þu. Eðer reklamý yasal bir ürün, konvansiyonel medya dýþýnda bir mecrada tanýtýlýyor olsa bile parasý yasal yollarla ödenir zaten. Yani bir Instagram fenomeni, kendi sayfasýnda ürün tanýtýmý yapýyorsa bunun bedelini fatura karþýlýðýnda þirketi üzerinden alýyor demektir.. Diðer konu, yani o mecrayý reklam panosu gibi kullanma meselesi, Instagram’ýn patronu ile o hesabýn sahibi arasýndaki bir ticari meseledir.. Demem o ki, devlet bu paranýn vergisini zaten alýyor.. Oysa tehlike bambaþka.. Bu sayfalarda, reklamý sorunlu olan bazý ürünler tanýtýlýyor ünlüler tarafýndan. Zayýflama haplarý, kas þiþirme bilmem neleri falan.. Bu ürünlerin reklamý yasal olmadýðý için ödemeleri de vergilendirilmiyor haliyle. Fakat Maliye’nin elinde bunlarýn reklam olduðunu saptayacak bir ölçme birimi yok. Eðer yapabiliyor olsaydý, sosyal medyayý beklemezdi.. Televizyon haberleri içine gizlenmiþ saðlýk reklamlarýný köþe yazýlarý içine gizlenmiþ baþka reklamlarý çözerlerdi. Hanut gezilerinin karþýlýðý yazýlan yýkama yaðlama yazýlarýndan vergi alýrlardý ispat edebilselerdi. Öbür türlüsü zaten vergilendiriliyor sorun yok orada..